Αρχική Πολιτική Τριπλή επίθεση Τσίπρα στη Ν.Δ.

Τριπλή επίθεση Τσίπρα στη Ν.Δ.

Από antwnio
Σφυροκόπημα από τη Δευτέρα για τις υποκλοπές στη Βουλή ● Ανοιγμα μετώπου για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία με εκδήλωση που οργανώνει το think tank του ΣΥΡΙΖΑ ● Σκληρή κριτική για την κυβερνητική πολιτική στα μέτωπα της οικονομίας μέσα από την ομιλία και τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, όπου θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις για τις θεσμικές αλλαγές της επόμενης μέρας.

Τριπλό, με προγραμματισμένες και συντονισμένες κινήσεις, θα είναι το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα που ξεκινούν και πάλι οι εργασίες της Βουλής – με καθυστέρηση μάλιστα, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημα του Αλ. Τσίπρα από τις 8/8 για διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και άμεσο ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως.

Εν τέλει η Βουλή ανοίγει μεθαύριο Δευτέρα 22/8 και την ίδια μέρα θα γίνει Διάσκεψη των Προέδρων. Εκεί θα ξεκινήσει «κανονικό σφυροκόπημα», σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου: ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία θα πει να κληθούν οι έως τώρα άμεσα εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των υποκλοπών, δηλαδή ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού (και ανιψιός του), Γρηγόρης Δημητριάδης, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ (με ειδικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. για να γίνει επικεφαλής ο ίδιος), Παναγιώτης Κοντολέων, καθώς και η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου που είχε τοποθετηθεί στην ΕΥΠ και υπέγραφε για τις «νόμιμες επισυνδέσεις», δηλαδή τις παρακολουθήσεις.

Τα δύο ερωτήματα

Πέραν αυτού ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει να οριστεί άμεσα και η ακριβής ημερομηνία για συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως (σύμφωνα με πληροφορίες, μάλλον θα γίνει Τετάρτη ή Πέμπτη). Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σημαντικό να ακουστεί τι μπορεί να έχει να πει για το σκάνδαλο των υποκλοπών (ειδικά μετά τη διεθνή κατακραυγή) ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή (άραγε θα πει τη λέξη «Predator» αυτή τη φορά;).

Δύο είναι τα μεγάλα ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ: πόσοι ακόμα παρακολουθούνταν και τι ακριβώς έχει συμβεί με το ίδιο το λογισμικό. «Η παρέμβαση της Ρομπέρτα Μέτσολα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες δημοσιεύματα των κορυφαίων μέσων ενημέρωσης του πλανήτη που μιλούν ανοιχτά για “Ελληνικό Watergate”» αναφέρει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας στον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Οσες καθυστερήσεις κι αν έπαιξε ακόμη και για ένα κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, οι ημέρες της ένοχης σιωπής τελειώνουν για τον κ. Μητσοτάκη. Στην Βουλή θα έρθει απολογούμενος να δώσει σαφείς και καθαρές απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτουμε εδώ και μέρες και στα οποία πεισματικά αρνείται να απαντήσει:

  1. Ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις;
  2. Πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν;»

Το δεύτερο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική «ανοίγει» ακριβώς στον πυρήνα του πολιτεύματος: στην ίδια τη δημοκρατία. Για την αξιωματική αντιπολίτευση, «το καθεστώς Μητσοτάκη καταρρέει κάτω από την επιθυμία των πολιτών για μια δημοκρατική και κοινωνική αναγέννηση της χώρας» και γι’ αυτό «τόσο η αποκατάσταση της αλήθειας όσο και του κράτους δικαίου αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας συνιστά μέγιστο πατριωτικό καθήκον». Στο πλαίσιο αυτό αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τη δημοκρατία στον χώρο του πρ. ΕΑΤ-ΕΣΑ. Η εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, οργανώνεται από το think tank του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν να γίνει τον Ιούλιο, ωστόσο ακυρώθηκε εξαιτίας των πυρκαγιών.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ). Εκεί θα μιλήσει στις 17/9 και την επομένη θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα δώσει βάρος στην οικονομία (ακρίβεια, ενέργεια, στεγαστικό κ.λπ.) με συγκεκριμένες προτάσεις, μέρος των οποίων έχει ήδη αναφέρει στις ζωντανές ομιλίες του. Φυσικά θα ακουστούν και όλες οι προτάσεις για τις θεσμικές αλλαγές και το νέο πλαίσιο, όπως αυτό φάνηκε να διαμορφώνεται και μέσα από το πρόσφατο άρθρο του Αλ. Τσίπρα στην «Εφ.Συν.» («Να προετοιμάσουμε την επόμενη μέρα»).

Ο ίδιος μίλησε για την «ανασύνταξη της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας», καθώς «η απλή εναλλαγή στην εξουσία δεν αρκεί», έκανε λόγο για «θεσμική επανεκκίνηση που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», εξαγγέλλοντας «σοβαρές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία».

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθεί και στην ομιλία του στη ΔΕΘ, στην οποία ο Αλ. Τσίπρας θα αναλύσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, ασχέτως με το πότε θα γίνουν τελικά εκλογές. Οπως και να ‘χει, για τον ΣΥΡΙΖΑ η ελεύθερη πτώση και της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη συγκεκριμένα έχουν ξεκινήσει και με τόσα και σημαντικά σκάνδαλα που έχουν βγει στο φως, αλλά και εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής στα ζητήματα της ακρίβειας, της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος, της εργασίας κ.λπ., είναι αδύνατον να ανακοπεί.

Στην Ευρωβουλή

Τέλος, σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ευρωβουλή. Ηδη από τις αρχές Αυγούστου ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τις υποκλοπές, με την απάντηση να έρχεται από τα χείλη της πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η ίδια ανέφερε ότι «παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» και εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της «για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών, πολιτών». Παράλληλα προανήγγειλε πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της δράσης του παράνομου λογισμικού Predator.

Η αλήθεια είναι πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται σε αμηχανία, καθώς από τη μια δεν θέλει να ξαναζήσει καταστάσεις Ορμπαν (τον οποίο τελικά διέγραψε), αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί ν’ αποφύγει και την αλήθεια των γεγονότων όσο και τις διαστάσεις που έχουν αυτά λάβει διεθνώς. Μην ξεχνάμε πως ένας ευρωβουλευτής (και υποψήφιος πρόεδρος τότε του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) παρακολουθούνταν από την ίδια του τη χώρα, ο πρωθυπουργός της οποίας δήλωσε πως αυτό «ήταν νόμιμο», αλλά πως αν το ήξερε δεν θα το επέτρεπε (γιατί άραγε αν ήταν πράγματι νόμιμο;).

Από τη μεριά της η ευρωομάδα της Αριστεράς μαζί με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους του Μακρόν θα πιέσουν, ώστε να υπάρξει συνεδρίαση της Ολομέλειας και να ξεκινήσει άμεση διερεύνηση του σκανδάλου.

πηγή .efsyn.gr/

Διαβάστε επίσης