Αρχική Διεθνη Νεα Τούρκος υπ. Παιδείας: Θα είναι σωστή απόφαση το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Τούρκος υπ. Παιδείας: Θα είναι σωστή απόφαση το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Από antwnio

Συνεχίζεται η συζήτηση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μετά και τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας της χώρας, Γιουσούφ Τεκίν.

Σε νέα του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Habertürk, ο Τεκίν τόνισε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό, ενώ υπογράμμισε ότι την απόφαση δεν μπορεί να λάβει ο ίδιος αλλά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Τούρκου δημοσιογράφου του Habertürk, o Τεκίν είπε: “Η Θεολογική Σχολή είναι πολιτικό θέμα, δεν μπορώ να αποφασίσω ο ίδιος. Αν ο κ. Πρόεδρος μας ζητήσει να εκπονήσουμε μια μελέτη, είμαστε υπεύθυνοι να του υποβάλουμε μία έκθεση. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή, συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους. Οι ίδιοι ήρθαν δύο φορές. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας και νομίζω ότι θα είναι σωστό από άποψη των αρχών της δημοκρατίας και της κοσμικότητας. Προσωπική μου άποψη. Εν τέλει, όποια πολιτική απόφαση και αν ληφθεί, την εφαρμόζουμε”.

“Προς το παρόν θα ετοιμάσουμε μία περίληψη για το θέμα, από το 1844, από την ίδρυσή του μέχρι την ημερομηνία του κλεισίματός του, Θα συζητήσουμε αν μπορεί να επαναλειτουργήσει ή όχι και αν μπορεί να ανοίξει νόμιμα”, είπε ο Γιουσούφ Τεκίν.

 

 

Το νέο εκπαιδευτικό σύστημα

Αναφορικά με το νέο εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας, ο Τεκίν δήλωσε ότι “αυτό που αναμενόταν από εμάς ήταν να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας τις αξίες που μας ανήκουν, τη Δημοκρατία, τις αξίες που κάνουν την κοινωνία έθνος. Πρέπει να αυξήσουμε την εθνική συνείδηση. Επομένως, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ενσωματώνοντας τις δικές μας αξίες υπό το πρίσμα των διεθνών δεικτών”.

Σχολίασε δε ότι το νέο εκπαιδευτικό σύστημα που θα μαθαίνει στα παιδιά τη Γαλάζια Πατρίδα ως κάτι το υπαρκτό και κάτι στο οποίο αδικείται η Τουρκία, αλλά και το ότι το Αιγαίο, θα καλούνται οι μαθητές να το μαθαίνουν ως “Θάλασσα των νησιών”. Ο Τεκίν είπε ότι το νέο εκπαιδευτικό σύστημα έρχεται να δημιουργήσει γέφυρα μεταξύ της κεμαλικής Τουρκίας και των Οθωμανών. “Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε αυτή τη γέφυρα, δείχνοντας ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ της Δημοκρατίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θέλουμε τα παιδιά μας να προστατεύουν και να σέβονται την ιστορία, τις αξίες και τους προγόνους τους”.

Πηγή capital.gr

Διαβάστε επίσης