Οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της νύχτας καλά κρατούν, προκαλώντας ανησυχία για μια επανάληψη του πολέμου του 2020, καθώς απέτυχε μέσα σε λίγα λεπτά μια προσπάθεια για κατάπαυση πυρός.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν, υπήρξε μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός στις 9 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα). Ωστόσο, η η εκεχειρία παραβιάσθηκε μέσα σε λίγα λεπτά.
Παράλληλα, το ρωσικό Interfax μεταδίδει ότι οι υπουργοί Άμυνας της Αρμενίας και της Ρωσίας ήρθαν σε επικοινωνία και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης» ανάμεσα στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.
Νυχτερινές συγκρούσεις και αλληλοκατηγορίες
Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα συγκρούσεις ξέσπασαν στα σύνορα των δύο χωρών, με τα δύο στρατόπεδα να επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη. Υπάρχουν αναφορές για θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων εκατέρωθεν.
Το Γερεβάν κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις του Μπακού, υποστηριζόμενες από πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, προσπάθησαν να «προωθηθούν» μέσα στο αρμενικό έδαφος και προχώρησαν σε «εντατικό βομβαρδισμό» των θέσεών της λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς την κατεύθυνση πόλεων όπως οι Γκόρις, Σοτκ και Τζερμούκ.
«Μάχες» διεξάγονται σε ορισμένα σημεία στα σύνορα και «ο εχθρός δεν έχει πάψει να προσπαθεί να προωθηθεί», ανέφερε ο αρμένιος υπουργός Άμυνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πυροβολικό, όλμους, μη επανδρωμένα αεροπλάνα και τουφέκια μεγάλου διαμετρήματος», πρόσθεσε κατηγορώντας το Μπακού ότι βάζει στόχο «στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές».
Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη νύκτα την Αρμενία για «ανατρεπτικές ενέργειες σε μεγάλη κλίμακα», προσθέτοντας ότι αρμενικά πυρά προκάλεσαν «απώλειες» στις τάξεις του.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα για τη ναρκοθέτηση περιοχών από Αρμενίους στο Ντασκασάν, το Καλμπατζάρ και το Λατσίν. Αποδίδοντας στο Γερεβάν την ευθύνη για τις συγκρούσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.
Ανησυχία από τις ΗΠΑ
Αντίδραση υπήρξε από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος κατήγγειλε μια «επίθεση» και στη διάρκεια της νύχτας είχε χωριστές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για να τους ζητήσει να αντιδράσουν.
Στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, ο Πασινιάν δήλωσε πως ελπίζει σε «μια κατάλληλη απάντηση της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με ανακοινώσεις της αρμενικής κυβέρνησης.
Την έντονη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τον νέο γύρο εχθροπραξιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.
«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Απευθύνουμε έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες», υπογραμμίζει.
Οι τεταμένες σχέσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.
Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Αρμενία παραχώρησε τμήματα εδάφους, τα οποία ήλεγχε εδώ και δεκαετίες, και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 ρώσους κυανόκρανους για να επιβλέπει την εύθραυστη εκεχειρία.
Ωστόσο, Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων, ενώ συχνά σημειώνονται ανταλλαγές πυρών.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αρμενία είχε κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι σκότωσε έναν από τους στρατιώτες της στη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα.
Τον Αύγουστο, το Μπακού δήλωσε πως έχασε ένα στρατιώτη και ο στρατός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έκανε γνωστό πως δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 12 τραυματίσθηκαν.
πηγή kathimerini.gr