Αρχική Διαφορα νεα Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο – Η Ουκρανία ζητά άρματα μάχης – Η Βάγκνερ λέει πως πήρε τη Σολεντάρ

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο – Η Ουκρανία ζητά άρματα μάχης – Η Βάγκνερ λέει πως πήρε τη Σολεντάρ

Από antwnio

Ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Χάρκοβο χθες Τρίτη το βράδυ, μερικές ώρες μετά την απρόσμενη επίσκεψη σε αυτή την πόλη της βορειοανατολικής Ουκρανίας που έκανε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ συνοδευόμενη από τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει το Βερολίνο να στείλει άμεσα στον ουκρανικό στρατό βαριά άρματα μάχης Leopard 2.

«Όσο περισσότερο καθυστερεί» η απόφαση αυτή, «τόσο περισσότερα θα είναι τα θύματα», «τόσο περισσότεροι θα είναι οι νεκροί μεταξύ των αμάχων», σφυροκόπησε ο ουκρανός ΥΠΕΞ Κουλέμπα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε σειρά εκρήξεων στο Χάρκοβο, το οποίο τελευταία γινόταν πιο σπάνια στόχος ρωσικών πληγμάτων.

«Μείνετε στα καταφύγια. Οι δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζουν για ακόμα μια φορά», προειδοποίησε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας, ο Ολέγκ Σινεγκούμποφ.

Δεν είναι γνωστό εάν υπήρξαν θύματα μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα χθες Τρίτη η κυρία Μπέρμποκ πήγε στην πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που υπέστη μεγάλες καταστροφές στον πόλεμο. Με τον ουκρανό ομόλογό της πλάι της διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στην «αλληλεγγύη» και στην «υποστήριξη» της Γερμανίας. Πρόσθεσε πως έφερε «νέο πακέτο» βοήθειας, 20 εκατομμυρίων ευρώ για την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση εκρηκτικών και άλλων τόσων για την ανάπτυξη των υποδομών πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω Starlink. Ανακοίνωσε επίσης νέες παραδόσεις γεννητριών για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, που από τα τέλη της περασμένης χρονιάς βομβαρδίζονται συστηματικά από τον ρωσικό στρατό.

Η Ουκρανία από την πλευρά της αξιώνει να της σταλούν άρματα κύριας μάχης δυτικής κατασκευής, με το Βερολίνο να μην έχει δώσει ακόμη πράσινο φως στην προμήθεια Λέοπαρντ.

Το Χάρκοβο υπέστη επανειλημμένα βομβαρδισμούς όταν ξέσπασε ο πόλεμος, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να κρατήσουν την πόλη. Το μέτωπο των μαχών έχει πλέον απομακρυνθεί, βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα από τα όρια της. Για τον κ. Κουλέμπα, πρόκειται για «σύμβολο των επιτυχημένων ουκρανικών αντεπιθέσεων», που κατ’ αυτόν «αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει (τον πόλεμο) με επαρκή βοήθεια από τους εταίρους της».

Η κυρία Μπέρμποκ διαβεβαίωσε πως το Κίεβο μπορεί να λογαριάζει στην παράδοση όπλων που χρειάζεται για να «απελευθερώσει» τους πολίτες της Ουκρανίας «που υποφέρουν ακόμη από τον τρόμο της ρωσικής κατοχής».

Έπειτα από μήνες συζητήσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα στείλει στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder ως την άνοιξη.

Ωστόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς οι Πράσινοι -το κόμμα της κυρίας Μπέρμποκ- και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται ολοένα πιο μεγαλόφωνα υπέρ της προμήθειας στο Κίεβο αρμάτων μάχης Λέοπαρντ.

«Δεν αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα λάβει γερμανικά άρματα μάχης Λέοπαρντ, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (της Γερμανίας) γνωρίζει καλά ότι αυτό είναι απαραίτητο», είπε χθες ο κ. Κουλέμπα.

Η Βάγκνερ λέει πως πήρε τη Σολεντάρ

Ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε σήμερα πως οι μαχητές του κυρίευσαν την πόλη Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από σφοδρές εχθροπραξίες εδώ και αρκετές εβδομάδες, προσθέτοντας πως συνεχίζουν να δίνονται μάχες σε «αστικό περιβάλλον», σε κάποιους τομείς στο κέντρο της.

«Μονάδες της Βάγκνερ έχουν πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Σολεντάρ», διαβεβαίωσε ο κ. Πριγκόζιν μέσω ανακοίνωσης της υπηρεσίας Τύπου της εταιρείας του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο το ότι ακόμη και ο ίδιος έκανε λόγο για μάχες στο κέντρο καθιστά μάλλον αβέβαιο το κατά πόσον η Βάγκνερ και ο ρωσικός στρατός κυρίευσαν πράγματι «όλη» τη Σολεντάρ. Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο επικεφαλής της διαβόητης εταιρείας μισθοφόρων ανέφερε ακόμη πως μένει να ανακοινωθεί «ο αριθμός των αιχμαλώτων πολέμου» εντός της ημέρας..

Η Βάγκνερ ανέφερε χθες βράδυ μέσω Telegram πως έδωσε στους περικυκλωμένους ουκρανούς στρατιωτικούς στη Σολεντάρ προθεσμία να παραδοθούν ως τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η ουκρανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει τον ισχυρισμό του κ. Πριγκόζιν.

Στο διάγγελμά του χθες βράδυ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «πολύ τεταμένη» κατάσταση.

Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε πως οι μάχες συνεχίζονταν και ότι «παρά τις απώλειές του, ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται», όπως το έθεσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, κατά την οποία το μέτωπο ήταν «σπαρμένο πτώματα επιτιθέμενων».

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έκανε από την πλευρά του χθες το πρωί λόγο περί «τακτικών προελάσεων» ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων της Βάγκνερ στη Σολεντάρ, αναγνωρίζοντας πως «πιθανόν» είχαν «τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους» της ισοπεδωμένης πόλης. Σκοπό; των ρωσικών δυνάμεων είναι να θέσουν σε κλοιό την Μπαχμούτ, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, να κόψουν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές και τις επικοινωνίες.

Οι μάχες επικεντρώνονται σε αλατωρυχεία που έπαψαν να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Στις στοές τους μπορούν να καταφύγουν ισχυρές δυνάμεις.

Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, η κατάληψη της Σολεντάρ και της Μπαχμούτ θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το Ντονμπάς – πρόκειται για διακηρυγμένο στόχο αυτής που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» από την 24η Φεβρουαρίου 2022, που οδεύει πλέον να συμπληρώσει έναν χρόνο.

 

πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης