Αρχική Κοινωνια Προς το Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Προς το Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Από antwnio

Με 159 «ναι», 129 «κατά», και 11 «παρών» πέρασε το νομοσχέδιο στη ψηφοφορία που έγινε χθες βράδυ (8/3) στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την ενίσχυση των δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χρήστος Χατζηβαρδάς. Στη συζήτηση που προηγήθηκε, κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για ριζική τομή στην εκπαίδευση, μεταρρύθμιση ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο Στέφανος Κασσελάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντισυνταγματική μπίζνα» που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε σούπερ μάρκετ. Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, εξέφρασαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Μετά τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη προς το Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το ψηφισθέν από την πλειοψηφία της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι δέκα βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης. Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Κασιμάτη, η οποία, από λάθος της, δεν καταχώρισε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψήφισε κανονικά επί των άρθρων.

Προς το Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ευρύτατη αποδοχή είχε η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης

Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων άρθρων για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έγιναν δεκτά από την παραπάνω πλειοψηφία (158+1), ενώ ευρύτατη αποδοχή είχε η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης κατά 500 ευρώ ετησίως στους φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων (244 υπέρ, 25 κατά, 30 παρών). Ευρείας πλειοψηφίας έτυχαν επίσης άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στην ενίσχυση των ΑΕΙ.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια) ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.

Μεγάλη καθυστέρηση στην ψηφοφορία

Παρόλο που η διαδικασία έγινε ηλεκτρονικά και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών είχαν ήδη ψηφίσει, η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας καθυστέρησε, καθώς στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με δύο μέλη της ΚΟ του κόμματός της.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και οι βουλεύτριες Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.30 και η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στις 11.15 το βράδυ. Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της καταμέτρησης για τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της οποίας είχαν αποσταλεί στο προεδρείο 70 επιστολικές ψήφοι.

Διαβάστε επίσης