Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».
«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από δημοσιογράφο που καλύπτει τη ρωσική προεδρία.
Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία: Στόχος οι ενεργειακές εγκαταστάσεις στον Βορρά
Η ρωσική προέλαση στο ανατολικό μέτωπο της ουκρανίας με ταχείς ρυθμούς κάνει το Κίεβο να ανησυχεί και να ασκεί ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις στη Δύση για «πράσινο» φως στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος. Οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας βρέθηκαν πάντως στην ουκρανική πρωτεύουσα, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε τελικά να γίνει δεκτό.
Αντικρουόμενες παραμένουν μέχρι στιγμής οι πληροφορίες για μια φερόμενη ρωσική πυραυλική επίθεση σε πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά, με το Κίεβο να υποστηρίζει ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση ενώ έπλεε σε ρουμανικά χωρικά ύδατα στις εκβολές του ποταμού Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα, με τις ρουμανικές αρχές να το διαψεύδουν άμεσα.
Πηγές του ναυτιλιακού κλάδου είπαν ότι πρόκειται για το μεταφοράς χύδην φορτίου “Aya” που έφερε σημαία Αγίου Χριστόφορου και Νέβις.
Η τελευταία αναφερθείσα θέση του πλοίου ήταν στα ανοιχτά του ρουμανικού λιμανιού της Κωνστάντζας σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης ναυσιπλοΐας, το πλοίο έχει σταματήσει να πλέει.
Το Κίεβο, δια στόματος αρχικά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το πλοίο βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από ρωσικό πύραυλο ενώ είχε ήδη απομακρυνθεί από τα ουκρανικά ύδατα. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το πλοίο είχε προορισμό την Αίγυπτο. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση.
Λίγο αργότερα μια πηγή τόνισε στο Reuters ότι το πλοίο έπλεε σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη από ρωσικό πύραυλο.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, Ντίμτρο Πλετεντσούκ τόνισε πως το πλοίο βρίσκονταν στη ρουμανική θαλάσσια οικονομική ζώνη τη στιγμή του πλήγματος από ρωσικό πύραυλο. Πρόσθεσε πως η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά Tu-22 για την επίθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα δήλωσε ότι το ρωσικό πλήγμα στο πλοίο ήταν μια «θρασύτατη επίθεση» στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Η ρουμανική Ναυτική Αρχή έσπευσε να διαψεύσει αυτή την εκδοχή. Μια εκπρόσωπος της ρουμανικής αρχής δήλωσε ότι το πλοίο δεν βρισκόταν σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη.
«Το μόνο που μπορώ να σας πω για το εν λόγω πλοίο τη στιγμή εκείνη δεν βρισκόταν στα χωρικά μας ύδατα», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος της Αρχής, Ιρίνα Πουσκάσου. «Δεν μας ζητήθηκε με κανέναν τρόπο να παράσχουμε βοήθεια», συμπλήρωσε.
Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής επί της επίθεσης αυτής.
Στο Κίεβο οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ – Βρετανίας
Την ίδια ώρα, αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την επιτυχία της Ουκρανίας δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και τις Βρετανίας από το Κίεβο όπου πραγματοποίησαν επίσκεψη.
«Εργαζόμαστε εντατικά για να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η Ουκρανία θα έχει ότι χρειάζεται για να αμυνθεί αποτελεσματικά» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω τη στήριξη αξίας 600 εκατομμυρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 242 εκατομμυρίων του φετινού οικονομικού έτους» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λαμί.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP