Αρχική Κοινωνια Πορεία για την ειρήνη: Η μνήμη της πυρηνικής καταστροφής στην Χιροσίμα και η «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» Βίντεο

Πορεία για την ειρήνη: Η μνήμη της πυρηνικής καταστροφής στην Χιροσίμα και η «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» Βίντεο

Από antwnio

Με το σύνθημα «Λευτεριά στη Παλαιστίνη» να δίνει τον τόνο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, κάτω από την Ακρόπολη, η συγκέντρωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή την επέτειο 79 ετών από την ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ. Επίσης το «παρών» έδωσαν ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αλλά και αντιπροσωπείες από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, την ΚΕΘΑ και την ΕΕΔΔΑ.

Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση πλήθος εργαζομένων, γυναικών, φοιτητών, συνταξιούχων, καταδίκασαν «το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι» αλλά και την «εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», απαιτώντας «να σταματήσει άμεσα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Mohammed Iqnaibi.

79 χρόνια από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα

Στην ομιλία του ο Γρηγόρης Αναγνώστου ανέφερε:

«79 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, όταν οι ΗΠΑ με τη ρίψη των ατομικών βομβών εξόντωσαν μέσα σε λίγες στιγμές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι».

«Η ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ αποτελούσε μια επίδειξη ισχύος απέναντι στην Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε αποκτήσει αυξημένο κύρος στους λαούς για την τεράστια συμβολή της στη συντριβή του ναζισμού. Στόχευε να τρομοκρατήσει τους λαούς, την ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. H ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους χρησιμοποιώντας το ψέμα της “στρατιωτικής αναγκαιότητας” των πληγμάτων, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Από το βήμα της σημερινής μας κινητοποίησης καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική θηριωδία των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και τιμάμε τα θύματά της. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη για πάνω από 10 μήνες γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που βρίσκει τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κι από κοντά και της ελληνικής κυβέρνησης. Εκφράζουμε την αμέριστη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και στην πάλη του για πατρίδα ελεύθερη, κυρίαρχη κι ανεξάρτητη».

Αναφέροντας ότι «οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μυρίζουν μπαρούτι και αίμα», τόνισε ότι «όσο κι αν προσπαθούν τα ευρωατλαντικά παπαγαλάκια μέσω της χυδαίας προπαγάνδας τους να αποπροσανατολίσουν το λαό, οι εξελίξεις αυτές είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής του κράτους – δολοφόνου στην περιοχή, που εδώ και 300 μέρες εξοντώνει τον Παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, που απειλεί και επιτίθεται σε Συρία, Λίβανο, Υεμένη, με στόχο να επεκτείνει την κατοχή και να σβήσει από τον χάρτη ακόμα και τη σκέψη για ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους».

«Πρόκειται για το αποτέλεσμα της οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής στήριξης που προσφέρουν στο Ισραήλ οι σύμμαχοι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ανάμεσά στους οποίους φιγουράρει και η ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή, απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή» ανέφερε.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «εδώ και πολλούς μήνες, οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο είναι το προγεφύρωμα για επιθέσεις σε Λίβανο και Υεμένη, κόμβος στην προετοιμασία των ΝΑΤΟικών για την επέκταση της σύγκρουσης. Δεκάδες τόνοι στρατιωτικού υλικού μεταφέρονται στην περιοχή με πτήσεις από την Κύπρο, σπρώχνοντας τον λαό της πιο βαθιά στη δίνη του πολέμου.

Αποκαλύπτονται σε όλη τους την έκταση οι τεράστιοι κίνδυνοι από τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου – που θα έφερνε τάχα “ασφάλεια” και “σταθερότητα” σε Ανατ. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή – και από τις “τριμερείς” με Ελλάδα και Ισραήλ, με την εποπτεία των ΗΠΑ».

Ο Γ. Αναγνώστου αναφέρθηκε στις «πολύ επικίνδυνες αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε ότι «καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων ΝΑΤΟικών κομμάτων, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, έχουν εμπλέξει τη χώρα μας στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, την αποστολή στρατιωτικού οπλισμού και πυρομαχικών στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Σαουδική Αραβία κ.α., την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ».

Χαιρετισμός από την Παλαιστίνη

Χαιρετισμό στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη απηύθυνε η Γενική Ένωση Παλαιστινίων Εργατών με τον Mohammed Iqnaibi, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης να σημειώνει τα εξής:

«Σαν σήμερα, πριν από 79 χρόνια, οι ιμπεριαλιστές κορύφωσαν τα εγκλήματα τους κατά των λαών και αθώων ανθρώπων ρίχνοντας την πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα. Από τότε οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν να διαπράττουν τα αμέτρητα εγκλήματά τους κατά των λαών σε όλο τον κόσμο. Τα ίδια αποτυπώματα των ιδίων εγκληματιών είναι σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας» είπε ο Mohammed Iqnaibi και πρόσθεσε:

«Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και κατά τη διάρκεια δέκα μηνών συνεχών βομβαρδισμών, η ισραηλινή κατοχή έχει ρίξει 80 χιλιάδες τόνους εκρηκτικών σε μια περιοχή που δεν υπερβαίνει τα 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όλα αυτά τα εγκλήματα διαπράττονται από το κράτος κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση των ιμπεριαλιστών συμμάχων του, οι οποίοι το προμηθεύουν με κάθε είδους θανατηφόρα όπλα και του παρέχουν οικονομική υποστήριξη και πολιτική προστασία σε διεθνές επίπεδο. Μπροστά στη σιωπή της παγκόσμιας κοινότητας που είναι ανίκανη να φέρει εις πέρας τα ηθικά και ανθρωπιστικά της καθήκοντα και να βάλει τέλος στα συνεχιζόμενα εγκλήματα της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, που ξεπέρασε τα εγκλήματα του ναζισμού, του φασισμού και όλων των αποικιακών δυνάμεων στις λεπτομέρειες της κτηνωδίας, η οποία μπέρδεψε τους σοφούς και τους στοχαστές να περιγράψουν ή να βρουν ονομασία να αναλογεί σ’ αυτά τα φριχτά εγκλήματα που προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή χωριών, πόλεων και γειτονιών και στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και ανυπεράσπιστοι πολίτες και ολόκληρες γενιές και οικογενειακές εξαλείφθηκαν. Επιπλέον τις συλλήψεις, τη δολοφονία και τον βιασμό των αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, καθώς επίσης τις καθημερινές εισβολές στη Δυτική Όχθη και τη δολοφονία πολιτών, την κατάσχεση εδαφών και την άσκηση της πολιτικής δολοφονίας ακτιβιστών και πολιτικών ηγετών».

«Ο παλαιστινιακός λαός και οι πατριωτικές δυνάμεις αφιέρωσαν την 3/8 που πέρασε ως διεθνή ημέρα για την υποστήριξη της Γάζας και των αιχμαλώτων. Ας υψώσουμε όλοι τις φωνές μας για να σταματήσουμε τη γενοκτονία στη Γάζα και να τεθεί τέλος στην συστηματική κακοποίηση, τα βασανιστήρια κατά των Παλαιστινίων αιχμαλώτων και την άμεση απελευθέρωσή τους, την απόσυρση όλων των δυνάμεων κατοχής από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη και ίδρυση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ» τόνισε ο Mohammed Iqnaibi και κατέληξε στον χαιρετισμό του:

«Ευχαριστούμε εσάς και όλους τους ελεύθερους αγωνιστές του κόσμου που στάθηκαν δίπλα στον αγώνα μας. Με την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σας, αντλούμε την δύναμη και την αποφασιστικότητα για να συνεχίσουμε να παλέψουμε μέχρι τη νίκη. Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στα εγκλήματα της Κατοχής και των ιμπεριαλιστών. Ζήτω η αλληλεγγύη και οι αγώνες των λαών».

Ακολούθησε πορεία, όπου στη κεφαλή μαζί με το πανό της ΕΕΔΥΕ υψώθηκε και η σημαία της Παλαιστίνης, η οποία κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και «η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με τη Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

Διαβάστε επίσης