Στο προσκήνιο βρίσκονται τα ξένα πανεπιστήμια που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα. Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έκανε λόγο για εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από περισσότερα από 10 πανεπιστήμια για εγκατάσταση παραρτήματός τους στην χώρα μας, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρονται φημισμένα πανεπιστήμια όπως το Yale, το Johns Hopkins, τη Σορβόννη, το Duke και το New York University, πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι δεν είναι στην πολιτική των μεγάλων πανεπιστημίων να ιδρύουν παραρτήματα σε άλλες χώρες. Προτιμούν να προχωρούν σε συνεργασίες μέσω καλοκαιρινών τμημάτων ή ερευνητικών κέντρων. Μένει να δούμε ποια πλευρά έχει την πιο καλή πληροφόρηση.
Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι των κορυφαίων αμερικανικών ιδρυμάτων ΜΙΤ, Yale και Harvard, ξεναγήθηκαν στο mega project του Ελληνικού, όπου ενημερώθηκαν για το έργο ανάπλασης, ενώ υπάρχει η παρουσία του πανεπιστημίου Columbia, μέσω του Athens Global Center. O ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκει συμπράξεις με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Προς το παρόν, δύο κυπριακά πανεπιστήμια έχουν εκφράσει και επίσημα το ενδιαφέρον τους για την ίδρυση παραρτήματος ιατρικής σχολής στην Ελλάδα. Πρόκειται για Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC), το οποίο, σε συνεργασία με αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, έχει προχωρήσει ήδη σε αγορά ακινήτου της πρώην Olympic Catering για την εγκατάσταση campus στην περιοχή του Ελληνικού. Το δεύτερο αφορά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus), φέρεται να συνεργάζεται με ελληνικό ιατρικό κέντρο για την ίδρυση ιατρικής σχολής, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται για ίδρυση Νομικής Σχολής. Το συγκεκριμένα πανεπιστήμιο, μάλιστα, έχει ιδρύσει στη Φρανκφούρτη το 2022 παράρτημα Ιατρικής.
Ένα ακόμα κυπριακό πανεπιστήμιο πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», να έρθει με παράρτημα στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Frederick (Frederick University) με έδρα στη Λευκωσία και παράρτημα στη Λεμεσό, το οποίο μελετά την ίδρυση στη χώρα μας παραρτήματος με τρεις σχολές, ήτοι Πληροφορικής, Νομικής και Ψυχολογίας, Έντονα συζητείται, επίσης, ότι έχει εκφράσει ενδιαφέρον να ιδρύσει στην Ελλάδα παράρτημα κάποιο ισπανικό ΑΕΙ, χωρίς όμως να έχουν δει το φως της δημοσιότητας περισσότερες πληροφορίες ούτε για το όνομά του ούτε για το ακαδημαϊκό αντικείμενο των σχολών που σχεδιάζονται. Ενώ τις πρώτες μέρες της συζήτησης του νομοσχεδίου είχε γραφτεί για εκπεφρασμένο ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου της Σορβόννης να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, αυτή η πληροφορία διαψεύστηκε από το Ινστιτούτο.
Ψάχνουν χώρους για campus
Με δεδομένο το γεγονός ότι η λειτουργία τους θα ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος 2025 – 2026, στελέχη της κτηματαγοράς επιβεβαιώνουν τη ζήτηση για ακίνητα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής. Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται να προχωρήσουν project που περιλαμβάνουν και την ελληνική περιφέρεια, όπως η Πάτρα, η Ρόδος, τα Ιωάννινα και η Κρήτη.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο εκτιμητής ακινήτων και CEO της εταιρείας Geoaxis Γιάννης Ξυλάς, σημειώνει πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει επίσημο και δομημένο ενδιαφέρον καταρχήν από τα πανεπιστήμια της Κύπρου, ιδιωτικών και κρατικών. «Ως επί το πλείστον ψάχνουν χώρους στην Αττική που να μπορούν να φιλοξενήσουν campus, ενώ στα θετικά περιλαμβάνεται και το γεγονός αν για κάποιο ακίνητο υπάρχει ήδη άδεια, δηλαδή τους ενδιαφέρουν πρώην σχολεία τα οποία έχουν κατασκευαστεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές σε αυτές τις περιοχές», εξηγεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ δύσκολα θα πάει κάποιο ξένο πανεπιστήμιο στο κέντρο, σε κτίρια πολυκατοικίες, καθώς η ζήτηση επικεντρώνεται σε εγκαταστάσεις ευρωπαϊκού τύπου.
πηγή .enikos.gr