Αρχική Κοινωνια Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται καθώς φουντώνουν οι εμπορικές εντάσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται καθώς φουντώνουν οι εμπορικές εντάσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Από antwnio

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες, καθώς οι εμπορικές διαταραχές από την Ινδία έως τη Μαύρη Θάλασσα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα υποδαυλίζουν εκ νέου τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παρασκευής, ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων-εμπορευμάτων αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιούλιο, με αιχμή το φυτικό έλαιο. Αυτό σηματοδοτεί άνοδο από το χαμηλό διετίας που είχε επιτευχθεί τον προηγούμενο μήνα, καθώς νέες απειλές εμφανίζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία συνέβαλε στη διοχέτευση εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών καλλιεργειών στο εξωτερικό. Επιπλέον, ο κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού, η Ινδία, απαγόρευσε κάποιες αποστολές του βασικού προϊόντος και οι ακραίες καιρικές συνθήκες περιορίζουν τις σοδειές σε μέρη όπως η Κίνα και η νότια Ευρώπη

Ο σχετικός δείκτης για το ρύζι από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έφτασε στο ανώτατο επίπεδο από το 2011, μετά τους περιορισμούς στην Ινδία. Αυτό “εγείρει ουσιαστικές ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδίως για εκείνους που είναι οι πιο φτωχοί και οι οποίοι αφιερώνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για την αγορά τροφίμων”, ανέφερε ο FAO.

Αν και ο δείκτης παραμένει αρκετά κάτω από το περσινό ρεκόρ, η αύξηση αποτελεί νέο κίνδυνο για τον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος παραμένει υψηλός σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τιμές εξακολουθούν να εκτινάσσονται στην Αίγυπτο, αν και η άνοδος έχει αρχίσει να επιβραδύνεται ή να μειώνεται σε έθνη όπως η Κένυα και η Βραζιλία.

Οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν κατά 12% στη διάρκεια του μήνα. Η άνοδος οφείλεται στις εμπορικές αβεβαιότητες της Μαύρης Θάλασσας, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις σοδειές της Βόρειας Αμερικής και τις υποτονικές προβλέψεις για την παραγωγή φοινικέλαιου, σύμφωνα με τον FAO.πηγή capital.gr

Διαβάστε επίσης