Ο ηγέτης των ανταρτών της Συρίας, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ανακοίνωσε θριαμβευτικά «την κατάληψη της Δαμασκού».
Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, μετέβη το απόγευμα στο περίφημο τέμενος των Ομεϋάδων της Δαμασκού, όπου εκφώνησε μια ομιλία, αφού νωρίτερα οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη συριακή πρωτεύουσα, ανατρέποντας τον Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο αλ Τζολάνι, ο οποίος ηγήθηκε της εντυπωσιακής επίθεσης των ανταρτών που ανέτρεψε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, μίλησε στο τέμενος με πλήθος των υποστηρικτών του να τον παρακολουθούν.
Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την είσοδο των μαχητών στην πρωτεύουσα, είπε στους υποστηρικτές του ότι η νίκη των ανταρτών ήταν μια νίκη «για ολόκληρο το έθνος» και ότι ο Άσαντ είχε καταστήσει τη Συρία «φάρμα για την απληστία του Ιράν».
Σημείωσε ότι η απελευθέρωση πέτυχε παρά τις προσπάθειες του Άσαντ. Πρόσθεσε ότι η Συρία θα «ανακάμψει πλήρως» από τις συνέπειες του πολέμου.
«Το μέλλον είναι δικό μας», είπε στους υποστηρικτές του.
Άγνωστο το πολιτικό μέλλον της Συρίας
Ο ηγέτης της οργάνωσης Hayat Tahrir-al Shams, είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της νέας τάξης πραγμάτων στη Συρία μετά από αυτό το ξαφνικό εντυπωσιακό τέλος σε μισό αιώνα κατασταλτικής διακυβέρνησης από την οικογένεια Άσαντ, επισημαίνει το BBC.
Όμως ο ηγέτης μιας οργάνωσης που έχει απαγορευτεί από τον ΟΗΕ καθώς και από τις δυτικές κυβερνήσεις δεν είναι ο μόνος κομβικός παίκτης στο ταχέως μεταβαλλόμενο σκηνικό της Συρίας, τονίζει το διεθνές μέσο ενημέρωσης, καθώς όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Μ. Ανατολή.
Καθώς η ισλαμιστική οργάνωση προωθήθηκε με εκπληκτική ταχύτητα, αντιμετωπίζοντας ελάχιστη αντίσταση, προκάλεσε τη βιασύνη και άλλων δυνάμεων των ανταρτών σε άλλες περιοχές της Συρίας, καθώς και ένα κύμα ένοπλων τοπικών ομάδων που επιθυμούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις δικές τους περιοχές.
«Η καταπολέμηση του καθεστώτος Άσαντ ήταν η συγκολλητική ουσία που κράτησε αυτόν τον de facto συνασπισμό ενωμένο», λέει ο Thomas Juneau, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Graduate School of Public and International Affairs του Πανεπιστημίου της Οτάβα, ο οποίος βρίσκεται στη Ντόχα.
«Τώρα που ο Άσαντ έχει φύγει, η συνέχιση της ενότητας μεταξύ των ομάδων που τον ανέτρεψαν θα αποτελέσει πρόκληση», εξήγησε σκιαγραφώντας ότι η η πορεία των εξελίξεων στην πολύπαθη χώρα δεν θα είναι σε μια ευθεία γραμμή, τώρα που τίθεται το ερώτημα ποια και πώς θα είναι η νέα εξουσία που θα συγκροτηθεί, μετά τον Άσαντ.