«Δεν πιστεύω ότι αμφισβητήθηκε ποτέ η ταύτιση της Ελλάδας με τη Δύση. Απλώς η ελληνική κοινωνία ήταν βαθιά πληγωμένη στη διάρκεια της δικτατορίας. Δεν υπήρχε αμφιβολία για τον ρόλο των ΗΠΑ στη διάρκεια της δικτατορίας», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά».
«Δικαίως ο ελληνικός λαός ήταν οργισμένος με τις ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να αποχωρήσει η χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Ηξερε το κόστος αυτής της απόφασης, αλλά η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη από την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της εποχής. Ουδέποτε όμως επί Καραμανλή μπήκε άλλη επιλογή εκτός από τη δυτική επιλογή και βεβαίως μετά ξεκίνησε ο αγώνας για την Ευρώπη, δίνοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να μείνει στη Δύση, χωρίς την ταύτιση με τις ΗΠΑ», τόνισε.
«Μόνο η ΝΔ πίστευε στην Ευρώπη», επισήμανε, κάνοντας μνεία στην περίοδο αντιδράσεων του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Πολιτικά η Ελλάδα ήταν διχασμένη, παρατήρησε, όμως από την ώρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός, όλα ξεχάστηκαν. «Ο Παπανδρέου άλλαξε, άρα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης άλλαξε» και πρόσθεσε πως η οριστική αλλαγή της κοινής γνώμης επήλθε με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε στην εξουσία.
Η συνθήκη των Πρεσπών
Στους δύο λόγους για τους οποίους διαφώνησε με τη συνθήκη των Πρεσπών αναφέρθηκε η κ. Μπακογιάννη, και συγκεκριμένα στα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας, ενώ παραδέχθηκε ότι το ζήτημα της ονομασίας ήταν μια επιτυχία της διαπραγμάτευσης του κ. Κοτζιά.
Η κ. Μπακογιάννη μίλησε και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, σε αντίστιξη με τη σχέση με τις ΗΠΑ που είναι στρατηγικής σημασίας. «Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν είχαν στρατηγικό βάθος, αλλά οικονομικό». Ερχόμενη στο σήμερα, τόνισε ότι οτιδήποτε εκπροσωπεί τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Ρωσίας. «Η Ευρώπη σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι απέναντι στη Ρωσία», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο αμέσως προσεχές μέλλον είναι μάλλον αδύνατον να φτιάξουν οι σχέσεις.
Σχετικά με το βέτο που άσκησε ο Κώστας Καραμανλής το 2008 για την ένταξη της τότε ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «100% ήταν λάθος». «Δεν έπρεπε να είχε λεχθεί και δεν το λέγαμε ποτέ στο υπ. Εξωτερικών. Απειλούσαμε με βέτο».
Μοιράστηκε επίσης τη μεγάλη δυσκολία εκείνης της περιόδου. «Περάσαμε πολύ δύσκολα εκείνο το εξάμηνο. Εγώ διαπραγματευόμουν διαρκώς το ζήτημα της ονομασίας. Ο Γκρουέφσκι όμως “κοιτούσε τα παπούτσια του”», δεν ήθελε να κάνει το βήμα. «Ήμασταν αποφασισμένοι αν υπήρχε λύση, να προχωρήσουμε», γεγονός που προσέδωσε αξιοπιστία στην ελληνική διαπραγμάτευση.
Αναφερόμενη στο σχέδιο Ανάν, υπογράμμισε πως ήταν «λάθος».
Για τα χωρικά ύδατα, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα. Για την Ελλάδα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας με αυτά τα δεδομένα; Κατά τη γνώμη μου υπάρχει, όμως το τανγκό θέλει δύο. Αν όμως δοθεί η πραγματική ευκαιρία θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει; Εδώ υπάρχει η προϋπόθεση της εθνικής συναίνεσης πάνω σε αυτό το θέμα».
Στο σχόλιο του κ. Κοτζιά πως «ο αέρας μυρίζει ότι ήδη έχει γίνει αποστρατιωτικοποίηση από αρκετά βαριά όπλα στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου το οποίο θυμίζει τον τρόπο της καταστροφής της Κύπρου», η κ. Μπακογοάννη απάντησε: «Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα».