Από αυτό το βήμα τον περασμένο Ιούλιο περιέγραφα τον στόχο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας ως κεντρική επιδίωξη της νέας θητείας με μεταρρυθμίσεις που θα αντυιμετωπίζουν παθογένειες δεκαετιών δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έρχεται σε αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που εμποδίζουν τον βηματισμό προς το μέλλον.
«Είμαι σε αυτή την αίθουσα εδώ 20 χρόνια, έχουμε συζητήσει πολλές φορές για την φοροδιαφυγή που στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία και επιβαρυνει δυσανάλογα αυτούς που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα» είπε και πρόσθεσε:
«Μεχρι τώρα ανακουφίζαμε τους πολίτες, τώρα ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές και να εξοικονομίσουμε πόρους για κοινωνική πολιτική και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 αλλαγές, με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα, εκσυγχρονίζοντας τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη, καθώς επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έσοδα και έξοδα να καταγράφονται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Επίσης, παρεμβαίνει και στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
«Μιλάμε για μια συνεκτική πρωτοβουλία που απλουστεύει τις αλλαγές με όπλο τη διαφάνεια της τεχνολογίας. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς. Θα ήθελα να ακούσω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση στα άρθρα που αναφέρονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητα όπως η αύξηση του ‘κενού ΦΠΑ’» υπογράμμισε.
Για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα είπε ότι η κυβέρνηση ενισχύει τις προσπάθεις για την αντιμετώπιση και πρόσθεσε: «Άλλη μια πονεμένη ιστορία. Πρώτο μέτρο είναι η αυτόματη διακοπή συμμετοχής στον κύκλο εμπορίας κάθε εταιρείας που παρανομεί. Όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα παύει τη λειτουργία του για δύο χρόνια».
Ελευθεροι επαγγελματίες
Για τους ελευθερους επαγγελματίες είπε ότι «έγινε ένας γόνιμος και χρησιμος διάλογος» και πως η κοινή γνωμη στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου
Είναι αδιαμφισβητη παραδοχη σήμερα πως ο μεσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών γιατί οι μισοί δηλώνουν μηδενικα κέρδη και οι 3 στους10 ζημιές και 7 στους 10 έσοδα μιρκότερα από κατώτατο μισθό.
«Είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό; Όλοι μεταξύ μας το γνωρίζουμε το συζητάμε και κανείς δεν έκανε κάτι για να το θεραπεύσει. Πρώτη φορά έρχεται αυτή η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει. Μόλις το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το συνολο της επαγγελματικής κατηγορίας. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από όσα δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό».
Πρόσθεσε ότιι όλοι οι ελευθεροι επαγγελματίες έχουν δικαίωμα να διεκδικήσει το δικαιό του, καθώς το τεκμήριο είναι μαχητό.
Πρόσθεσε ότι η παρέμβαση δεν είναι οριζόντια, οριζόντια παρέμβαση ήταν το τελος επιδευματος.
Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:
– Αυτή δεν είναι μια οριζόντια παρέμβαση. Οριζόντια παρέμβαση ήταν το τέλος επιτηδεύματος που κρίθηκε συνταγματικό. Και σωστά επιλέγουμε να μην κάνουμε οριζόντια παρέμβαση γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε μια εταιρεία με τζίρο 1 εκατ. ευρώ με έναν ελαιοχρωματιστή των 20.000 ευρώ έσοδα
– Αν συντρέχουν λόγοι για να παραμένει στο επάγγελμα ενώ έχει ζημιές έχει δικαιώμα να ζητήσει έλεγχο γιατί το τεκμήριο είναι μαχητό
– Κανείς δεν έκανε κάτι να θεραπεύσει αυτή τη στρέβλωση και αυτή η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη. Το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα του συνόλου της ίδιας κατηγορίας
– Αδιαμφισβήτητη η παραδοχή ότι ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών
– Πιο δίκαιη η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Αναπτύχθηκε γόνιμος δημόσιος διάλογος, έγιναν μετρήσεις κοινής γνώμης, Πολλές από τις προτάσεις ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο
– Χρέος της πολιτείας να καθιερώσει κανόνες ώστε να μην γίνει ξέφρενη παρανομία και καλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα η μακρυχρόνια μίσθωση. Όσοι εκμεταλλεύονται πολλά ακίνητα πρέπει να κάνουν έναρξη δραστηριότητας. Στο ίδιο πλαίσιο εφόσον όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας δίνονται προς βραχυχρόνια μίσθωση τότε θα λαμβάνεται ως τουριστικό κατάλυμα και θα χρειάζεται άδεια και θα υποβάλεται σε ελέγχους
– Δεν αρκεί να κάνουμε μόνο πιο δύσκολες τις συναλλαγές με μετρητά, Πρέπει να αλλάξει και το κράτος τη μέθοδο των πληρωμών. Το επόμενο διάστημα οι κοινωνικές παροχές θα πληρώνονται με κάρτες.
– Λερναία Ύδρα η φοροδιαφυγή. Γι’ αυτό απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτου με μετρητά «χέρι με χέρι». Δυστυχώς αυτή η πρακτική καταγράφεται για μια στις τέσσερις τέτοιες συναλλαγές. Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που διακινούντα σε τσάντες ή βαλίτσες. Κι αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες με μετρητά να γνωρίζουν ότι θα είναι άκυρο όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά. Πρόστιμο ίσο με 10% του ποσού για τους παραβάτες
– Ενισχύουμε τις προσπάθεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Άλλη μια πονεμένη ιστορία. Πρώτο μέτρο την αυτόματη διακοπή συμμετοχής στον κύκλο εμπορία κάθε εταιρείας που παρανομεί. Όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα παύει τη λειτουργία του για δύο χρόνια
– Μιλάμε για μια συνεκτική πρωτοβουλία που απλουστεύει τις αλλαγές με όπλο τη διαφάνεια της τεχνολογίας. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς. Θα ήθελα να ακούσω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση στα άρθρα που αναφέρονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητα όπως η αύξηση του «κενού ΦΠΑ»
– Μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
– Παρεμβαίνει και σε θέματα της σύγχρονης εποχής όπως το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων
– Το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη καθώς επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έσοδα και έξοδα να καταγράφονται με τρόπο ηλεκτρονικό
– Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 αλλαγές με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα
– Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολιγικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα τα φορολογικά βάρη όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μειώσουμε τους φορολογικές συντελεστές
– Πληγή η φοροδιαφυγή, αντικοινωνική συμπεριφορά που πλήττει τα έσοδα και βαρύνει δυσανάλογα όσους δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα
– Υλοποιούμε την προγραμματική μας δέσμευση για μια χώρα πράσινη, ψηφιακή, δυνατή, σύγχρονη και ο τρόπος είναι η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που βάζουν εμπόδια στον βηματισμό της χώρας προς τα εμπρός
– Από τις προγραμματικές δηλώσεις περιέγραφα ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίζουν διαχρονικές παθογένειες.
– Να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Το γεγονός ότι πληθαίνουμε αυξάνει την υποχρέωση της τήρησης των χρόνων για να διασφαλίζεται ότι όλοι ακουγόμαστε
Τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή
«Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής», περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια.
Το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Βάσει αυτών, «το κενό ΦΠΑ, από το 23%, όπως το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, περιορίστηκε στο 17,8% το 2021». Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κενό ΦΠΑ, φέτος, θα περιοριστεί στο 15%. Στόχος είναι το κενό στον ΦΠΑ να φτάσει στο μέσο όρο της Ε.Ε. που σήμερα είναι 9% έως το 2026-2027.
Στη μείωση του κενού ΦΠΑ έχουν συντελέσει οι ψηφιακές συναλλαγές, όπως όμως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και υπηρετείται από το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι:
-ολοκληρώνεται, τους πρώτους μήνες του 2024, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν και οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις.
-τις επόμενες ημέρες εκδίδεται υπουργική απόφαση για την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής.
-για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων, η κυβέρνηση θα υποβάλει «σύντομα» σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι απαιτείται η έγκρισή της.
-μέσα στο 2024 εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα mydata για την ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών προς την ΑΔΑΕ και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα.
– η αγοραπωλησία ακινήτων θα γίνεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής, όχι με μετρητά. Μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό αγοραπωλησιών, που υπερβαίνει το 20%, γίνονταν και γίνονται είτε μόνο με μετρητά ή με τραπεζικά μέσα και μετρητά, με μεικτό τρόπο.
– ενεργοποιείται το «ψηφιακό δελτίο αποστολής», πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, με την έκδοση όλων των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων και διοικητικών πράξεων. Το «ψηφιακό δελτίο αποστολής» είναι ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κατά τη διακίνηση αγαθών.
– Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
– θεσμοθετείται η πληρωμή του 50% των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
– Επιβάλλεται διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
– Ρυθμίζεται η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων.