Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα πρέπει να κατέχει σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά και την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία.
«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να αναδεικνύει αφενός την οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», σημείωσε, σε συνέντευξη στο Politico.
Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα «κοιτάζει» τη θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο, σημείωσε πως «δεν εννοώ αυτό, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλουμε. Σίγουρα, πιστεύω ότι θα ήταν καλή ιδέα να έχουμε έναν επίτροπο για τη Μεσόγειο.
Υποθέτω ότι η τελική επιλογή θα είναι από μία μεσογειακή χώρα. Δεν εκφράζω προτίμηση, επειδή υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στο τέλος της ημέρας, αποτελεί απόφαση της Προέδρου».
Στην ίδια συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει οτι η Ελλάδα «δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» προσθέτοντας ότι «είναι στο χέρι των συναδέλφων μου να κρίνουν ποιος πραγματικά συνεισφέρει». «Οπότε, προσπαθώ πάντα όχι μόνο να μιλάω εκ μέρους της Ελλάδας, ως οφείλω, αλλά και να δω την μεγάλη εικόνα και να προσπαθώ να λαμβάνω αποφάσεις που ενισχύουν και την Ευρώπη. Έτσι αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου».
Στη συνέχεια, το Politico στέκεται στο θέμα του Έλληνα επιτρόπου, αναφέροντας τα ονόματα των Απόστολου Τζιτζικώστα (Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας) και Νίκης Κεραμέως (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), όπως προέκυψαν από ρεπορτάζ, αλλά και φιλοξενώντας τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή» ενδεχόμενη παραμονή εκείνου στο αξίωμα.
«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα λάβει υπόψη την ισορροπία των φύλων (σ.σ. ένας άνδρας και μία γυναίκα θα είναι υποψήφιοι από κάθε κράτος – μέλος), την ισορροπία των πολιτικών κομμάτων αλλά και τη γεωπολιτική κατά τη διαίρεση των χαρτοφυλακίων», επισημαίνεται ακόμη.
Επιπλέον, το διαδικτυακό περιοδικό γράφει πως «με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σε αποδυναμωμένες θέσεις και αξιωματούχους όπως ο πρώην Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε και ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή (σ.σ. leader of leaders αναγράφεται)».
Τέλος, απαντώντας ξανά στις φήμες περί «στροφής» του ιδίου προς την Ευρώπη και συγκεκριμένα για τη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν, υπογράμμισε πως «πέντε χρόνια είναι πάνω από ένας αιώνας στην πολιτική».