Έκκληση για ένα ευρύ μέτωπο κατά του εξτρεμισμού απηύθυνε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου μετά τη διάλυση της Βουλής.
Τρεις ημέρες μετά την αιφνιδιαστική διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνασπιστούν εναντίον της Ακροδεξιάς. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το σημερινό προσκλητήριο ισχύει “για τους σοσιαλδημοκράτες, τους ριζοσπάστες, τους οικολόγους, τους χριστιανοδημοκράτες, τους νεογκωλικούς, για όλους τους συμπατριώτες μας, που δεν επιμένουν στον πυρετό των ακραίων, που συσπειρώνονται γύρω από τους κύριους άξονες της σημερινής πλειοψηφίας”.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος επέκρινε σε υψηλούς τόνους το …αντίστροφο προσκλητήριο που είχε απευθύνει την Τρίτη ο επικεφαλής των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί, ο οποίος πρότεινε τη συγκρότηση συμμαχίας με την Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National) της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά, υποστηρίζοντας ότι “λέμε τα ίδια πράγματα”. Σήμερα ο Μπαρντελά επιβεβαίωσε τη νεόκοπη πολιτική συμμαχία και δήλωσε ότι θα συναντηθεί το βράδυ με τον Σιοτί, ενώ παράλληλα κάλεσε όλες τις “πατριωτικές δυνάμεις” να τους ακολουθήσουν.
Ο Μακρόν κάνει λόγο για μία “συμμαχία με τον διάβολο”. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι Λεπέν και Σιοτί “δεν συμφωνούν σε τίποτα απολύτως”, καθώς οι προγραμματικές θέσεις των δύο κομμάτων είναι εντελώς διαφορετικές, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ή τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
“Δεν είμαστε τέλειοι, αλλά…”
Για τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι “μπορεί να μην είμαστε τέλειοι, δεν κάνουμε τα πάντα σωστά, αλλά έχουμε επιδείξει αποτελέσματα και- το κυριότερο- ξέρουμε πώς πρέπει να κινηθούμε”.
Σε αντίθεση με τις τελευταίες εμφανίσεις του, στις οποίες είχε εστιάσει κυρίως στις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς και της ευρωπαϊκής πολιτικής, αυτή τη φορά ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά σε μία σειρά θεμάτων εσωτερικής πολιτικής. Από τα προβλήματα των νέων και τη στεγαστική πολιτική μέχρι τις κοινωνικές ανισότητες και τη διασφάλιση του ανεξίθρησκου χαρακτήρα του κράτους, ο Μακρόν υποσχέθηκε να ασχοληθεί πιο συστηματικά με την καθημερινότητα των Γάλλων.
Πηγή: Deutsche Welle