Οι καταγγελίες του επικεφαλής των «Σπαρτιατών» για το σχέδιο ανατροπής του και για το κρυφό ταμείο του κόμματος
Σοβαρές καταγγελίες για απειλές και τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του, για παράλληλο εσωτερικό ταμείο βουλευτών, για αναφορά σε άλλον αρχηγό πέραν του νομίμου, αλλά και παραδοχές πως πολλούς εκ των υποψηφίων δεν τους γνώριζε και δεν τους συνάντησε ποτέ, περιλαμβάνουν οι δύο καταθέσεις του προέδρου των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για τη διαβίβαση στη Βουλή αιτήματος άρσης ασυλίας κατά των 11 βουλευτών που εξελέγησαν με το εν λόγω κόμμα. Επί της ουσίας, οι καταθέσεις Στίγκα τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί τους 11 βουλευτές, οι οποίοι, μετά την αναμενόμενη απόφαση της Βουλής, θα βρεθούν ενώπιον της Εισαγγελίας, «απολογούμενοι» για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.
Παρά το γεγονός ότι ο Β. Στίγκας δεν εισέφερε αποδεικτικά στοιχεία για όσα είπε, οι καταγγελίες του, τις οποίες αποκαλύπτει η Realnews, έπεισαν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πως η υπόθεση έχει μεγάλη ουρά. Ο Β. Στίγκας έδωσε δύο καταθέσεις. Από τα έγγραφα επιβεβαιώνεται αυτό που ο ίδιος είπε στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι δηλαδή δεν αναίρεσε ποτέ όσα είπε και πως η δεύτερη ήρθε απλώς ως συμπληρωματική στην πρώτη.
Στις καταθέσεις του ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» περιγράφει με ακρίβεια πως από την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές πολλοί βουλευτές και στελέχη που δεν είχαν επιλεγεί από τον ίδιο τον πίεζαν για Συνέδριο, με απώτερο στόχο την ανατροπή του. «Δεν μπόρεσα να καταλάβω την επιμονή τους. Εκτακτο Συνέδριο δεν κάνει ένα κόμμα που έχει κερδίσει στις εκλογές, όπως οι “Σπαρτιάτες”, αλλά όποιος χάνει, όπως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Β. Στίγκας. Σε εκείνο το σημείο, μάλιστα, ο ίδιος αναφέρεται σε απειλές τις οποίες δεχόταν, σε επιθέσεις από συγκεκριμένα κανάλια στο ΥouΤube και έντυπα, αλλά και σε μια «τρομοκρατική» επίθεση στην επιχείρηση τροφίμων που διαθέτει. Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία του για παράλληλο ταμείο από βουλευτές, ώστε τα χρήματα να διοχετεύονται αλλού. Ο Β. Στίγκας περιγράφει στην κατάθεσή του πως η νόμιμη παρακράτηση της βουλευτικής αποζημίωσης υπέρ κόμματος είναι 20%, προκειμένου να βγαίνουν τρέχοντα έξοδα. Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» υποστήριξε πως κάποιοι βουλευτές τού ζήτησαν να αφήνουν παραπάνω χρήματα στο κόμμα. «Ισως θεωρούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να πηγαίνουν αλλού», είπε. Προσθέτει, δε, πως, όταν ο ίδιος αρνήθηκε, οι ίδιοι βουλευτές δεν ήθελαν να δίνουν ούτε το 20%. «Πιθανώς, μετά την άρνησή μου να αποδεχθώ την πρότασή τους να παρακρατώ περισσότερα, να έφτιαξαν ένα δικό τους εσωτερικό ταμείο και να διοχέτευαν τα χρήματα εκεί που νόμιζαν», λέει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο Β. Στίγκας ερωτάται γιατί είπε ότι κάποιοι μπορεί να έχουν άλλον αρχηγό. Εκεί ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» αναφέρθηκε στην περίοδο που οι 11 τον είχαν αφήσει μόνο του στην Ολομέλεια, λέγοντας ότι, από τη στιγμή που ο ίδιος ήταν ο νόμιμος πρόεδρος και δεν τον αποδέχονταν, προφανώς κάποιον άλλον αποδέχονταν. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι κάποιοι ίσως αναγνώριζαν τον Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικό τους αρχηγό. Απαντώντας σε ερώτηση αν οι υποψήφιοι επελέγησαν από τον ίδιο, ο Β. Στίγκας παραδέχεται πως όχι απλώς κάποιοι δεν επελέγησαν από τον ίδιο, αλλά ήρθαν στους «Σπαρτιάτες» μέσω του προερχομένου από τους «Eλληνες» του Κασιδιάρη, Γιάννη Δημητροκάλλη, αλλά και ότι πολλούς από τους υποψηφίους δεν τους έχει συναντήσει ποτέ.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» αναφέρθηκε στην περίοδο κατά την οποία πληροφορήθηκε ότι κάποιοι βουλευτές και συνεργάτες αυτών επισκέπτονταν τον Κασιδιάρη στις φυλακές του Δομοκού. Oπως χαρακτηριστικά λέει, υπέθεσε ότι, για να έχουν τέτοια επιμονή στη διεξαγωγή Συνεδρίου, πιθανώς να παίρνουν εντολή από αυτόν, εκτίμηση την οποία κάνει και σε άλλα σημεία της κατάθεσής του.
Το πρώτο βήμα
Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, η Βουλή, διά της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, προσέθεσε ένα ακόμα βήμα -πρώτο δικό της- στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Επειτα από την ακρόαση των 11 βουλευτών που εξελέγησαν με τους «Σπαρτιάτες», ομοφώνως η επιτροπή εισηγείται προς την Ολομέλεια την άρση της ασυλίας τους. Η συνεδρίαση της επιτροπής, αν και σύντομη, σε διάρκεια ήταν εξόχως ενδιαφέρουσα. Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», από τις καταθέσεις του οποίου άρχισαν όλα, μολονότι ήταν ο μοναδικός που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει το κόμμα ως ο μόνος μη «ύποπτος» , δεν παρέστη στη συνεδρίαση.
Το επιχείρημα που φέρονται να χρησιμοποίησαν οι βουλευτές ήταν πως το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων δεν στοιχειοθετείται, καθώς όλοι γνώριζαν από την πρώτη στιγμή πως ο Ηλ. Κασιδιάρης στήριζε τους «Σπαρτιάτες». Το σχετικό επιχείρημα, πάντως, μαζί με την κατάθεση Στίγκα, ενδεχομένως να αποτελέσει και το κρίσιμο στοιχείο όταν το εκλογοδικείο θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ακυρωθεί η συμμετοχή των «Σπαρτιατών» στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.