Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου δικαστικής μεταρρύθμισης, το οποίο στοχεύει να δώσει στη νομοθετική εξουσία της χώρας, την Κνεσέτ, αρμοδιότητα ελέγχου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Έξω από την Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ, 80.000 – 90.000 διαδηλωτές κυμάτιζαν γαλανόλευκες ισραηλινές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν «Σώστε τη δημοκρατία του Ισραήλ».
Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Iσαάκ Χέρτζογκ, σε μια σπάνια εθνική ομιλία, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «στα πρόθυρα νομικής και κοινωνικής κατάρρευσης».
Ο Χέρτζογκ, ο οποίος έχει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο, προέτρεψε τη σκληροπυρηνική δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία και να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση . Ο Ισραηλινός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι απαιτούνται αλλαγές για να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα, αλλά προειδοποίησε να μην δοθεί σε άλλο σκέλος της κυβέρνησης «δομική πλειοψηφία».
«Σας απευθύνω έκκληση με αίτημα να μην εισαχθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή», είπε ο Χέρτζογκ.
Ωστόσο, η επιτροπή που επιφορτίστηκε με την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Yariv Levin ενέκρινε τμήματα της νομοθεσίας τη Δευτέρα, χωρίς να είναι σαφές πότε θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.
«Τέλος της δημοκρατικής εποχής» φώναζαν βουλευτές της αντιπολίτευσης που σηκώθηκαν από τα έδρανα της Κνεσέτ, επικρίνοντας τον πρόεδρο της επιτροπής Simcha Rotman. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατηγόρησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι έκαναν «ανταρσία εντός της Κνεσέτ με στόχο να οδηγηθεί η χώρα σε αναρχία».
Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την κυβέρνηση Νετανιάχου «εξτρεμιστική και διεφθαρμένη».
Ωστοσο η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένουν ότι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να διορθωθεί η «ανισορροπία ισχύος» μεταξύ των εκλεγμένων αντιπροσώπων και του ανώτατου δικαστηρίου του έθνους.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το κοινοβούλιο θα έχει εξουσία να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία.
Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Esther Hayut, μιλούν για επίθεση στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος του Ισραήλ.
Επικριτές του Νετανιάχου έχουν επίσης συνδέσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων με τη συνεχιζόμενη δίκη του για διαφθορά, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να υπονομεύσει το δικαστικό σύστημα.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος ανέκτησε την εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους, αφού πέρασε 14 μήνες στην αντιπολίτευση, έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης και της δικής του δίκης.
Τρεις εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών κατηγορούν το Ισραήλ για τις κατεδαφίσεις σπιτιών και τις εξώσεις Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Το Ισραήλ κλήθηκε στο μεταξύ να λογοδοτήσει για την καταστροφή κατοικιών Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενέργειες που χαρακτηρίζουν “οικειοκτονία”, οι εισηγητές, που έχουν διοριστεί από το Συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά δεν μιλούν εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν τον Ιανουάριο 132 παλαιστινιακές δομές σε 38 κοινότητες της Δυτικής Όχθης, μεταξύ των οποίων 34 οικιστικές δομές και 15 δομές που χρηματοδοτούνται από δωρητές. Αυτές αντιπροσωπεύουν συνολικά μια αύξηση κατά 135% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022 και περιλαμβάνουν πέντε τιμωρητικές κατεδαφίσεις.
«Οι άμεσες επιθέσεις εναντίον των σπιτιών, των σχολείων, των μέσων διαβίωσης και των πηγών νερού του παλαιστινιακού λαού δεν είναι τίποτα άλλο από απόπειρες του Ισραήλ να περιορίσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων και να απειλήσει την ίδια την ύπαρξή τους», αναφέρουν οι ειδικοί στην ανακοίνωση.
Στις 12 Φεβρουαρίου, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα νομιμοποιήσει εννέα οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έπειτα από σειρά επιθέσεων που διέπραξαν Παλαιστίνιοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Πηγή: Reuters