Πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα πραγματοποιούν αυτή την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μαθητές, γονείς, φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικοί.
Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών, προβλήματα σε σχολικά κτήρια και υποδομές αλλά και προβλήματα στη μεταφορά μαθητών, με συνέπεια να δημιουργούνται -όπως λένε-, σοβαρά ζητήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και την επι ίσοις οροις πρόσβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα -όπως λένε- διεκδικούν δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους αλλα και πτυχία με αξία.
Για ένα «εκρηκτικό μείγμα» συνθηκών στο εκπαιδευτικό σύστημα έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν είναι δυνατόν δυο μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων οι μαθητές να μην συμμετέχουν με ίσους όρους στην εκπαιδευτική διαδικασία».
«Συμμετέχουμε σήμερα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για να δηλώσουμε την οργή μας για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα σχολεία. Δύο μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων, κενά εκπαιδευτικών, η μεταφορά των μαθητών δεν έχει εξασφαλιστεί. Υπάρχουν μαθητές από ειδικά σχολεία που δεν μεταφέρονται. Πάνω από 500 μαθητές σε όλο το πολεοδομικό μένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Κοκονάς.
Όπως είπε εν συνέχεια ο κ. Κοκονάς, η παραπάνω κατάσταση «σε συνδυασμό με την κατάσταση που υπάρχει στα σχολικά κτήρια και με τα περιστατικά βίας που υπάρχουν μέσα και έξω από τα σχολεία και την ανυπαρξία των σχολικών ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών, όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και θελουμε μέσα από αυτή την κινητοποίηση να δηλώσουμε ότι οι γονείς δεν θα χαμηλώσουμε τον πήχη, δεν θα χαμηλώσουμε τις απαιτήσεις μας για τα παιδιά μας».
Η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος της Ά ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με αίτημα «να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, να σταματήσει επιτέλους αυτό το κακό. Ο δεύτερος λόγος είναι τα προβλήματα που έχουν τα σχολεία».
Όπως είπε η κα Τραγάκη «οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι γονείς αναγκαστήκαμε να βγούμε στους δρόμους για τα τεράστια προβλήματα σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε κενά εκπαιδευτικών. Η Ανατολική Θεσσαλονίκη δίνει με τη σέσουλα τις υπερωρίες στους συναδέλφους, όπου λείπουν κυρίως μαθηματικοί, φυσικοί και ειδικότητες από τα ΕΠΑΛ. Αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει δώσει 79 ώρες υπερωρίες. Αυτό σημαίνει ότι τα κενά υπάρχουν και πρέπει να λυθούν».
Υπογράμμισε επίσης πως «στα Γυμνάσια, πολλά τμήματα δεν κάνουν καθόλου μάθημα και αυτό είναι ένα ζήτημα για το πώς θα τελειώσει η σχολική χρονιά και πώς θα προετοιμαστούν για την επόμενη σχολική χρονιά. Μεγάλο ζήτημα αντιμετωπίζουν τα ΓΕΛ όπου έχουμε Τράπεζα Θεμάτων, Πανελλήνιες και οι συνάδερφοι που τοποθετήθηκαν τώρα ή θα τοποθετηθούν αργότερα, θα ξεκινήσουν από το μηδέν χωρίς να μπορούν ουσιαστικά να βγάλουν την ύλη. Έχουμε ζητήματα με τη μεταφορά μαθητών και εκπαιδευτικών όπου οποίος συνάδερφος μένει στα ανατολικά και εργάζεται δυτικά, στην κυριολεξία αιμορραγεί από τα έξοδα μεταφοράς».
«Έχουμε ζητήματα μισθών, αυτά που μας δίνει η κυβέρνηση κι αυτά που υπόσχεται να δώσει είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδά μας για να πάμε στη δουλειά μας», τόνισε επίσης η κα Τραγάκη.
Για κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών αλλά και προβλήματα σε σχολικές υποδομές έκανε λόγο από την πλευρά της η Ζωή Σεβαστίδου, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου του Πειραματικού Λυκείου Νέαπολης.
«Διεκδικούμε ένα σύγχρονο σχολείο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας», σημείωσε και πρόσθεσε πως μεταξύ άλλων ζητούν προσλήψεις καθηγητών αλλά και κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και της Τράπεζας Θεμάτων.
Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Χημικού του ΑΠΘ, Χριστίνα Σταμούλη, είπε πως σήμερα μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί βγαίνουν στους δρόμους, φωνάζουν και διεκδικούν. «Θέλουμε εδώ και τώρα πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές», υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα η ίδια σημείωσε πως «τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε το έγκλημα που συμβαίνει στην Παλαιστίνη. Καταδικάζουμε την εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και διεκδικούμε να σταματήσει κάθε οικονομική, πολιτική στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ».
«Όλα αυτά τα λέμε σήμερα γιατί την ίδια ώρα που μας λένε ότι δεν έχουμε λεφτά για τις σπουδές μας δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η κα Σταμούλη.
Στο περιθώριο της κινητοποίησης οι διαδηλωτές εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Όταν η πορεία έφτασε στο προξενείο των ΗΠΑ, μαθητές και φοιτητές έβαψαν τα χέρια τους με κόκκινη μπογιά, στέλνοντας με το δικό τους τρόπο το μήνυμα να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Γάζα. Μάλιστα ακούμπησαν με τα βαμμένα χέρια την πύλη του Εμπορικου Κεντρου όπου στεγάζεται το Αμερικανικό προξενείο και φώναξαν “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”.
Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου, όπου νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Θα κινηθεί σε κεντρικούς δρόμους και θα καταλήξει στο ΥΜΑΘ.