Για το εάν σκέφτεται η κυβέρνηση να επεκτείνει την 6ήμερη εργασία και στο δημόσιο ρωτήθηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Δενυπάρχει τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή και ούτε υπάρχει τέτοια πρόθεση» απάντησε ο κ. Μαρινάκης και μίλησε για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Εάν δείτε άρθρο προς άρθρο, σημείο προς σημείο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα διαπιστώσετε πως αυτό «μόνο προστατεύει τα δικαιώματά των εργαζομένων και δίνει περισσότερες ελευθερίες σε αυτούς. Ρυθμίζει την αγορά εργασίας σε δίκαια – υιοθετώντας και την Ευρωπαϊκή Οδηγία και συνολικά όλες οι παρεμβάσεις είναι προς όφελος των εργαζομένων και της αγοράς εργασίας».
«Και σε επίπεδο ενημέρωσης συνολικά των όρων των συμβάσεων εργασίας μετά την πρόσληψη, ύστερα από μία εβδομάδα υποχρεούται ο εργοδότης να ενημερώσει τους εργαζόμενους και όχι μετά από 2 μήνες όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Λύνονται πάρα πολύ σημαντικά θέματα. Για παράδειγμα απαγορευόταν κάποιος να δουλέψει κατά κύρια απασχόληση σε μια δουλειά και να έχει και μια δεύτερη μερική απασχόληση. Αυτό πλέον λύνεται και μπορεί να γίνει, όπως και άλλες πολλές παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν στη ρίζα τη μαύρη εργασία. Δεν πρόκειται να θιγεί κανένα από τα δικαιώματα των εργαζομένων ούτε οι ελάχιστες ώρες ανάπαυσης την ημέρα ούτε συνολικά κατά μέσο όρο ως προς το 8ωρο άρα και το 4οωρο ανά μέσο όρο την εβδομάδα, όπως προβλέπεται και ρυθμίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας» συμπλήρωσε.
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:
Η 6 ήμερη εργασία
Υπενθυμίζεται πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει προτεινόμενη διάταξη για την 6η ημέρα εργασίας σε επιχειρήσεις που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας. Πρόκειται για τη διάταξη που έχει το άρθρο 26 και φέρνει τον τίτλο “Ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας – Προσθήκη άρθρου 182Β στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου” στην οποία επισημαίνονται εξής:
Στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222), μετά από το άρθρο 182Α, προστίθεται άρθρο 182Β ως εξής:
«Άρθρο 182Β
Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας
1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδος. Η ειδική αυτή συνθήκη δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2. Η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας καταχωρίζεται από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.
3. Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής, προσαυξημένο κατά σαράντα τοις εκατό (40%).
4. Δεν υπάγονται στο παρόν οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.
5. Η απασχόληση σύμφωνα με τις παρ. 1 έως 3 τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και της εφαρμογής των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται τα άρθρα 162 έως 179 του παρόντος.
6. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης της πρόσθετης ημέρας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και δήλωσης στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».
πηγή .enikonomia.gr