Αρχική Πολιτική Η πολιτική σκακιέρα βγάζει νέο ‘Βασιλιά’

Η πολιτική σκακιέρα βγάζει νέο ‘Βασιλιά’

Από antwnio

Η εβδομάδα που πέρασε, μπορεί άνετα να χαρακτηρισθεί ως η χειρότερη όλων για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Το τελευταίο βατερλώ για το οποίο πολλοί πλέον κάνουν λόγο, η μή ανάληψη ευθύνης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για καμία από τις αποτυχίες στη διαχείριση κρίσιμων για τη χώρα και τους πολίτες ζητημάτων, φέρνουν τον Πρωθυπουργό σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση. Παρ όλη την προσπάθεια των επικοινωνιακών επιτελείων του Μαξίμου να ακουστεί με ευκαιρία την πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης στη βουλή το κυβερνητικό έργο, η ακρίβεια, η καλπάζουσα ανεργία και οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης σε οικονομικοκοινωνικό επίπεδο δείχνουν αξεπέραστες. Η αντίστροφη μέτρηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει. Η πλήρης διάλυση του επιτελικού κράτους, η εικόνα αποσύνθεσης στο στενό Πρωθυπουργικό περιβάλλον και η αγανάκτηση των πολιτών είναι ξεκάθαρες.

Αντίστοιχα μεγάλη πίεση φαίνεται όμως να δέχεται και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Βασικός λόγος, η αμφισβήτησή του από τα ίδια του τα στελέχη, πράγμα που τον οδηγεί να αναζητήσει επιβεβαίωση στη βάση του κόμματός του. Με την πρότασή του για εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα από τα μέλη του κόμματος, δείχνει ξεκάθαρα το αντίθετο από το αναμενόμενο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγείται σε διάσπαση.

Το άνοιγμα αυτό στον κεντροαριστερό χώρο φαίνεται να μην μπορεί να κερδίσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, . Μπορεί τα επικοινωνιακά παιχνίδια να φέρουν τον Νίκο Ανδρουλάκη ως διεκδικητή της τρίτης θέσης σε πιθανές εκλογικές αναμετρήσεις, όμως κάτι τέτοιο δεν δείχνει να ισχύει. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας επίκληση στην πανδημία, φαίνεται πως δεν επιθυμεί πρόωρες διεξαγωγές εκλογών. Με την προφανή επερχόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ το Κίνημα Αλλαγής θα είχε βάσιμες ελπίδες να διεκδικήσει ακόμη και την δεύτερη θέση. Φαίνεται όμως πως ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και το στενό του περιβάλλον αντιλαμβάνονται πλήρως πως το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ μόνο υπό την προεδρεία του Ανδρέα Λοβέρδου θα μπορούσε να αποτελέσει μετρήσιμη δύναμη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτό το τόσο ρευστό πολιτικό σκηνικό, παρουσιάζεται ένα άνοιγμα στο ευρύτερο πολιτικό τόξο, το άνοιγμα όπως φαίνεται έρχεται να διεκδικήσει ο νεοεμφανιζόμενος Φαίδωνας Βόβολης. Ο πρόεδρος του κόμματος Ελεύθεροι Ξανά, ο οποίος φάνηκε αρχικά πως διεκδικεί ψηφοφόρους από το δεξιό τόξο, φαίνεται να συσπειρώνει τον ευρύτερο πατριωτικό χώρο, δείχνοντας για πρώτη φορά τις δυνάμεις του τον περασμένο Ιούλιο με τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις που διοργάνωσε. Το βατερλώ του Μητσοτάκη, η επερχόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιφάσεις Ανδρουλάκη, αφήνουν τον πρόεδρο του κόμματος Ελεύθεροι Ξανά να κινηθεί σε ένα ευρύτερο πολιτικό τόξο δίχως πολιτικούς χρωματισμούς. Η ανακοίνωση του πρώτου συνεδρίου του κόμματός του στις 06 Μαρτίου για την εκλογή προέδρου όπου ο ίδιος ο Βόβολης αποτελεί το φαβορί, δείχνει ξεκάθαρα πως ο ίδιος γνωρίζει άριστα την κυριαρχία του. Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπικές μετρήσεις, εισέρχεται ήδη στη βουλή.

πηγή .egnatiapress.gr

Διαβάστε επίσης