Αρχική Πολιτική Εκλογές 2023: Αγώνας δρόμου για ΣΥΡΙΖΑ, τα “όχι” Τσίπρα και το “παρών” Ανδρουλάκη για πρωθυπουργία

Εκλογές 2023: Αγώνας δρόμου για ΣΥΡΙΖΑ, τα “όχι” Τσίπρα και το “παρών” Ανδρουλάκη για πρωθυπουργία

Από antwnio

Ξεκινώντας από τα βασικά: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την ημερομηνία των εκλογών ( 21 Μαίου). Δεν τις προκήρυξε.  Η προκήρυξή τους θα έρθει βάσει χρονοδιαγράμματος όταν διαλυθεί η Βουλή με προεδρικό Διάταγμα, το αργότερο έως τα τέλη του Απριλίου (28.04). Με λόγια απλά, η βουλή θα κλείσει ως είθισται για τις διακοπές του Πάσχα τη Μ. Τετάρτη και θα ξανανοίξει μετά τις εκλογές ( την ολοκλήρωση των διερευνητικών εκλογών, κ.ο.κ).

Απλή αναλογική και διλήμματα

Ο ορισμός των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πραγματικότητα ανοίγει την κούρσα μιας μακράς κατά έναν τρόπο προεκλογικής περιόδου, περί των δύο μηνών. Τα διλήμματα  ωστόσο βρίσκονται από πολύ νωρίς στο τραπέζι και οι προθέσεις των δυο μεγάλων παικτών, ομοίως:

Ο πρωθυπουργός διεκδικεί την αυτοδυναμία η οποία είναι βάσει της κάλπης της απλής αναλογικής, η οποία θα ισχύσει για τις 21 Μαίου, ανέφικτο σενάριο. Οι δεύτερες κάλπες (ενισχυμένης αναλογικής) , θα στηθούν το αργότερο στις αρχες Ιουλίου, εφόσον χρειαστούν , είπε ο ίδιος. “Φωτογράφισε” την Κυριακή 2 Ιουλίου, ημερομηνία στην οποία συγκλίνουν οι πληροφορίες πως έχει καταλήξει το Μαξίμου για τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών.

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ , φαινομενικά τουλάχιστον, έχουν στρατηγική μιας κάλπης: Συγκρότηση “προοδευτικής κυβέρνησης” από την κάλπη της απλής αναλογικής, χωρίς να μπει η “χώρα σε περιπέτειες”, ως δήλωσε ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και χθες.

“Σταθερότητα μόνον εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα”, ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας, με σκεπτικό πως εάν κόψει πρώτος το νήμα της κάλπης, τότε από τις 22 Μαίου θα υπάρχει κυβέρνηση “προοδευτικής” κατεύθυνσης, σε συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. και πρωθυπουργό, τον ίδιο, αυτή είναι ξεκάθαρη θέση την οποία έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή ( μήνες πριν) που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ , δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό ούτε τον Κ. Μητσοτάκη ούτε τον Α. Τσίπρα.

Σε αυτό το “ούτε-ούτε” του κ. Ανδρουλάκη, είναι από τα ελάχιστα μάλλον σημεία, όπου συμφωνούν Μητσοτάκης και Τσίπρας, διαφωνώντας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: Πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές.

Πώς αντεπεξέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για συνεργασία; Δια της υποβάθμισης των δηλώσεων πρόθεσης του κ. Ανδρουλάκη: “Όσα ισχυρίζεται τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εντάσσονται σε προεκλογική τακτική του, η 21η Μαίου θα είναι μια άλλη μέρα και τίποτε από αυτά δεν θα ισχύει”.

Παραλλήλως, επιστρατεύει και πολιτικά επιχειρήματα: Εφόσον το ΠΑΣΟΚ μιλάει για σοσιαλδημοκρατική πολιτική και πρόγραμμα είναι αδύνατον να την εφαρμόσει με την παρούσα κυβέρνηση και τη Ν.Δ του Κ. Μητσοτάκη.

Δυο στοιχεία ακόμη για τον ΣΥΡΙΖΑ του Α. Τσίπρα σε σχέση με την επόμενη ημέρα:

1. Παρά το προσκλητήριο σε συνεργασία με “προοδευτικές δυνάμεις” το οποίο θεωρητικώς αφορά τον Γ. Βαρουφάκη και το ΚΚΕ, είναι μονόδρομος η συνεργασία – εάν και εφόσον- μόνον με το ΠΑΣΟΚ. Με τον Περισσό δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεννόησης ( ο Δ. Κουτσούμπας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κυριακάτικη Καθημερινή απέκλεισε ακόμη και την ανοχή) ενώ με τον Γ. Βαρουφάκη, “χωριό”, δεν γίνεται ακόμη και αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις και το Μερα25 περάσει τον πήχυ του 3% και μπει στη Βουλή.

2. Συγκρότηση “κυβέρνησης ηττημένων” , ο Α. Τσίπρας δεν συζητά. Κοινώς, δεν πρόκειται να επιχειρήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο νικητής των εκλογών. Επ αυτού, έχει επανειλημμένως δηλώσει ο κ. Τσίπρας πως δεν είναι πολιτικά και ηθικά στέρεο να συγκροτηθεί κυβέρνηση χωρίς το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές ενώ δεν “βγαίνει” ούτε η πολιτική αριθμητική.

Το “παρών” Ανδρουλάκη

Χθες πάντως ( ΣΚΑΙ), ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρώτη φορά μετά από μήνες πολλούς κατά τους οποίους διαμήνυε πως δεν θα κάνει πρωθυπουργό το ΠΑΣΟΚ ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα χωρίς να κατονομάζει ποιον αντιπροτείνει, έβαλε εαυτόν στο κάδρο της πρωθυπουργίας:

“Οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Μητσοτάκης και Τσίπρας λένε μεταξύ τους ότι ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι. Εγώ συμφωνώ μαζί τους. Η νέα εποχή πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες και πρόσωπα που θα τις υλοποιήσουν. Απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν έχω κυβερνήσει και δεν έχω καταστρέψει τη χώρα”, είναι η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την οποία δήλωσε “παρών” για την πρωθυπουργία.

Η Κουμουνδούρου, απέφυγε , επισήμως τα σχόλια. Δεν έχει κανένα λόγο ( και δυνατότητα πολιτική) να αρχίσει δομικό καυγά με τον ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, περί τους τρεις μήνες πριν από την κάλπη, δυναμιτίζοντας το αφήγημά της περί “ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει σταθερότητα και κυβέρνηση στις 22 Μαίου”.

Θεωρεί άλλωστε ( όπως και ο κ. Μητσοτάκης) ότι το ζήτημα του επόμενου πρωθυπουργού θα λυθεί από τον λαό: Όποιον αναδείξει πρώτο, η κάλπη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης