«Ο Καραμανλής πρέπει να είναι υποψήφιος», δήλωσε με ευθύτητα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «Στο Κέντρο» και το Γιώργο Κουβαρά, για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, ο οποίος παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αναφέρθηκε σε πλήθος θεμάτων που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως τις ερχόμενες εκλογές και τα ελληνοτουρκικά.
«Το ελληνικό κράτος είναι ρηχό»
«Το κράτος όπως χτίστηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα με λάθος υλικά. (…) Κυριάρχησε η κομματοκρατία και η γραφειοκρατία. Το (εκάστοτε) κόμμα δεν ήθελε ποτέ το κράτος να έχει θεσμική αυτονομία. (…) Δείτε τις άλλες γειτομικές χώρες. Εκεί το κράτος είναι βαθύ. (…) Εδώ το κράτος είναι ρηχό, τόσο ρηχό που με το δάχτυλό σου, μπορείς να αγγίξεις τον σταθμάρχη, αυτόν που μπορεί να τοποθετηθεί» από οποιονδήποτε βουλευτή σε κάποια θέση ευθύνης, «χωρίς να έχει προηγηθεί αξιοκρατική αξιολόγηση», τόνισε από την αρχή της συζήτησης ο κ. Αβραμόπουλος. «Ένα κράτος το οποίο πολλές φορές έχει βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δεν είχε σταθερότητα. Ήρθαν στιγμές που πολιτικοί, οραματιστές, υπεύθυνοι το προσπάθησαν, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και αργότερα και άλλοι, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η κομματοκρατία συμμάχησε με τη γραφειοκρατία και μετά το 1981 – για να πάμε στις δικές μας ημέρες – το ίδιο το κράτος αποδυναμώθηκε. Θυμίζω ότι το ’81 αποκεφαλίστηκαν οι γενικοί διευθυντές όλων των υπουργείων και στη θέση τους ή μάλλον πάνω από αυτούς, τοποθετήθηκαν οι γενικοί γραμματείς, δηλαδή οι κομματικοί γκαουλάιτερς. Αυτοί λοιπόν τι έκαναν για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη θέση τους; Έκαναν τα χατίρια των κομματικών προϊσταμένων τους και το κόμμα έδινε προτεραιότητα στις πελατειακές σχέσεις. Αυτό είναι μια γενική παρατήρηση». Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτό δεν άλλαξε ούτε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.
Κληθείς να απαντήσει ποιος φταίει για το φαινόμενο της κομματοκρατίας, ο βουλευτής απάντησε: «Η ΝΔ άνοιξε τις πόρτες της Ευρώπης για να γίνει η Ελλάδα ισότιμο μέλος. Αυτό είχε ως προϋπόθεση να εκσυγχρονιστεί η χώρα και έγιναν προσπάθειες. Είναι τόσο ισχυρές όμως οι δυνάμεις της αντίδρασης μέσα στο ίδιο σύστημα που δεν το επέτρεψαν». Σημείωσε επίσης ότι «η υπόθεση των Τεμπών, το δράμα αυτό θέτει όλους μας προ μιας μεγάλης ευθύνης να φτιάξουμε τη νέα ελληνική πολιτεία».
«Ο Έλληνας πολίτης τι ζητάει; Κι εγώ πολίτης είμαι κι εσείς πολίτης είστε. Ζητάμε ασφάλεια για να μπορέσουμε να πραγματώσουμε τα σχέδιά, μας και τα όνειρά μας, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον τέτοιο που να μας επιτρέπει και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον».
«Ο Καραμανλής πρέπει να είναι υποψήφιος»
Σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, αφού παραιτήθηκε από υπουργός Μεταφορών, ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Ναι, πρέπει να είναι. Οι πολιτικοί κρίνονται από την κοινωνία. Ο ίδιος έδωσε τις εξηγήσεις που έπρεπε να δώσει. Είχαν προηγηθεί κι άλλοι 15 υπουργοί πριν από αυτόν. Δεν λέω, ναι, δεν ενήργησε σωστά. Αυτό θα το κρίνουν αυτοί που αυτόν τον καιρό ερευνούν την υπόθεση. Αλλά σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα απαντώ ευθέως Ναι. Να κριθεί από τους πολίτες που τότε τον επέλεξαν και αυτοί θα κρίνουν αν θα πρέπει να τον στείλουν στο σπίτι ή όχι. Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση. Δηλαδή στοχοποιούμε κάποιον. Τον βγάζουμε στα μανταλάκια μόνο και μόνο για να πιέσουμε το άλλο κόμμα. Μπορούμε κάποτε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια εδώ και να δούμε πώς έχουν τα πράγματα; Να δούμε ποιες είναι οι παθογένειες, γιατί περί αυτού πρόκειται».
«Η συναλλαγή και το ρουσφέτι ήταν πάντοτε κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής ζωής»
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η συναλλαγή και το ρουσφέτι ήταν πάντοτε κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής ζωής (…) Πάντοτε τα συμφέροντα επιχειρούσαν να ελέγχουν την πολιτική εξουσία. Υπήρχαν μηχανισμοί και θεσμοί που το απέτρεπαν. (…) Αυτό οφείλουμε να κάνουμε και τώρα. Αυτή είναι η ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Τα πολιτικά κόμματα έχουν ένα πολύ σημαντικό σκοπό: να υπηρετήσουν, να εκπροσωπήσουν τον κόσμο στη Βουλή. Από εκεί και πέρα η δουλειά τους δεν είναι να διαπλέκονται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία πίσω από τις κλειστές πόρτες τα ελέγχουν. Αυτό μπορεί να γίνει όπως συμβαίβει σε άλλες χώρες. Ωστόσο, η διαφθορά είναι πάντοτε εκεί και καιροφυλακτεί».
Θα είναι ο κ. Αβραμόπουλος υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον νομό Ηλείας;
Αναφορικά με το εάν ο κ. Αβραμόπουλος πρόκειται να είναι υποψήφιος στο νομό Ηλείας, απάντησε: «Πήραμε μια πρωτοβουλία από την γενέτειρα του πατέρα μου εδώ και πάρα πολλούς μήνες. (…) Εγώ δεν έχω καμία δυσκολία να εκτεθώ όπου με καλέσει το χρέος προς την πατρίδα μου και προς την παράταξή μου. Αυτό όμως είναι θέμα του ίδιου του πρωθυπουργού. Η Αθήνα πράγματι ήταν και παραμένει ο χώρος στον οποίο έχω δραστηριοποιηθεί πολιτικά. Με γνώρισαν ως δήμαρχο, με γνώρισαν ως υπουργό. Από εδώ έφυγα και πήγα στην Ευρώπη. (…) Οφείλουμε και στην γενέτειρα των γονιών μας. Ο νομός Ηλείας και ο νομός Αχαΐας είναι παραμελημένοι από το κεντρικό κράτος. Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε αυτές τις πανέμορφες περιοχές με τους ωραίους ανθρώπους, με τις τρομερές αναπτυξιακές δυνατότητες στον τουρισμό, στην αγροτιά. Εάν λοιπόν κληθώ και ο πρωθυπουργός μου πει ότι “Δημήτρη, εκεί θα μπορέσεις να προσφέρεις περισσότερα στον τόπο και στην παράταξη”, θα το κάνω».
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – «Πριν από ένα οκταμηνο φτάσαμε στα πρόθυρα του πολέμου»
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως ανέκαθεν οπαδός της συνεννόησης ανέφερε ότι ότι το νέο κλίμα βοήθειας και συνεργασίας δημιουργήθηκε ύστερα από τους σεισμούς. «Όπως και το 1999, που όπως θυμόσαστε ήμουν ο αρχιτέκτονας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, γιατί ο Δήμος Αθηναίων είχε πάρει την πρωτοβουλία τότε να σταθεί στο πλευρό των θυμάτων του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό μας επέτρεψε τότε να δημιουργήσουμε δεκαπέντε χρόνια ηρεμίας και να οδηγηθούμε το 2013 στη σύναψη 25 συμφωνιών. Ναι, ήμουνα και παραμένω υπέρ του διαλόγου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάνεις και παραχωρήσεις. Μπορείς να κινηθείς στο διάλογο και να ξεκινήσουν και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπό μία προϋπόθεση: ότι θα έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο». Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «πριν από ένα οκτάμηνο περίπου, για πρώτη φορά μετά από την όξυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και θα πούμε μια μέρα ποιοι φταίνε γι αυτό, κυρίως οι εθνικιστές από πλευράς Τουρκίας, φτάσαμε στα πρόθυρα του πολέμου και σε άμεση αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου». Τόνισε μάλιστα ότι ο κ. Ερντογάν «δεν έχει χάσει σε δημοτικότητα».
Πηγή: ertnews.gr