Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει δωρεάν περισσότερους από 300.000 τόνους ρωσικών λιπασμάτων, που έχουν μπλοκαριστεί στα ευρωπαϊκά λιμάνια, αν η Ευρώπη συμφωνήσει να χαλαρώσει περαιτέρω τις κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές, τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι «συμμερίζεται τις ανησυχίες για τα σιτηρά και καλεί για τερματισμό του πολέμου», ενόψει των συνομιλιών με τον πρόεδρο της Ρωσίας, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου κορυφής, στο πρώην Σοβιετικό Ουζμπεκιστάν.
Ο Πούτιν χαρακτηρίζει εναλλακτική του «δυτικοκεντρισμού» τη Σύνοδο Συνεργασίας της Σαγκάης, όπως ονομάζεται, και ήδη αναφέρθηκε στην αυξανόμενη επιρροή χωρών εκτός Δύσης την οποία και κατηγόρησε για «μέσα προστατευτισμού, παράνομων κυρώσεων και οικονομικού εγωισμού».
Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κϊνας, Σι Τζινπινγκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε στην ανάγκη «νέας τάξης μέσα από πιο δίκαιη και ορθολογική κατεύθυνση».
Ο Πούτιν καλωσόρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαλαρώσει κάποιες κυρώσεις στην υλικοτεχνική υποστήριξη των ρωσικών εξαγωγών, αλλά κατηγόρησε την Ευρώπη ότι ενεργεί «εγωιστικά» και όχι προς όφελος των φτωχότερων χωρών.
Το να επιτραπεί στα ρωσικά λιπάσματα να φθάσουν τις παγκόσμιες αγορές ήταν μέρος μιας συμφωνίας ορόσημο για τα σιτηρά στην οποία κατέληξε με την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούλιο βάσει της οποίας η Ρωσία ήρε τον στρατιωτικό αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και η οποία επέτρεψε στο Κίεβο να αρχίσει και πάλι να εξάγει σιτηρά.
Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία έχει 300.000 τόνους λιπασμάτων που αυτή την ώρα παραμένουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια.
Ερντογάν: Συμμερίζομαι τις ανησυχίες του Βλ. Πούτιν
Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να επαναλάβει την ανησυχία του Πούτιν. «Τα σιτηρά δεν φτάνουν στους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Αφρική», είπε.
Ο Ερντογάν προτρέπει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό» και επαναλαμβάνει ότι «οι καλές σχέσεις με τη Μόσχα δικαιολογούν την προσπάθεια να καλεί τον Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία».
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος αποδίδει την «ισορροπημένη» τουρκική θέση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ως αυτονόητη λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Τουρκίας από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) έφερε στο ίδιο τραπέζι τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, με τους ομολόγους τους από την Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ασίας, καθώς και τους προέδρους του Ιράν και της Τουρκίας.
Πηγή ertnews.gr