Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Μεκέλε, πρωτεύουσας της επαρχίας Τιγκράι στην Αιθιοπία, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, λίγες ώρες αφού οι αντάρτες της περιοχής άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο εκεχειρίας και ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.
Περίπου στις 07:00 (τοπική ώρα, 07:30 ώρα Ελλάδας) δύο επιθέσεις με drone έπληξαν “κατοικημένη περιοχή” και ο απολογισμός ανέρχεται σε “δέκα νεκρούς”, δήλωσε ο Κιμπρόμ Γκεμπρεσελασί, αξιωματούχος του νοσοκομείου Ayder Referral.
Τρεις άλλοι άνθρωποι “πρέπει να υποβληθούν εκτάκτως σε χειρουργικές επεμβάσεις”, πρόσθεσε ο ίδιος στο Twitter.
Η επίθεση έπληξε κατοικημένη περιοχή της Μεκέλε, με αποτέλεσμα να “σκοτωθούν και να τραυματιστούν αθώοι άμαχοι”, είχε σημειώσει νωρίτερα στο Twitter ο Γκετάτσιου Ρέντα, εκπρόσωπος των ανταρτών του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF), οι οποίοι συγκρούονται με τον κυβερνητικό στρατό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Ο Φασίκα Αμντεσλασί, χειρουργός στο νοσοκομείο Ayder Referral, έγραψε στο Twitter ότι τουλάχιστον δύο γυναίκες τραυματίστηκαν από τον πρώτο βομβαρδισμό. “Η μία βρισκόταν στο σπίτι της και η άλλη μόλις είχε βγει από αυτό”, εξήγησε.
Το AFP δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό από άλλες πηγές, καθώς η πρόσβαση στο Τιγκράι είναι περιορισμένη από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η επικοινωνία είναι δύσκολη.
Σύμφωνα με το TPLF, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που βομβαρδίζεται η Μεκέλε σε διάστημα δύο ημερών. Χθες Τρίτη κατηγόρησε τον στρατό της Αιθιοπίας ότι βομβάρδισε με drone το πανεπιστήμιο της Μεκέλε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες και να προκληθούν ζημιές στο κτίριο.
Η κυβέρνηση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες αυτές.
Το Τιγκράι, μια επαρχία που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας, έχει γίνει στόχος πολλών αεροπορικών επιδρομών μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων, στις 24 Αυγούστου, έπειτα από πέντε μήνες εκεχειρίας μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού και του TPLF.
Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών.
Άγνωστος απολογισμός θυμάτων
Την Κυριακή οι αρχές του Τιγκράι δήλωσαν έτοιμες για “μια ισχυρή διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης”, αίροντας ένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας.
Μέχρι πρότινος το TPLF απέρριπτε τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου της Αφρικανικής Ένωσης, του πρώην προέδρου της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάνζο, καταγγέλλοντας τις “στενές σχέσεις” του με τον Άμπιι.
Επίσης οι αντάρτες επεσήμαναν την Κυριακή ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν “σε άμεση και κοινά αποδεκτή κατάπαυση των εχθροπραξιών”, ενώ πρόσθεσαν ότι έχουν μια ομάδα διαπραγματευτών “έτοιμη”.
Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας, που πάντα τασσόταν υπέρ μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης, δεν έχει αντιδράσει στην ανακοίνωση του TPLF.
Η διεθνής κοινότητα από την πλευρά της κάλεσε τις δύο πλευρές να αδράξουν αυτή “την ευκαιρία” ειρήνευσης.
Ο απολογισμός των συγκρούσεων αυτών παραμένει άγνωστος. Αυτές έχουν σημαδευτεί από ωμότητες εναντίον αμάχων που διέπραξαν και οι δύο πλευρές, οι οποίες προκάλεσαν τον εκτοπισμό περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων και βύθισαν χιλιάδες Αιθίοπες σε συνθήκες που πλησιάζουν τον λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τον Μάρτιο ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 304 άμαχοι είχαν σκοτωθεί τους τρεις προηγούμενους μήνες σε αεροπορικές επιδρομές “οι οποίες προφανώς εξαπολύθηκαν από την πολεμική αεροπορία της Αιθιοπίας”.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι στοχοθετεί μόνο στρατιωτικούς στόχους και κατηγόρησε το TPLF ότι σκηνοθετεί θανάτους αμάχων.
Η σύγκρουση αυτή στη βόρεια Αιθιοπία ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020 όταν ο Άμπιι, που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2019, έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό στο Τιγκράι για να εκδιώξει τις αρχές της περιοχής, τις οποίες κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν εναντίον στρατιωτικών βάσεων.
Παρά την αρχική τους ήττα, οι δυνάμεις τον ανταρτών ανέκτησαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Τιγκράι στη διάρκεια του 2021.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ