Αρχική Διαφορα νεα Στόχος η μείωση της εξάπλωσης των μη μεταδοτικών ασθενειών

Στόχος η μείωση της εξάπλωσης των μη μεταδοτικών ασθενειών

Από antwnio
Οι μη μεταδοτικές ασθένειες, γνωστές και ως χρόνιες ασθένειες, είναι ασθένειες που δεν μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, o διαβήτης, o καρκίνος και οι χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Οι μη μεταδοτικές ασθένειες είναι αποτέλεσμα ανθυγιεινού τρόπου ζωής, π.χ. κάπνισμα, σωματική αδράνεια, ανθυγιεινές δίαιτες και χρήση αλκοόλ, που οδηγούν σε μεταβολικές και φυσιολογικές αλλαγές. Στις ευρωπαϊκές χώρες, οι μη μεταδοτικές ασθένειες ευθύνονται για ένα τεράστιο μέρος της επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουν τα συστήματα δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη. Τα αυξανόμενα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με αυτές στην Ευρώπη είναι ανησυχητικά, αλλά αν βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα, τα περίπλοκα ζητήματα υγείας που προκαλούνται από αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν, εάν βελτιώσουμε τα μέτρα πρόληψης και προάγουμε την υγεία.

Η υγιεινή διατροφή είναι μια βασική πτυχή του τρόπου ζωής μας και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αύξησης των μη μεταδοτικών ασθενειών. Μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία μας και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Το έργο Preventia στοχεύει στη μείωση της εξάπλωσης των μη μεταδοτικών ασθενειών σε ολόκληρη την ΕΕ, μειώνοντας παράλληλα τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και ενισχύοντας τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Το έργο Preventia υλοποιείται με επικεφαλής φορέα τον οργανισμό Safe Food Advocacy Europe, σε συνεργασία με μια κοινοπραξία εταίρων από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Consumer Education and Information Center (Ceip) της Κροατίας, το Lithuanian Consumer Institute (Λιθουανία), την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδα-ΕΕΚΕ,  Consumers Defense Union (U.Di.Con)  και Amici Obesi  της Ιταλίας και τον οργανισμό  Promote Ukraine.

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 15 Φεβρουαρίου 2024, και η ενεργός συμμετοχή όλων των μελών της κοινοπραξίας επέτρεψε τη δημιουργία μιας γόνιμης συνεργασίας. Ενώ η πλειονότητα των δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί το 2025 και το 2026, οι εταίροι του έργου έχουν ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τις επερχόμενες εκδηλώσεις και εκπαιδεύσεις. Οι εταίροι έχουν ξεκινήσει μέχρι στιγμής τις εργασίες σχετικά με την προετοιμασία εκπαιδεύσεων για σχολεία σε μειονεκτούσες περιοχές, εργαστήρια για ΜΚΟ και Ουκρανούς επαγγελματίες υγείας, γαστρονομικές εκδηλώσεις με μετανάστες και Ουκρανούς υπό προσωρινή προστασία και την ανάπτυξη μιας εφαρμογής για κινητά η οποία προωθεί τις υγιεινές επιλογές τροφίμων.

Όλες οι δραστηριότητες του έργου επικεντρώνονται στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών, τονίζοντας τη σημασία της υγιεινής διατροφής με στόχευση τις ευάλωτες ομάδες, ιδιαίτερα των Ουκρανών και των κοινωνικοοικονομικά μειονεκτούντων παιδιών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και την πρόοδο του δείτε εδώ: https://eeke.gr/publication/eu4health-hadea-preventia/

Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου του έργου Preventia εδώ

Διαβάστε επίσης