Με ακόμα ένα άρθρο-καταπέλτη για το επίπεδο ελευθεροτυπίας στη χώρα μας η γαλλική εφημερίδα Liberation στηλιτεύει το πόσο έχει κατρακυλήσει επί των ημερών της διακυβέρνησης της Ν.Δ.
Με τίτλο: «Πιέσεις, απειλές, δολοφονία: στην Ελλάδα, η δημοσιογραφία σε σκληρή δοκιμασία», το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μετά την επιστροφή της δεξιάς στην εξουσία, το 2019, η ελευθερία του Τύπου έχει «χειροτερέψει» σημαντικά, σύμφωνα με αρκετούς οργανισμούς.
«Βαρύ κλίμα για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία», «ανησυχητική κατάσταση», «πιέσεις» ακόμη και «απειλές» κατά των δημοσιογράφων: στην Ελλάδα, η ατμόσφαιρα συνεχίζει να βαραίνει τους επαγγελματίες της ενημέρωσης, τονίζει έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF), σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς – Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων- αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Liberation παρατηρεί ότι ομόφωνα όλοι καταγγέλλουν «υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου» από τη νίκη το 2019 της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας ότι «έχει εμμονή με τον «έλεγχο του μηνύματος» και την «ελαχιστοποίηση των διαφωνούντων επικριτικών φωνών».
Η γαλλική εφημερίδα αναφερόμενη στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που διέπεται από το κράτος δικαίου και πως η ανεξαρτησία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη», αντιτάσσει την έκθεση των Διεθνών Δημοσιογραφικών Οργανώσεων και σημειώνει ότι οι Οργανώσεις Δημοσιογράφων ανησυχούν από τα πολλά αντίθετα μηνύματα, όπως ότι οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο ρεπορτάζ για το προσφυγικό ή στην κάλυψη διαδηλώσεων.
Κάνει επίσης αναφορά στο ότι οι έρευνες για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ δεν προχωρούν γεγονός το οποίο «προκαλεί δυσπιστία όσον αφορά στην ικανότητα και στη θέληση της κυβέρνησης να προστατεύσει τη δημοσιογραφική κοινότητα».
Ακόμα κάνει ειδική αναφορά στον τελευταίο νόμο της Ν.Δ. για τα fake news, ως μια απ’ τις προσπάθειες ελέγχου του τοπίου των ΜΜΕ.
πηγή efsyn.gr