Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά σχεδόν 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -χώρες που είναι και οι δύο σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων- συνεχίζει να διαταράσσει τις παγκόσμιες αγορές και να επιταχύνει τον πληθωρισμό.
Η τιμή του σταριού αυξάνεται από τον Φεβρουάριο, όταν λόγω του πολέμου διακόπηκαν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες ενώ περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων επειδή οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε όλον τον κόσμο.
Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).
Την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.
Bloomberg: Στο 80% οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 έχει φτάσει ο κίνδυνος για ύφεση στη Ζώνη του Ευρώ σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για σχεδόν αναπόφευκτο υφεσιακό κίνδυνο καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο «βαρύς» ενεργειακά χειμώνας θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούν τώρα την πιθανότητα ύφεσης δύο συνεχόμενων τριμήνων τους επόμενους 12 μήνες στο 80%, από 60% που προέβλεπε προηγούμενη έρευνα. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης και από τις πιο εκτεθειμένες χώρες στις περικοπές των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, είναι πιθανό να δει συρρίκνωση ήδη από αυτό το τρίμηνο.
Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να σκαρφαλώσει στο 9,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σε σχεδόν πενταπλάσιο επίπεδο από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν βλέπουν τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2% μέχρι το 2024.