Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις “εμπρηστικές” δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τονίζοντας ότι “Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες”.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
“Το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες”.
Μπαχτσελί: “Τα Δωδεκάνησα δεν νοούνται χωρίς την Τουρκία”
Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) και πολιτικός εταίρος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ελλάδας, στον απόηχο της συνάντησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.
Υπογραμμίζοντας ότι οι προετοιμασίες της Ελλάδας να αναπτύξει πυραύλους με βεληνεκές 30 έως 300 χιλιόμετρα στα νησιά του Αιγαίου είναι εντελώς αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και είναι απερίσκεπτα βήματα που θα ακρωτηριάσουν θεμελιωδώς τις φιλοδοξίες καλής γειτονίας, ο Μπαχτσελί είπε:
“Η στρατιωτικοποίηση νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς στο πλαίσιο ενός σχεδίου είναι να αμφισβητήσει την Τουρκία και να τραβήξει το Αιγαίο, που θέλουμε να είναι μια θάλασσα ειρήνης, στη δίνη της έντασης και της αντιπαράθεσης. Ανάμεσα στις 7 διαφορετικές νησιωτικές ομάδες στο το Αιγαίο Πέλαγος, τα Δωδεκάνησα είναι τα πιο κοντά στη γεωγραφία της Ανατολίας Θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα μια φορά ότι το να δείχνεις όπλα κάτω από τη μύτη μας δεν είναι μόνο στρατηγικό λάθος, αλλά και τραγικό λάθος που θα έχει πολύ σοβαρό ιστορικές, στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες. Δύο νησιά σφετερίστηκαν και έκλεψαν από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη, το τουρκικό έθνος, με δόλο.
Ο Μπαχτσελί, ο οποίος, όπως διακρίνεται σε αυτή του την ομιλία άφησε κατά μέρος τα περί “Θάλασας των Νήσων” και επανήλθε στο κανονικό όνομα του Αιγαίου Πελάγους, προσέθεσε: “Ακόμα κι αν η Τουρκία μπορεί να ζήσει χωρίς τα Δωδεκάνησα, είναι ωμό όνειρο το να ζήσουν τα Δωδεκάνησα χωρίς την Τουρκία. Η άσκηση επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής στην απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν έχει να κερδίσει τίποτα από κανέναν και ιδιαίτερα τη χώρα με φιλοδοξίες. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη Γαλάζια Πατρίδα. Η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ ο προφανής χαμένος από τη χρήση της γλώσσας του πολέμου και των όπλων αντί να στηρίζεται στην ειρηνική διπλωματία και τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως ήταν πριν από 103 χρόνια. “Λέω ανοιχτά και με προσοχή ότι δεν χρειάζεται καν να εκφράσουμε τι θα συμβεί αν η Ελλάδα έρθει ξανά σε εμάς με τη βοήθεια δυτικών χωρών, όπως έκανε τη δεκαετία του 1920 και συνιστώ στη διοίκηση της Αθήνας να λάβει προφυλάξεις”.
Ο Μπαχτσελί σχολίασε μεταξύ άλλων και τις συζητήσεις που υπάρχουν με τους Κούρδους: “Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, είναι μια αρμονική και τιμητική εξέλιξη. Ας ελπίσουμε ότι η Τουρκία θα είναι μια Το