Αρχική Διεθνη Νεα ΗΠΑ – Προεδρικές εκλογές: Ξεκίνησε η πρόωρη ψηφοφορία στην Τζόρτζια με ρεκόρ προσέλευσης

ΗΠΑ – Προεδρικές εκλογές: Ξεκίνησε η πρόωρη ψηφοφορία στην Τζόρτζια με ρεκόρ προσέλευσης

Από antwnio

Η πρώτη ημέρα πρόωρης ψηφοφορίας, για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στην αμφίρροπη πολιτεία της Τζόρτζια, κατέγραψε ρεκόρ συμμετοχής, με 328.000 πολίτες να ψηφίζουν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω επιστολικής ψήφου. Αυτός ο αριθμός ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 136.000 ψηφοφόρων το 2020.

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύεται να προσλάβει 10.000 συνοριοφύλακες εφόσον εκλεγεί πρόεδρος

Σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση, ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός υποψήφιος που κέρδισε την πολιτεία από τον Μπιλ Κλίντον το 1992, επικρατώντας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πήρε 12.000 λιγότερους ψήφους.

Παρά τη μαζική συμμετοχή, η διαδικασία φάνηκε να εξελίσσεται πιο ομαλά φέτος, σύμφωνα με ψηφοφόρους στην περιοχή της Ατλάντα που μίλησαν στο CNN.

Η νίκη στη Τζόρτζια και οι 16 εκλέκτορές της προσφέρουν σε οποιονδήποτε υποψήφιο υψηλές πιθανότητες νίκης στις εκλογές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα αναλύσεων FiveThirtyEight. Το τμήμα παρακολούθησης των δημοσκοπήσεων του Guardian, έδειξε στις 10 Οκτωβρίου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται έναντι της Κάμαλα Χάρις, στη συγκεκριμένη πολιτεία, με μία μονάδα.

Η Τζόρτζια αποτελεί μία από τις 7 πολιτείες «κλειδί» σε αυτές τις εκλογές, που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση, με τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ να προσπαθεί να ανακτήσει τη δύναμή του στην πολιτεία μετά την ήττα του από τον Μπάιντεν πριν από τέσσερα χρόνια.

Το ρεκόρ συμμετοχής σημειώθηκε καθώς δικαστής «μπλόκαρε» προσωρινά έναν νέο νόμο που απαιτεί την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της ημέρας των εκλογών με το χέρι μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας. Ο κανόνας αυτός, που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του εκλογικού συμβουλίου της Τζόρτζια, υποστηρίχθηκε από υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι αποσκοπούσαν στην αύξηση της ασφάλειας και της διαφάνειας των εκλογών. Οι Δημοκρατικοί είχαν υποστηρίξει ότι η αλλαγή αυτή θα προκαλούσε χάος και θα καθυστερούσε τα αποτελέσματα.

Ο Τραμπ, σε εκδήλωση της εκστρατείας του στην Ατλάντα, εξέφρασε την ενθουσιασμό του για την πρώιμη ψηφοφορία στη Τζόρτζια, λέγοντας: «Οι ψήφοι έρχονται και έρχονται σε καλό επίπεδο για εμάς».

Η πρώιμη ψηφοφορία, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω ταχυδρομείου, έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής στους ψηφοφόρους των ΗΠΑ. Σχεδόν 1 στους 7 ψηφοφόρους ψήφισε πριν από την ημέρα των εκλογών το 2020, σύμφωνα με το Εργαστήριο Εκλογών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Όπως και σε άλλες πολιτείες, η Τζόρτζια έχει αυστηροποιήσει τους κανόνες για την επιστολική ψήφο, απαιτώντας από τους ψηφοφόρους που θέλουν να υποβάλουν αίτηση ψηφοφορίας μέσω αλληλογραφίας, να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία ταυτοποίησης και περιορίζοντας τον αριθμό των τοποθεσιών όπου μπορούν να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Ενώ πολλές κάλπες ήταν διαθέσιμες 24 ώρες το 24ωρο το 2020, φέτος θα υπάρχουν λιγότερες διαθέσιμες, οι οποίες θα βρίσκονται σε εκλογικά γραφεία ή σε τοποθεσίες πρώιμης ψηφοφορίας, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στα σημεία συγκεκριμένες ώρες, που ακολουθούν το ωράριο εργασίας των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από: CNN, Reuters, Guardian  enikos.gr

Διαβάστε επίσης