Αρχική Διεθνη Νεα Οι ακροδεξιές πολιτικές ανατροπές έφτασαν και στην Αυστρία – Tο Κόμμα Ελευθερίας, παρά την πρωτιά του δύσκολα να ελέγξει την κυβέρνηση

Οι ακροδεξιές πολιτικές ανατροπές έφτασαν και στην Αυστρία – Tο Κόμμα Ελευθερίας, παρά την πρωτιά του δύσκολα να ελέγξει την κυβέρνηση

Από antwnio

Οι πολιτικές ανατροπές στις πρόσφατες εκλογές της Αυστρίας, με την υποχώρηση του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και την πρωτιά για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, είναι το θέμα που αναπτύσσεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α ’Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Πέραν τούτων, οι Σοσιαλδημοκράτες έμειναν με στάσιμα ποσοστά στην τρίτη θέση, οι μέχρι τώρα συγκυβερνώντες Πράσινοι είχαν σημαντική πτώση όπως στην γειτονική Γερμανία και το κεντρονεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕOS μικρή άνοδο.

Εξετάζεται το ποια είναι η πορεία του «Κόμματος της Ελευθερίας», που έχει ιδρυθεί αμέσως μετά τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο έχει συγκυβερνήσει στο παρελθόν δύο φορές με την παραδοσιακή δεξιά (το 2000 και το 2018), αλλά και το κατά πόσον είναι επιθυμητό κάτι τέτοιο να επαναληφθεί, καθώς και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι ακροδεξιές πολιτικές ανατροπές έφτασαν και στην Αυστρία – Tο Κόμμα Ελευθερίας, παρά την πρωτιά του δύσκολα να ελέγξει την κυβέρνηση
Κρίστιαν Γκόντζα

Επίσης, αναλύεται η σημασία των αυξημένων εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αυστρία ως προς το ποιος θα πάρει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς και τα διάφορα σενάρια που προκύπτουν με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων στο νέο κοινοβούλιο.

Τέλος, παρουσιάζεται το θέμα της αυστριακής ουδετερότητας σε σχέση με τα στρατιωτικά μπλοκ που διατηρείται -σε αντίθεση με τις πρόσφατες προσχωρήσεις στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και Σουηδίας- και ερευνάται το πόσο μένει ισχυρή αυτή η θέση στις πολιτικές ελίτ της χώρας αλλά και την κοινωνία της.

Καλεσμένος για τη συζήτηση όλων των προαναφερόμενων θεμάτων είναι ο κ. Κρίστιαν Γκόντζα, ανταποκριτής στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια της εφημερίδας Die Presse, που είναι η αρχαιότερη στην Αυστρία, καθώς εκδίδεται από το 1848.

πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης