Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι A-Haber, ισχυρίστηκε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έκανε τις πρόσφατες δηλώσεις του για Τούρκους κατακτητές στη Κύπρο γιατί αισθάνεται ενοχές για τη στάση της Ελλάδας έναντι των Ελληνοκυπρίων.
Σύμφωνα με το protothema.gr, ο Τατάρ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για τα δύο κράτη στη Κύπρο, λέγοντας πως οι Ελληνοκύπριοι θέλουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα.
Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούσαν το 18% του πληθυσμού της Κύπρου, με τους Ελληνοκύπριους να είναι το 82%.
Από την εισβολή του 1974 και μετά, η Τουρκία προσπαθεί να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση του νησιού μεταφέροντας δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και εποίκους στους οποίους μοιράζει την λεγόμενη «τουρκοκυπριακή υπηκοότητα».
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντα απορρίπτει μια συμφωνία που βασίζεται στην ισότητα με τους Τουρκοκύπριους».
«Εμείς τι λέμε; Δύο κράτη. Το κυριαρχικό κράτος στο βορρά θα συνεχίσει οπωσδήποτε κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία, θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας, θα συνεχιστεί η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων. Δεν γίνεται να υπάρξει υποχώρηση από την λύση των δύο κρατών», είπε.
Επιπλέον ο Ε. Τατάρ υποστήριξε ότι «στην Κύπρο ούτως ή άλλως εδώ και 60 χρόνια, ζουν δύο λαοί, είναι αδιανόητο να σκεφτεί κανείς το αντίθετο. Αν υπάρξει μια συμφωνία, θα είναι επωφελής και για αυτούς. Πιστεύουμε ότι η επίλυση του Κυπριακού σε ρεαλιστική βάση θα είναι πολύ επωφελής για όλους».
Σε ερώτηση σχετικά με στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι «η Τουρκία είναι τόσο κοντά που και τα πλοία και τα αεροπλάνα μπορούν να έρθουν στην Κύπρο με κάθε τρόπο. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για μια βάση δεν είναι τόσο προφανής για εμάς».
Επανέλαβε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. «Το εμπάργκο και η απομόνωση της βόρειας Κύπρου πρέπει να αρθεί. Συνεχίζονται καθημερινά οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για την αναγνώρισή μας», ανέφερε.
Τέλος, υποστήριξε ότι «η τδβκ (ψευδοκράτος) είναι πλέον μια εθνική υπόθεση. Στην 50η επέτειο της, βρήκε μεγάλη απήχηση στην Τουρκία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ ολόκληρη την Τουρκία, γιατί αυτή η υπόθεση είναι υπόθεση όλων μας. Αυτό το τουρκικό κράτος είναι το κράτος όλων μας».