Η ελληνική ακτοφυλακή ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια μιας τριετίας – σύμφωνα με το πρακτορείο BBC που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες – συμπεριλαμβανομένων εννέα ατόμων που ρίχτηκαν σκόπιμα στο νερό.
Οι εννέα είναι ανάμεσα σε περισσότερους από 40 ανθρώπους που φέρονται να έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του εξαναγκασμού τους να βγουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να βγουν ξανά στη θάλασσα αφού έφτασαν σε ελληνικά νησιά, σύμφωνα με ανάλυση του BBC.
Η ελληνική ακτοφυλακή ανέφερε στην έρευνα του βρετανικού πρακτορείου ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες.
“Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται εδώ και καιρό για καταναγκαστικές επιστροφές, δηλαδή για την επαναπροώθηση των ανθρώπων προς την Τουρκία, από όπου πέρασαν, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, τονίζει το BBC.
Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που το πρακτορείο υπολογίζει τον αριθμό των περιστατικών που υποστηρίζουν ότι οι θάνατοι επήλθαν ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής.
“Τα 15 περιστατικά που αναλύσαμε είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές ήταν κυρίως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή”, ανέφερε το πρακτορείο.
Σε πέντε από τα περιστατικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μετανάστες δήλωσαν ότι οι ελληνικές αρχές τους πέταξαν απευθείας στη θάλασσα. Σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις εξήγησαν ότι είχαν αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά αλλά τους κυνήγησαν. Σε αρκετά άλλα περιστατικά, οι μετανάστες δήλωσαν ότι τους είχαν βάλει σε φουσκωτές σχεδίες χωρίς μοτέρ, οι οποίες στη συνέχεια ξεφούσκωσαν ή φάνηκε ότι είχαν τρυπηθεί.
Μια από τις πιο ανατριχιαστικές αφηγήσεις δόθηκε από έναν Καμερουνέζο, ο οποίος δήλωσε ότι κυνηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές μετά την αποβίβασή του στη Σάμο τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ένας άλλος άνδρας, από τη Σομαλία, είπε στο BBC ότι τον Μάρτιο του 2021 είχε συλληφθεί από τον ελληνικό στρατό κατά την άφιξή του στη Χίο, ο οποίος στη συνέχεια τον παρέδωσε στην ελληνική ακτοφυλακή. Ο ίδιος είπε ότι η ακτοφυλακή είχε δέσει τα χέρια του πίσω από την πλάτη του, πριν τον ρίξει στο νερό. Είπε ότι κατάφερε να επιβιώσει επιπλέοντας στην πλάτη του, πριν το ένα του χέρι ελευθερωθεί από το δέσιμο. Αλλά η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη και τρεις από την ομάδα του πέθαναν. Κατάφερε να φτάσει στη στεριά, όπου τελικά εντοπίστηκε από την τουρκική ακτοφυλακή.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχουν αναγκαστεί παράνομα να επιστρέψουν από την Ελλάδα στην Τουρκία και ότι η Αθήνα τους έχει αρνηθεί το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, το οποίο κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ.
Ο Αυστριακός ακτιβιστής Fayad Mulla είπε ότι ανακάλυψε ο ίδιος πόσο μυστικές φαίνεται να είναι τέτοιες επιχειρήσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, στη Λέσβο. Οδηγώντας προς την τοποθεσία μιας υποτιθέμενης αναγκαστικής επιστροφής μετά από μια πληροφορία, τον σταμάτησε ένας άνδρας με κουκούλα – ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ότι εργαζόταν για την αστυνομία. Είπε ότι η αστυνομία επιχείρησε στη συνέχεια να διαγράψει το υλικό που τον σταμάτησε από την κάμερα του και να τον κατηγορήσει για αντίσταση κατά αστυνομικού. Τελικά, δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια.
Δύο μήνες αργότερα, σε ένα παρόμοιο μέρος, ο κ. Mulla κατάφερε να βιντεοσκοπήσει μια αναγκαστική επιστροφή, την οποία δημοσίευσαν οι New York Times.
Μια ομάδα που περιλάμβανε γυναίκες και μωρά κατέβηκε από το πίσω μέρος ενός φορτηγού χωρίς διακριτικά και κατέβηκε από μια προβλήτα σε μια μικρή βάρκα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής που βρισκόταν πιο μακριά από την ακτογραμμή, βγήκαν στη θάλασσα και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μια σχεδία όπου αφέθηκαν να παρασυρθούν. Αργότερα διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.
Το BBC έδειξε υλικό στον Δημήτρη Μπαλτάκο, τον πρώην επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της ελληνικής ακτοφυλακής. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με το τι έδειχνε το υλικό – έχοντας αρνηθεί, νωρίτερα στη συνομιλία με το BBC, ότι η ελληνική ακτοφυλακή έκανε ποτέ της κάτι παράνομο. Αλλά κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος, καταγράφηκε να λέει σε κάποιον εκτός λήψης στα ελληνικά: “Δεν τους έχω πει πολλά, σωστά; Είναι πολύ ξεκάθαρο, έτσι δεν είναι; Δεν είναι πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν μέρα μεσημέρι… Είναι… προφανώς παράνομο. Είναι ένα διεθνές έγκλημα”.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας ανέφερε στο BBC ότι το υλικό ερευνάται επί του παρόντος από την ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη για πολλούς μετανάστες. Πέρυσι, υπήρξαν 263.048 θαλάσσιες αφίξεις στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να δέχεται 41.561 (16%) από αυτές. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ το 2016 για να σταματήσει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά ανέφερε το 2020 ότι δεν μπορεί πλέον να την εφαρμόσει.
Το BBC κοινοποίησε τα ευρήματα της έρευνάς του στην ελληνική ακτοφυλακή, η οποία απάντησε ότι το προσωπικό της εργάζεται “ακούραστα με απόλυτο επαγγελματισμό, έντονο αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα θεμελιώδη δικαιώματα”, προσθέτοντας ότι “συμμορφώνονται πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας”. Πρόσθεσε ακόμη: “Θα πρέπει να τονιστεί ότι από το 2015 έως το 2024, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει 250.834 πρόσφυγες/μετανάστες σε 6.161 περιστατικά στη θάλασσα. Η άψογη εκτέλεση αυτής της ευγενούς αποστολής έχει αναγνωριστεί θετικά από τη διεθνή κοινότητα”.
Πηγή: capital.gr