«Από το 2019 λύνουμε χρόνια προβλήματα των αγροτών» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ΕΡΤ. Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις τόνισε ότι τα μέτρα και οι προτάσεις της κυβέρνησης απαντούν σε πολλά από τα προβλήματα των αγροτών.
«Από το 2019 λύνουμε χρόνια προβλήματα των αγροτών, κάτι που παραδέχονται και οι πιο σκληροπυρηνικοί. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε αγροτική πολιτική μη περιμένοντας να ξεκινήσουν τα μπλόκα. «Η κυβέρνηση λύνει παθογένειες δεκαετιών» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης εκτιμώντας ότι δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι που ξεπερνά τα όρια του νόμου. «Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα να αντιδρά όπως προβλέπει ο νόμος. Χρειάζεται μια ισορροπία», τόνισε.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτά που δεσμεύτηκε και για το πετρέλαιο για το ρεύμα. «Θα συνεχίσει να παλεύει για την πιο ήπια προσαρμογή ως προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), θα συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική για όλες τις κοινωνικές ομάδες. «Πολύ σημαντική είναι η ρύθμιση των χρεών των αγροτών που είναι σε βάθος δεκαετίας και δεν έχει τόκους» σημείωσε μεταξύ άλλων προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι να μην οδηγηθεί η αντίδραση των αγροτών που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις σε έναν εκτροχιασμό.
«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε στα κατώτερα από την Ευρώπη επιτρεπόμενα όρια ως προς το ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα», συμπλήρωσε.
Όπως είπε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τη φορολογία των αγροτών και τον ΦΠΑ εκτός από την τιμή στο ρεύμα στην οποία έφτασαν στα όρια του κόστους. Όπως είπε αυτός είναι ένας μηχανισμός μόνιμος. «Στη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί ο τρόπος για την επιστροφή του φόρου στα καύσιμα, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια». Ωστόσο, όπως είπε, αυτήν την στιγμή τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν. Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αυτή την στιγμή για τα αιτήματα των αγροτών ως προς τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν».
Απαντώντας στο ενδεχόμενο να γίνουν αποκλεισμοί δρόμων τόνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει προσθέτοντας ότι σημασία έχει η εφαρμογή του νόμου και η μη παρεμπόδιση πολιτών. «Η διαμαρτυρία είναι στοιχείο της Δημοκρατίας, αλλά άλλο πράγμα είναι η παρεμπόδιση. Είμαστε η κυβέρνηση που θεσμοθέτησε την παρεμπόδιση των εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους. […] Κάνουμε το αυτονόητο. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα πολιτική. Είναι συστατικό της Δημοκρατίας».
Τι είπε για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Μιλώντας για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δήλωσε ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και ότι «η πράξη θα απαντήσει στις ανησυχίες όλων όσοι διαφωνούν. Δεν υπάρχει ζήτημα αμφίσβήτησης του ιερού ρόλου του πατέρα και μητέρας».
«Η κυβέρνηση νομοθέτησε με τη ψήφο και άλλων κομμάτων και αυτό είναι μια καλή στιγμή για το Κοινοβούλιο» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης. Ερωτηθείς για τους βουλευτές που επέλεξαν την αποχή ή την καταψήφιση δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πιο δυνατή. Δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση των βουλευτών. Αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα είναι η πιο αρραγής. Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας». Σημείωσε μάλιστα ότι «πυρήνας της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση της οικογένειας, η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά και όλα όσα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει».
Σχολιάζοντας την στάση του ΚΚΕ δήλωσε ότι «δεν τον εκπλήσσει» ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κρατάει την μεγάλη εικόνα ότι υπερψήφισε το νομοσχέδιο, κάνοντας ωστόσο αναφορά στην απουσία Πολάκη.
Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ καυτηρίασε το μεγάλο ποσοστό αποχής και την στάση που κράτησε «λέγοντας ότι έχει κρατήσει τις παθογένειες του’ 80».
Τι είπε για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια
Mιλώντας για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια την χαρακτήρισε ως την πιο εμβληματική της Κυβέρνησης μέχρι την επόμενη εστιάζοντας στα αυστηρά κριτήρια που θα υπάρξουν.
«Πουθενά στον κόσμο, όπου δημιουργήθηκαν μη κρατικά πανεπιστήμια, δεν υποβαθμίστηκαν τα Δημόσια Πανεπιστήμια», σημείωσε. Αναφορικά στο εάν υποχρηματοδοτούνται τα δημόσια Πανεπιστήμια απάντησε αρνητικά. «Θέλουμε την συναίνεση. Θέλουμε να ακούσουμε σοβαρές προτάσεις για τα Πανεπιστήμια» είπε. «Προσχηματικούς όρους δεν χρειάζεται το νομοσχέδιο αλλά ουσιαστικές προτάσεις» το οποίο όπως τόνισε στο τέλος θα περάσει.