Μπορεί η πολιτική συζήτηση να εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από την “Κασσελακειάδα” του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, όμως, δεν πρόκειται να μπει σε αυτό το “τριπάκι” και θα εστιάσει σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό, άλλωστε, είναι και το κεντρικό στοίχημα που έχει προσδιορίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το κυβερνητικό σχήμα και σε αυτή τη βάση θα κριθεί και η κυβερνητική επιτυχία μακροπρόθεσμα, όπως το θέτουν κυβερνητικές πηγές.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο ίδιος δεν θα μπει σε διαδικασία να αναφερθεί ιδιαίτερα στα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό, το οποίο έχει ιδιαίτερα πλούσια ατζέντα, εξ ου και θα γίνει σε δύο “δόσεις”, ο πρώτος “γύρος” σήμερα και ο δεύτερος στις 11 Δεκεμβρίου. Από την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, πάντως, ξεχωρίζουν, πέραν της ενημέρωσης που θα κάνουν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος για τις κτιριακές καταστροφές στη Θεσσαλία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις διοικήσεις φορέων του Δημοσίου, αλλά και το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για μονάδες εγκεφαλικών σε νοσοκομεία ανά τη χώρα.
Αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο που θα εισηγηθούν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ξεκινά μια νέα μέρα για τους πάνω από 500 φορείς του δημοσίου, των οποίων οι διοικήσεις θα επαναξιολογηθούν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και τα 128 νοσοκομεία της χώρας, των οποίων η θητεία των διοικήσεων έχει παραταθεί ως το τέλος του έτους. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο περί τα τέλη Οκτωβρίου, άλλωστε, θα ξεκινήσει μια διαδικασία κρίσεων των υφιστάμενων διοικήσεων και με όρους αντικειμενικών κριτηρίων και με όρους αποδοτικότητας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι νέες διοικήσεις των δομών θα διοριστούν από τις αρχές του 2024 και θα έχουν τετραετή θητεία. Στα δύο χρόνια θα προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησής τους. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, τότε τα στελέχη της διοίκησης θα λαμβάνουν και bonus παραγωγικότητας, ενώ αν τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, τότε θα κινδυνεύουν με άμεση παύση.
Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη αξία έχει και το νέο νομοσχέδιο που εισηγείται ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, θα προβλεφθεί με προοδευτική εφαρμογή ένα δίκτυο πάνω από 15 νοσοκομείων 24ωρης λειτουργίας για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών, με τις πρώτες μονάδες να δημιουργούνται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως ο Ευαγγελισμός, το Γεννηματάς , το Αττικόν και ο Ερυθρός Σταυρός. Παράλληλα, στην εξίσωση θα μπουν και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της επικράτειας, αλλά και σε κάποιες ακόμα περιοχές, προκειμένου να “απλωθούν’ στον υγειονομικό χάρτη. Για τη λειτουργία αυτού του σχεδίου και την ύπαρξη γιατρών και νοσηλευτών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα δρομολογηθούν και εξειδικευμένες προσλήψεις στο πλάνο προσλήψεων του 2024 που θα συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.
Ευρύτερα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει ως τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση να δείξει απτό έργο σε μια σειρά τομέων που αφορούν “τους πολλούς”, όπως η υγεία, η Παιδεία, η δικαιοσύνη και η λειτουργία του κράτους, εξ ου και άτυπα έχει τεθεί ένας στόχος για μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων σε επίπεδο νομοθετημάτων με ορίζοντα τα Χριστούγεννα.
Πηγή: protothema.gr