Τη Δευτέρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς στη Θεσσαλία, με καθυστέρηση τριών εβδομάδων. Όλα τα σχολεία έχουν ελεγχθεί και τα περισσότερα κρίθηκαν ασφαλή. Για τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται προβλήματα έχει προβλεφθεί η μεταστέγαση σε άλλα σχολικά συγκροτήματα. Στις περιοχές που το νερό παραμένει ακατάλληλο, οι βάνες υδροδότησης θα κλείσουν και θα δίνονται στους μαθητές εμφιαλωμένα νερά.
Με λάστιχα στα χέρια εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους δήμους και εθελοντές προσπαθούν να απομακρύνουν τη λάσπη από τα σχολεία προκειμένου να είναι έτοιμα για τη Δευτέρα.
Στον πολύπαθο Παλαμά Καρδίτσας γυμνάσια και λύκεια θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα ωστόσο αρκετά σχολικά κτήρια της πρωτοβάθμιας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και ίσως το πρώτο κουδούνι καθυστερήσει.
«Δεν έχουν απολυμανθεί, πρέπει να γίνει ηλεκτρολογικός έλεγχος και πρέπει τα παιδιά να είναι ασφαλή στο χώρο του σχολείου για να τα υποδεχθούμε» δηλώνει ο Κώστας Δασκαλόπουλος, διευθυντής του 1ου δημοτικού σχολείου Παλαμά.
Σύμφωνα με τον δήμο Παλαμά τα δημοτικά σχολεία σε Ιτέα, Φύλλο και Προάστειο είναι έτοιμα να λειτουργήσουν.
Στη Λάρισα οι σχολικές μονάδες των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης και της Φαλάνης, δεν είναι έτοιμα να υποδεχθούν μαθητές και έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις για μεταστέγαση τους σε γειτονικά σχολικά συγκροτήματα.
«Η περιφέρεια θα ανοίξει τα σχολεία ξανά, δεν κάνουμε εκπτώσεις στη ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών. Σε κάποιες περιοχές θα χρειαστεί συστέγαση σε συνεννόηση με τους γονείς τα παιδιά να μην απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους και σε πολύ ελάχιστες ίσως χρειαστεί τηλεκπαίδευση» σημείωσε η Υφυπουργός παιδείας Ζέτα Μακρή.
Εν τω μεταξύ προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι στις πληγείσες περιοχές από τα αρμόδια κλιμάκια. Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 14.247 αυτοψίες και έλεγχοι σε 194 κοινότητες στις περιοχές Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Οι επιτροπές κρατικής αρωγής της περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζουν το έργο καταγραφής των αυτοψιών και για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν με τον αριθμό τους να ανέρχεται μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου για τις περιοχές Θεσσαλίας σε 4.358 αιτήσεις και 2.018 αυτοψίες.
«Σε στοιχεία τα οποία έχουν καταγράψει οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ έχουμε αυτή τη στιγμή 75.723 δηλωμένα νεκρά αιγοπρόβατα, 8.709 βοοειδή, 21.342 χοίρους. Εξ αυτών έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 41.334 αιγοπρόβατα, 502 βοοειδή και 16.565 χοίρους» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο αντιτετανικός εμβολιασμός στους κατοίκους της Θεσσαλίας ενώ ξεκίνησαν σε συνοικισμούς των Σοφάδων και της Μαύρικας οι εμβολιασμοί ηπατίτιδας Α σε παιδιά Ρομά.
Τον δικό τους αγώνα δίνουν και κλιμάκια του στρατού για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο κατεστραμμένο οδικό δίκτυο. Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση στρατιωτικής μεταλλικής γέφυρας στα Στουρναραίικα Τρικάλων ενώ εχει ηδη τοποθετηθεί γέφυρα στα Καλά νερά Μαγνησίας συνδέοντας και πάλι τον Βόλο με το Νότιο Πήλιο.
Οι ζημιές είναι απολύτως αναστρέψιμες ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που επλήγησαν από την κακοκαιρία σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, και Μαγνησία.
Εν τω μεταξύ στη Λάρισα, πενήντα χωριά σε Κιλελέρ και Τέμπη παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό, με τους δήμους να έχουν αναλάβει τη διανομή εμφιαλωμένων νερών στους κατοίκους.
Πηγή: ΕΡΤ