Με επίκληση των ακραίων κλιματικών συνθηκών οι οποίες επικράτησαν στη χώρα και βοήθησαν στην ταχύτατη εξάπλωση των πυρκαγιών άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσον αφορά στις φυσικές απειλές τίποτα πλέον δεν είναι όπως το ξέραμε.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση για την κριτική λέγοντας ότι αυτή στρέφεται στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή:
“Διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη όλο και πιο άνιση. Δεν μπορεί να ισοπεδώνεται ο αγώνας των μαχητών της πρώτης γραμμής. Πιλότοι, πυροσβέστες, αστυνομικοί , λιμενικοί , εθελοντές τους αξίζει σεβασμός και ευγνωμοσύνη και όχι εύκολη κριτική “ είπε.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η φωτιά στον Έβρο μπήκε από ανθρώπινο χέρι»
Αναφερόμενος στην έκταση των καμένων ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε υπομονή καθώς στο τέλος η κατάσταση ενδέχεται να είναι οριακά καλύτερη από αυτή που φαίνεται. Εξηγώντας τη θέση του ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων και του “Κοπέρνικου” αφορούν στην περίμετρο της καμένης έκτασης. “Όταν θα κάνουμε την πλήρη αποτύπωση ελπίζουμε να υπάρχουν αρκετά άκαυτα κομμάτια μέσα σε αυτή την περίμετρο” είπε.
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στον ανθρωπογενή παράγοντα ο οποίος συμβάλει στις πυρκαγιές. “Οι περισσότερες πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι. Είτε από δόλο είτε από αμέλεια. Ο εμπρησμός είναι αντικοινωνική πράξη που απειλούν την ευημερία και την ασφάλεια της πατρίδας. Είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία της πυρκαγιάς στον Έβρο είναι ανθρωπογενής και βέβαιο ότι η φωτιά άναψε σε διαδρόμους από τους οποίους περνούν μεταναστευτικές ροές. Δεν είναι άλλοθι αλλά η πραγματικότητα. Δεν ξέρουμε αν είναι από δόλο ή αμέλεια. Αυτή είναι η δουλειά των Αρχών. Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητων σερίφηδων δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση” είπε, επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Realnews της Κυριακής.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην υπεράσπιση του 112 και στην πολιτική των εκκενώσεων περιοχών λέγοντας ότι προτεραιότητα ήταν είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. “Είναι η μόνη που δεν αντικαθίσταται και δεν μπορεί να δημιουργηθεί ξανά. Μαζί με την προστασία των ζώων. Ακολουθεί η προστασία περιουσίας κρίσιμων υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος. Μιλώ για ιεράρχηση απωλειών και αξιών. Όποιος διαφωνεί με αυτή την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως, εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ζωές. Μη μας πείτε ότι ήταν αυτονόητο. Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ να μην το πείτε αυτό”.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι προφανώς και δεν έγιναν όλα τέλεια, επισημαίνοντας ότι ένα πεδίο στο οποίο μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα είναι το πεδίο των τεχνολογικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης ώστε η πρώτη παρέμβαση στην πυρκαγιά να είναι τάχιστη . Η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στον συγκεκριμένο τομέα με τον κ. Μητσοτάκη να μιλά χαρακτηριστικά για 100 drones, αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας και κάμερες για real time ενημέρωση.
Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν επίσης οι αποζημιώσεις όσων δοκιμάστηκαν από τη φωτιά προκειμένου να ξαναφτιάξουν σπίτια ή είδαν ζωικό και φυτικό κεφάλαιο να καταστρέφεται. Ειδική μνεία έγινε και στις ποινές με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλει αυστηροποίηση του πλαισίου με αύξηση προστίμων και άμεσες φυλακίσεις σε περίπτωση ποινών εμπρησμού ακόμα και για αμέλεια.
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι ειδικά για τον Έβρο θα υπάρξει εντός του 2023 ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο ενώ θα ζητηθεί από Ευρωπαίους ειδικούς η μελέτη της πυρκαγιάς στη Δαδιά προσθέτοντας ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με την Πρόεδρο της Κομισιόν για έκτακτη ενίσχυση.
Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για οργανωμένη αξιοποίηση και παραγωγική εκμετάλλευση των δασών και της βιομάζας τους λέγοντας ότι δεν νοείται σε μια χώρα σαν την Ελλάδα να γίνεται τόσο μεγάλη εισαγωγή ξυλείας.