Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κλείνει στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης τα σενάρια για κάλπες πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου, όλα δείχνουν πλέον πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.
Αν και υπήρξαν από κάποιους εισηγήσεις να μην αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός, πριν από την τραγωδία στα Τέμπη, για εκλογές στις 9 Απριλίου, τελικά επικράτησε η πρόταση για μετά το Πάσχα και αυτό κυρίως για δύο λόγους. Αφενός να υπάρξει χρόνος ώστε να αναδειχθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον σιδηρόδρομο, χωρίς να μπορεί να κατηγορηθεί πως κρύβει κάτω από το χαλί τις ευθύνες, την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει από την πρώτη στιγμή για απόδοση ευθυνών. Αφετέρου να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από μια τέτοια τραγωδία και να ηρεμήσει η κατάσταση. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «δεν μπορείς σε περίοδο πένθους να εξαγγείλεις και να κάνεις εκλογές όταν θα γίνονται μνημόσυνα. Θα ήταν ασέβεια απέναντι στο λαϊκό συναίσθημα».
Επικρατέστερη ημερομηνία
Ετσι, αν και υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια για προκήρυξη των εκλογών ακόμα και μέχρι την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε πως τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση έχει μπροστά της πλούσιο νομοθετικό έργο και 10 νομοσχέδια προς ψήφιση, κλείνοντας έτσι το σενάριο για εκλογές πριν από το Πάσχα. Πλέον, επικρατέστερη ημερομηνία για κάλπες είναι η 21η Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται και η Κυριακή 14 Μαΐου, με τις δεύτερες κάλπες, εάν χρειαστούν, να στήνονται στις 2 Ιουλίου, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί και οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για κάλπες την Κυριακή 21 Μαΐου μπορούν να γίνουν από τη Δευτέρα 24 Απριλίου και μετά, ώστε να διαλυθεί και τυπικά η Βουλή και να στηθούν κάλπες στις 21 Μαΐου, με την επίσημη προεκλογική περίοδο να διαρκεί τρεις εβδομάδες.
Να σημειωθεί πως η Βουλή θα είναι ανοιχτή ουσιαστικά μέχρι τις 7 Απριλίου, αφού την πασχαλινή περίοδο, δηλαδή τη Μεγάλη Εβδομάδα και το επταήμερο που θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα, δεν θα λειτουργήσει έτσι και αλλιώς.
Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών της τραγωδίας στα Τέμπη, το κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται να κινηθεί πλέον σε δύο άξονες. Ο ένας θα αφορά τον σιδηρόδρομο και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα «τρέξουν» για την αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων, με προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Οπως επεσήμανε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη επικοινωνήσει προσωπικά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alstom στη Γαλλία και «την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το έργο αυτό θα έχει τελειώσει».
Ακόμα, αποφασίστηκε πως θα υπάρχουν πλέον δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια και, αν χρειαστεί, βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να περιοριστεί και το μεταφορικό έργο, ενώ προγραμματίζονται προσλήψεις τακτικού προσωπικού.
Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση προχωρά στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τις καταστροφές και τις κλοπές στο δίκτυο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ολοκληρώσει τον σχεδιασμό που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Ετσι, ο δεύτερος άξονας θα έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με την αύξηση του κατώτατου μισθού – παράλληλα με αύξηση εισοδημάτων, επενδύσεις, μείωση ανεργίας και ΕΣΥ.
Ηδη έχει «κλειδώσει» η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας που έρχεται. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακοινώσει ήδη την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου, αλλά την πάει πιο πίσω, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Ετσι, μέχρι τις 7 Απριλίου έχει προγραμματιστεί μια σειρά από νομοσχέδια, όπως:
- Η κύρωση συμφωνίας με τον ΟΟΣΑ για τη δημιουργία κέντρων πληθυσμού.
- Ο κώδικας μετανάστευσης.
- Το ερανιστικό νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
- Η Αρχή Υδάτων και Απορριμμάτων.
- Η κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας για φαρμακευτικούς συλλόγους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι κατά την προεκλογική περίοδο μεγάλη συζήτηση θα γίνει για τη λειτουργία του κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πόλεμο με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού». Κράτος αναχρονισμού σε νοοτροπίες και δομές, αντίθεση σε αξιολογήσεις, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη.
Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν πως το δίλημμα που εξακολουθεί να υφίσταται είναι το εξής: Ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος και να πάει τη χώρα στην επόμενη ημέρα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. ή ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Σε αυτό το πλαίσιο, «γαλάζια» στελέχη υποστηρίζουν πως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με μετρήσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει ανατροπή, αφού δεν μετακινείται η δυσαρέσκεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα μεγάλο κομμάτι πηγαίνει σε αναποφάσιστους ή σε μικρότερα κόμματα, προσθέτουν. Και σημειώνουν πως το αποτέλεσμα των εκλογών εξαρτάται πλέον από τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση: «Να μην κουνάμε το δάχτυλο και να τα ρίχνουμε στους προηγούμενους. Αλλά να διορθώνουμε πράγματα, να παρουσιάζουμε έργο και να έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα».με πληροφορίες απο το.enikos.gr