Ο θάνατος του 16χρονου αθλητή της πυγμαχίας Βασίλη Τόπαλου, έχει προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο και ειδικά στον αθλητικό χώρο.
Ένας θάνατος που έχει ακόμη αναπάντητα ερωτηματικά ως προς το ποιο χτύπημα ήταν αυτό που προκάλεσε τις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στον Βασίλη Τόπαλο, με αποτέλεσμα να του στοιχίσει τη ζωή.
Ο νεαρός, σύμφωνα με τον πατέρα του και μάρτυρες στο γυμναστήριο της Καλλιθέας, αναφέρουν ότι είχε λιποθυμικό επεισόδιο, ωστόσο μένει να αποσαφηνιστεί αν οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις προήλθαν από την πτώση του στο έδαφος ή από κάποιο χτύπημα σε αγώνα σπάρινγκ που έκανε στο γυμναστήριο, όπως ανέφερε και η γιαγιά του θύματος.
Επίσης πρέπει να αποσαφηνιστεί αν όντως έκανε αγώνα σπάρινγκ ή ήταν ένας απλά προπονητικός αγώνας.
Τι είναι το σπάρινγκ και ποιο είναι το πρωτόκολλο
Το σπάρινγκ, είναι μία πυγμαχική κόντρα μεταξύ δύο αντιπάλων σε προπόνηση, αλλά σε συνθήκες κανονικού αγώνα. Συνήθως διεξάγεται λίγο πριν μία σημαντική διοργάνωση, ώστε να τεστάρουν οι προπονητές την κατάσταση των αθλητών τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μία προπόνηση προσομοίωσης πριν τον αγώνα-στόχο.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να διεξαχθεί ένας αγώνας σπάρινγκ, είναι η εξής:
- Το σωματείο ή ο προπονητής πρέπει να στείλει αίτημα στην ομοσπονδία για την διεξαγωγή του, με ημερομηνία και τόπο και η ομοσπονδία να αποφασίσει αν θα το εγκρίνει
- εφ’ όσον εγκριθεί το αίτημα, ακολουθεί η οργάνωση του αγώνα σπάρινγκ. Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά όλος ο εξοπλισμός που υπάρχει σε επίσημους αγώνες (γάντια, κάσκα, μασέλα), ένας γιατρός, αλλά και διαιτητής πιστοποιημένος από την Γ.Γ.Α.
Υπάρχουν τρία στοιχεία επίσης, που πρέπει να είναι απαράβατα σε αγώνες σπάρινγκ.
- Οι δύο αντίπαλοι να ανήκουν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία
- Να είναι στα ίδια κιλά ή μία κατηγορία πάνω ή κάτω (διαφορά περίπου 3 κιλών) και
- Να είναι αθλητές του ίδιου επιπέδου. Για παράδειγμα ένας αθλητής στην κατηγορία των παίδων που έχει ξεκινήσει πυγμαχία λίγους μήνες και δεν έχει αγωνιστικές παραστάσεις, δεν μπορεί να αγωνιστεί με αθλητή της κατηγορίας του που έχει δώσει 20 αγώνες και είναι στην εθνική ομάδα.
Οσον αφορά τυχόν παραβιάσεις του πρωτοκόλλου, υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι στον χώρο που οργανώθηκε το σπάρινγκ, αλλά και τα σωματεία ή οι προπονητές που το οργάνωσαν.
Τα ερωτηματικά για την υπόθεση Τόπαλου
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, που είναι αυτά που προβλέπει το καταστατικό της Ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας ομοσπονδίας, προκύπτουν ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση του 16χρονου πυγμάχου.
Οπως είπε η γιαγιά του (και επιβεβαιώνεται από τους παρόντες), ο Βασίλης έκανε αγώνα σπάρινγκ εκείνη την ημέρα. Αν ισχύει η πληροφορία ότι έκανε με αθλητή μεγαλύτερης κατηγορίας σπάρινγκ (και όχι απλή προπόνηση), τότε ο αγώνας αυτός δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί και φέρουν ευθύνη όσοι τον επέτρεψαν.
Επίσης, για να γίνει ο αγώνας θα έπρεπε να έχει δοθεί άδεια από την ομοσπονδία και σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η ομοσπονδία δεν είχε ενημερωθεί ποτέ για αγώνα σπάρινγκ του νεαρού αθλητή.
Ένα τρίτο ερωτηματικό είναι, πως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το περιβάλλον της ομοσπονδίας, ο αθλητής που είναι μέλος της εθνικής ομάδας, όπως και όλα τα μέλη της εθνικής, είχαν ενημερωθεί από τους ομοσπονδιακούς προπονητές να κάνουν χαλαρές προπονήσεις και όχι τύπου σπάρινγκ αυτή την περίοδο. Και όταν μιλάμε για αθλητές της εθνικής και δη πρωταθλητές Ευρώπης, η ομοσπονδία είναι ιδιαίτερα αυστηρή για όλα αυτά καθώς θέλει να προστατέψει τους αθλητές της. Αυτά είναι και τα ερωτηματικά που πρέπει να λυθούν από την έρευνα, για το αν δηλαδή τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις και αυτός είναι και ο λόγος που η ομοσπονδία της πυγμαχίας αποφάσισε να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.
Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί ένα έγγραφο που έχει στείλει η ομοσπονδία σε όλα τα σωματεία στις 30 Νοεμβρίου σχετικά με αγώνες σπάρινγκ, πριν το δυστύχημα δηλαδή, όπου προειδοποιεί τους πάντες με πειθαρχικά μέτρα καθώς έχει λάβει ενημέρωση πως γίνονταν αντίστοιχοι αγώνες, χωρίς να έχει ενημερωθεί η ίδια.
Τέλος, ο έμπειρος ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή, αλλά εξέτασε και τον μικρό Βασίλη όσο ήταν εν ζωή, συνεχίζει την έρευνα για να διαπιστώσει αν οι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν η κύρια αιτία του θανάτου, ή εάν κάποιο άλλο γεγονός, όπως ένα λιποθυμικό ή καρδιακό επεισόδιο, προηγήθηκε του βαρύτατου τραυματισμού του αθλητή.
Πηγή: iefimerida.gr