Ο μεταρρυθμιστής ηγέτης Ανουάρ Ιμπραχίμ ορίστηκε πρωθυπουργός της Μαλαισίας, ανακοίνωσαν σήμερα τα ανάκτορα, βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα μετά τις εκλογές του Σαββάτου, που δεν έδωσαν την πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.
Ο Ανουάρ, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα ο κύριος αρχηγός της αντιπολίτευσης, διορίστηκε “δέκατος πρωθυπουργός της Μαλαισίας”, ανακοινώθηκε από τα ανάκτορα. Η ορκωμοσία του πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 (11:00 ώρα Ελλάδας).
Ο Ανουάρ Ιμπραχίμ πραγματοποιεί έτσι, στα 75 του, το όνειρό του να γίνει πρωθυπουργός, το οποίο διατηρεί εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα και το οποίο αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολυτάραχης πολιτικής σταδιοδρομίας. Ο διορισμός του κορυφώνει ένα πολιτικό ταξίδι τριών δεκαετιών, καθώς υπήρξε προστατευόμενος του βετεράνου ηγέτη Μαχατίρ Μοχάμαντ, στη συνέχεια φυλακίστηκε για σοδομισμό, έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης και τελικά πρωθυπουργός. Ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στα χρόνια του 1990 και επισήμως πρωθυπουργός εν αναμονή το 2018, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα πέρασε σχεδόν 10 χρόνια στη φυλακή για σοδομισμό και διαφθορά, κατηγορίες που ο ίδιος καταγγέλλει ότι είχαν πολιτικά κίνητρα με στόχο να μπει ένα τέλος στην καριέρα του.
Ο Pakatan Harapan (Συμμαχία της Ελπίδας), ο μεταρρυθμιστικός συνασπισμός με επικεφαλής τον Ανουάρ, πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου κερδίζοντας 82 έδρες. Όμως απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο 222μελές κοινοβούλιο.
Ο βασιλιάς της Μαλαισίας, ο σουλτάνος Αμπντουλάχ Άχμαντ Σαχ, κάλεσε χθες, Τετάρτη, στα ανάκτορα τον Ανουάρ και τον πρώην πρωθυπουργό Μουχγιντίν Γιασίν, ο σχηματισμός του οποίου Perikatan Nasional (Εθνική Συμμαχία) ήρθε δεύτερος στις εκλογές με 73 έδρες. Σύμφωνα με τον Μουχγιντίν, ο βασιλιάς ζήτησε από τους δύο πολιτικούς να σχηματίσουν μια “κυβέρνηση ενότητας”.
Ο Perikatan Nasional υποστηρίζεται από το Παμμαλαισιανό Ισλαμικό Κόμμα (PAS), που υποστηρίζει την αυστηρή εφαρμογή της σαρία.
Ο Ανουάρ Ιμπραχίμ είχε επίσης αρχίσει τη Δευτέρα διαβουλεύσεις με το σχηματισμό που ήταν μέχρι τώρα στην εξουσία, τον Barisan Nasional. Ο σχηματισμός αυτός, με επικεφαλής την Εθνική Ενοποιημένη Οργάνωση της Μαλαισίας (Umno), κέρδισε μόνο 30 έδρες, καταγράφοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά του από την ανεξαρτησία της χώρας το 1957.
Ο βασιλιάς της Μαλαισίας μπορεί να διορίσει όποιον πρωθυπουργό πιστεύει πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.
Τρεις πρωθυπουργοί σε τέσσερα χρόνια
Η Μαλαισία, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι, αλλά η οποία περιλαμβάνει επίσης σημαντικές κινεζικές και ινδικές μειονότητες, είναι μια συνταγματική μοναρχία που έχει υιοθετήσει ένα μοναδικό σύστημα εναλλαγής κάθε πέντε χρόνια στο θρόνο των μοναρχών των εννέα κρατιδίων της.
Εδώ και τέσσερα χρόνια, η χώρα συγκλονίζεται από πολιτική αναταραχή, ενώ έχουν διοριστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια τρεις πρωθυπουργοί.
Έπειτα από περισσότερα από εξήντα χρόνια στην ηγεσία της χώρας, η Umno έχασε τις εκλογές και έφυγε από την εξουσία το 2018, σηματοδοτώντας την πρώτη εναλλαγή στην ιστορία της χώρας.
Ο τότε πρωθυπουργός, ο Νατζίμπ Ραζάκ, ο οποίος εμπλέκεται στην υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB, εκτίει αυτή τη στιμή ποινή κάθειρξης 12 ετών.
Η Umno επέστρεψε στην κυβέρνηση με μικρή πλειοψηφία το 2021. Με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει την εξουσία του, ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Σάμπρι Γιαακόμπ διέλυσε το κοινοβούλιο και συγκάλεσε πρόωρες εκλογές – κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο του 2023. Όμως η Umno δεν μπορεί να ανακάμψει μετά τη σύνδεσή της με την εκτεταμένη υπόθεση διαφθοράς του 1MDB, ενός ταμείου που επρόκειτο να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ