Σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης του φράγματος Λιθότοπου, στη λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες προχωρά άμεσα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να γίνει πιο ασφαλές και πιο λειτουργικό, καθώς αποτελεί την πλέον βασική πηγή άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων ορυζώνων του κάμπου που χρειάζεται πολύ νερό.

Το έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της ΠΚΜ, ενώ όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι διαδικασίες προχωρούν το προσεχές διάστημα και προγραμματίζονται εργασίες συντήρησης των μεταλλικών μερών των επτά θυροφραγμάτων του φράγματος Λιθοτόπου, αντικαταστάσεις πινάκων και καλωδίων σε αντλιοστάσια και μετασχηματιστές, εργασίες συντήρησης, αντικαταστάσεις λαμπτήρων κ.α.

Σύμφωνα με τον εισηγητή, αντιπεροφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, το έργο θα εκτελεστεί στο Φράγμα Λιθοτόπου (λίμνη Κερκίνη), στο φράγμα Συμβολής (ποταμός Αγγίτης), στο αντλιοστάσιο Β2 Κερκίνης (βόρειο ανάχωμα λίμνης Κερκίνης) και στις υδροληψίες Υ1,Υ2,Υ3 της Π.Ε Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα έργο πολύ σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή καθώς, από το συγκεκριμένο φράγμα εξαρτάται η άρδευση όλου του κάμπου των Σερρών και των περιοχών προς τη Νιγρίτα, την Ηράκλεια και τις Σέρρες» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Μάλιστα ανέφερε ότι η ανάγκη να γίνουν εργασίες συντήρησης του φράγματος Λιθότοπου είναι επιτακτική, αφού ολόκληρη η λίμνη Κερκίνη, όπως είπε, επηρεάζεται από τη σωστή λειτουργία του, το οποίο ρυθμίζει το ύψος του νερού σε ένα οικοσύστημα που φιλοξενεί μεγάλους πληθυσμούς πανίδας.

Συντηρείται για λόγους ασφάλειας

Μιλώντας για το έργο ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για το βασικό φράγμα που λειτουργεί και υδροληπτικά, ενώ η συντήρησή του επιβάλλεται κυρίως για λόγους ασφάλειας και διατήρησης της λειτουργικότητάς του. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το χειμώνα ο ποταμός Στρυμόνας μεταφέρει μεγάλες ποσότητες υδάτων από τη Βουλγαρία, που υπολογίζονται σε 500 κυβικά το δευτερόλεπτο, συνεπώς είναι απαραίτητο να έχουμε τη βεβαιότητα ότι το φράγμα λειτουργεί σωστά και αντέχει» υπογράμμισε ο ίδιος.

Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα της επάρκειας ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι φέτος η στάθμη του νερού στη λίμνη είναι κατά 1,6 μέτρα υψηλότερα σε σχέση με πέρσι και έκανε λόγο για υπερεπάρκεια νερού. «Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου διαπιστώνεται ότι ολόκληρη Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας. Η δική μας περιοχή ευτυχώς έχει απόλυτη επάρκεια νερού και αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς στον κάμπο καλλιεργούνται ρύζια που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού» είπε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής τονίστηκε ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου ορίζεται σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι το φράγμα Κερκίνης κατασκευάστηκε το 1932 στη νότια περιοχή της λίμνης Κερκίνης, δίπλα στο χωριό Λιθότοπος, σηματοδοτώντας ουσιαστικά και την κατασκευή της τεχνητής λίμνης. Τα νερά που κατεβάζει ο ποταμός Στρυμόνας συγκρατούνται από το φράγμα και έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη Κερκίνη. Το 1982 απαιτήθηκε η κατασκευή νέου φράγματος, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον ποταμό Στρυμόνα.