Συνέντευξη Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο “Κόκκινο 105,5”
«Δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να έχει το θράσος, σε μία συνταγματική δημοκρατία, να χαρακτηρίζει τερατογένεση οποιοδήποτε ενδεχόμενο κυβέρνησης δεν θα τον περιλαμβάνει. Όποια κυβέρνηση αναδειχθεί θα είναι αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης και δεν μπορεί να λέει ότι η λαϊκή βούληση οδηγεί σε τερατογενέσεις», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “Κόκκινο 105,5”.
«Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την έννοια του κυβερνήτη, που δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος έχει απεκδυθεί οποιασδήποτε δέσμευσης προς δημοκρατικές αρχές», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο παράγοντας που έχει προκαλέσει τη θεσμική ανωμαλία στον τόπο με όλα όσα έχει κάνει, με κορυφαίο το σκάνδαλο των υποκλοπών υπό τη δική του ευθύνη».
Αναφερόμενη στα ζητήματα της οικονομίας σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη διαμοιράσει του πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στους εκλεκτούς του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγο καιρό το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως έδωσε περίπου 500 εκατ. δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε 13 επιχειρήσεις, με επιτόκιο 0,7%. Πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είχαν διασωθεί αν τους είχε δοθεί η δυνατότητα ενός τέτοιου δανεισμού με επιτόκιο 0,7%; Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει καθορίσει ήδη το μοίρασμα μίας μεγάλης πίτας σε πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σε πολύ συγκεκριμένους ομίλους οι οποίοι ούτως ή άλλως ήταν εκλεκτοί πελάτες των τραπεζών».
Τόνισε, επίσης, ότι «σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι χάνουν δύο κατώτατους μισθούς προκειμένου να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος» και την ίδια στιγμή «ο κ. Μητσοτάκης το μόνο που είπε στη ΔΕΘ για την ακρίβεια ήταν ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν χειρότερα, ότι θα περάσουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αλλά ο ίδιος δεν θα αλλάξει κάτι και θα συνεχίσει να κάνει αυτά που έκανε», δηλαδή «τα λεφτά θα συνεχίσουν να φεύγουν από τις τσέπες των πολιτών και να πηγαίνουν στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, είτε μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού με τις επιδοτήσεις είτε απευθείας όταν πληρώνουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς».
Υπογράμμισε, τέλος, ότι «για την άσκηση μίας διαφορετικής πολιτικής χρειάζονται: Ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, ώστε να μειωθεί το κόστος για τους πολίτες, να μην υπάρχει σώρευση υπερκερδών και αισχροκέρδεια. Δημοσιονομικά μέτρα με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Μέτρα τόνωσης του εισοδήματος και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους».
.