Η κόρη του στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν έπεσε νεκρή από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της κοντά στην πρωτεύουσα της Ρωσίας το βράδυ του Σαββάτου.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης η έκρηξη σημειώθηκε ενώ η Ντάρια Ντούγκινα επέστρεφε στο σπίτι της. Στο αυτοκίνητο θα βρισκόταν και ο πατέρας της, ο οποίος έχει ονομαστεί ως ο «εγκέφαλος του Πούτιν», με τον Αλεξάντερ Ντούγκιν να αποφασίζει την τελευταία στιγμή να επιστρέψουν με ξεχωριστά αυτοκίνητα από εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.
Πιστεύεται, ότι ο πατέρας της, ο Ρώσος φιλόσοφος Αλεξάντρ Ντούγκιν ήταν ο στόχος της επίθεσης.
Η στιγμή που ο Αλεξάντρ Ντούγκιν φτάνει στο σημείο όπου σκοτώθηκε η κόρη του
Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα Telegram φέρονται να απεικονίζουν τον Ντούγκιν να παρακολουθεί σε κατάσταση σοκ τα σωστικά συνεργεία να φτάνουν στο σημείο της έκρηξης ενώ το αυτοκίνητο με επιβάτιδα την κόρη του έχει πάρει φωτιά.
Αστυνομικές πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι μια γυναίκα οδηγός έχασε τη ζωή της όταν σημειώθηκε έκρηξη σε SUV στο χωριό Bolshiye Vyazemy.
Αν και ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιος μπορεί να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό, ο επικεφαλής του DPR στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, κατηγόρησε τους Ουκρανούς «τρομοκράτες» για την έκρηξη.
«Οι τρομοκράτες του ουκρανικού καθεστώτος προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Αλεξάντερ Ντούγκιν και σκότωσαν την κόρη του σε αυτοκίνητο» έγραψε στο Telegram.
Η Ντάρια Ντούγκινα ήταν δημοσιογράφος η οποία είχε υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ νωρίτερα της είχαν επιβληθεί κυρώσεις από ΗΠΑ και Ρωσία κατηγορώντας την 30χρονη γυναίκα ότι συμβάλει στην διασπορά «προπαγάνδας».
Τον Μάιο, περιέγραψε τον πόλεμο ως «σύγκρουση πολιτισμών» σε συνέντευξή της και εξέφρασε περηφάνια για το γεγονός ότι τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της είχαν υποστεί κυρώσεις από τη Δύση.
Και στον πατέρα της επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2015 για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας.
Τα γραπτά του πιστώνονται ότι είχαν βαθιά επιρροή στην κοσμοθεωρία του Βλαντιμίρ Πούτιν και θεωρείται ο κύριος διανοούμενος αρχιτέκτονας της υπερεθνικιστικής ιδεολογίας που τηρούν πολλοί στο Κρεμλίνο.
Για χρόνια, ο Ντούγκιν καλεί τη Μόσχα να επιβληθεί πιο επιθετικά στην παγκόσμια σκηνή και έχει υποστηρίξει τη ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.
Την Ουκρανία κατηγορούν αξιωματούχοι της Ρωσίας
Ορισμένοι αξιωματούχοι που τάσσονται υπέρ του Κρεμλίνου κατηγόρησαν αμέσως το Κίεβο για την έκρηξη. Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής του κρατικά χρηματοδοτούμενου τηλεοπτικού σταθμού RT, έγραψε ότι «ανατίναξαν την κόρη του Ντούγκιν» και κάλεσε για επιθέσεις κατά των «κέντρων λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.
Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης, ελεγχόμενης από τη Ρωσία Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι η Ντάρια Ντούγκινα είχε σκοτωθεί και κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση.
«Οι τρομοκράτες του ουκρανικού καθεστώτος προσπαθώντας να εξοντώσουν τον Αλεξάντρ Ντούγκιν ανατίναξαν την κόρη του… Σε αυτοκίνητο. Ευλογημένη μνήμη της Ντάρια, είναι μια πραγματική Ρωσίδα!», έγραψε
Αλεξάντερ Ντούγκιν: Ο Ρώσος διανοούμενος «εγκέφαλος του Πούτιν»
Η επιρροή του Ρώσου διανοούμενου, Αλεξάντερ Ντούγκιν, στον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι τεράστια, παρότι υπήρξε ηγετική μορφή τόσο της ευρωπαϊκής «νέας Δεξιάς» όσο και της «alt-right» στις ΗΠΑ.
Ο Ντούγκιν είναι γεωπολιτικός, παραδοσιοκράτης (τραντισιοναλιστής) και ένας εκ των δημοφιλέστερων ιδεολογικών θεωρητικών της Ευρασιατικής Ένωσης. Είναι ευρύτερα γνωστός για το βιβλίο «Τα θεμέλια της Γεωπολιτικής: Το Γεωπολιτικό Μέλλον της Ρωσίας» (1996), το οποίο είχε μεγάλη επίδραση εντός των ελίτ του ρωσικού κράτους επάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, έχοντας καταστεί εγχειρίδιο σε πολλά πανεπιστήμια. Είναι επίσης πολύ γνωστός για την έλξη του προς ριζοσπαστικά αριστερά και δεξιά ιδεώδη μέσα από τα οποία, ανασυνθέτοντας τα, δημιουργεί την Τέταρτη Πολιτική Θεωρία, εναλλακτική προς τον Φιλελευθερισμό, που έχει επίσης περιγραφεί ως φασιστική.
Ο καθηγητής Αλεξάντρ Ντούγκιν είναι, επί του παρόντος, επικεφαλής της έδρας Κοινωνιολογίας των Διεθνών Σχέσεων του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, καθώς και του Κέντρου Συντηρητικών Μελετών του εν λόγω τμήματος. Έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και τον ρωσικό στρατό, καθώς υπηρέτησε ως σύμβουλος του εκπροσώπου τύπου της Κρατικής Δούμας (και πρόσωπο κλειδί του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία) Σεργκέι Ναρίσκιν.
Εκπόνησε μελέτες, όπως «Η Εξέλιξη των Παραδειγματικών Θεμελίων της Επιστήμης» στο Επιστημονικό Κέντρο Ανωτέρας Σχολής του Βορείου Καυκάσου, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο το 2000, «Ο Μετασχηματισμός των Πολιτικών Δομών και Θεσμών στην Διαδικασία Εκσυγχρονισμού των Παραδοσιακών Κοινωνιών» στο Νομικό Ινστιτούτο του Ροστόφ επί του Ντον, γενόμενος Διδάκτωρ Πολιτικής το 2004, «Ο Μετασχηματισμός των Κοινωνικών Δομών στο Πλαίσιο της Κοινωνιολογίας της Φαντασίας» στο Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας, γινόμενος Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας το 2011.
Μιλά εννέα γλώσσες, είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα Αγγλικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Τούρκικα, Αραβικά, Γεωργιανά, Ρουμάνικα, Γερμανικά, Ελληνικά κ.α. Άρθρα του, επίσης, έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.
Οι φιλοσοφικές απόψεις του είναι μερικώς παραδοσιοκρατικές (τραντισιοναλιστικές), συντηρητικές και αντινεωτερικές, υπολοίπως μετανεωτερικές, ριζοσπαστικές και καινοτόμες. Απορρίπτει τον ρατσισμό σε κάθε του μορφή, προωθώντας την πολυμέρεια κοινωνιών, πολιτισμών, εθνισμών και θρησκειών. Υποστηρίζει ότι οι τρεις κύριες πολιτικές ιδεολογίες της Νεωτερικότητας (Φιλελευθερισμός, Κομμουνισμός, Φασισμός) είναι πλέον ξεπερασμένες και αγωνίζεται χάρη της δημιουργίας μίας πλήρως νέας πολιτικής θεωρίας – της Τέταρτης Πολιτικής Θεωρίας.
Πολιτικά, είναι ριζικά ενάντιος στον αμερικάνικο ηγεμονισμό και την παγκόσμια κυριαρχία. Εναντιώνεται στην Παγκοσμιοποίηση και αντιτάσσει το δόγμα της πολυπολικότητας. Έχει στενές επαφές με την ευρωπαϊκή Νέα Δεξιά του Αλαίν ντε Μπενουά. Το γαλλικό περιοδικό «Actuel» έχει ήδη, από το 1995, τον Ντούγκιν ως «με την μεγαλύτερη επίδραση, Ρώσο στοχαστή της μετασοβιετικής εποχής».
Σύλληψη και κράτηση Αλεξάντερ Ντούγκιν στη Θεσσαλονίκη
Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, τον Μάιο του 2016 κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με στόχο να μεταβεί στο Άγιο Όρος, για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές, καθώς υπήρχε ένταλμα από την Ουγγαρία, οπότε του απαγορεύτηκε αρχικά η είσοδος σε έδαφος χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ίδιος ο Ντούγκιν αποκάλυψε την σύλληψή του και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα στην ρωσική τηλεόραση Tsargrad:
«Εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου Πούτιν και του Ρώσου Πατριάρχη στο Άγιο Όρος προσωποκρατήθηκα στον αερολιμένα της πόλης «Θεσσαλονίκη». Κατευθυνόμουν προς το Άγιον Όρος με στόχο την κάλυψη της ιστορικής επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου. Η προσωποκράτησή μου έγινε με πρόσχημα τις κυρώσεις, που, δήθεν, εφαρμόστηκαν εκ μέρους της Ουγγαρίας. Είναι αρκετά παράξενο, επειδή τους τελευταίους μήνες έχω εισέλθει στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για απόπειρα επισκίασης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων», δήλωσε o Ντούγκιν.
Ο Ντούγκιν αφέθηκε ελεύθερος μετά από τρίωρη κράτηση, ενώ για το θέμα φέρεται να υπήρξε οργισμένη διπλωματική παρέμβαση από τη ρωσική πλευρά. Δε διευκρινίστηκε αφενός εάν υπήρχε συνωνυμία με το πρόσωπο εναντίον του οποίου κινήθηκε η Ουγγαρία και αφετέρου, εάν μετέβη τελικώς ο Ντούγκιν στο Άγιον Όρος.πηγή .zougla.gr