Αντιφάσκει η Μόσχα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος στο λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, με πυραύλους υψηλής ακρίβειας.
«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό του λιμανιού της Οδησσού “κατάφωρη ρωσική βαρβαρότητα”. “Εάν κάποιος άλλος θα μπορούσε να πει ότι χρειάζεται κάποιου είδους διάλογος με τη Ρωσία, δείτε τι συμβαίνει. Οι πύραυλοι Kalibr έχουν καταστρέψει την ίδια την πιθανότητα τέτοιων δηλώσεων”». Οι πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν τη στρατιωτική υποδομή του λιμανιού της Οδησσού, στέλνοντας ένα ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος στην αγαπημένη διεύθυνση του καθεστώτος του Κιέβου με ένα χτύπημα υψηλής ακρίβειας» έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα στον λογαριασμό της στην εφαρμογή Telegram, απαντώντας στη δήλωση του Ουκρανού προέδρου.
«Η αγαπημένη διεύθυνση» είναι μια ειρωνική αναφορά στις προτροπές των ουκρανικών δυνάμεων στο Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα, που φέρεται να είπαν σε ένα ρωσικό πλοίο “να πάει να γ….” πριν από ένα ρωσικό πλήγμα τον Φεβρουάριο. Η Ζαχάροβα δεν έδωσε διευκρινίσεις ούτε αποδείξεις για τις δηλώσεις της ότι καταστράφηκε στρατιωτικό σκάφος.
Χθες ωστόσο η Ρωσία είχε πει στην Τουρκία ότι δεν είχε εμπλακεί στα πλήγματα αυτά: “Οι Ρώσοι μας είπαν πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτή την επίθεση και ότι εξετάζουν το θέμα από πολύ κοντά”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Μετά τα πλήγματα στην Οδησσό, χθες Σάββατο, η Ουκρανία κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι “έφτυσε στα μούτρα” του ΟΗΕ και της Τουρκίας και ότι θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφτηκε μία ημέρα νωρίτερα για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου.
Σύμφωνα με το Κίεβο, δύο πύραυλοι έπληξαν την περιοχή του λιμανιού της Οδησσού και άλλοι δύο καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προτού φθάσουν στον στόχο τους.
Η συμφωνία που υπογράφτηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία προβλέπει κυρίως την εγκαθίδρυση “ασφαλισμένων διαδρόμων” για την κυκλοφορία στη Μαύρη Θάλασσα εμπορικών πλοίων, στα οποία η Μόσχα και το Κίεβο δεσμεύονται ότι “δεν θα επιτεθούν”, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.
Αναμένεται να επιτρέψει την εξαγωγή 20 έως 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία και να περιορίσει ως εκ τούτου τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ