Για το νομοθετικό έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης και την αύξηση της διάρκειας των ελληνικών διαβατηρίων από τα 5 στα 10 έτη, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν ως διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων τα πέντε χρόνια και πως με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή αυξάνεται στα 10 χρόνια.
«Με αυτό τον τρόπο εναρμονιζόμαστε με αυτό που συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αναπτυγμένων κρατών σε ολόκληρη την Γη. Γλιτώνουμε από σημαντικά οικονομικά και διοικητικά κόστη. Μειώνεται η γραφειοκρατία για την εξυπηρέτηση του πολίτη και ιδιαίτερα των Ελλήνων του εξωτερικού» είπε ο υπουργός στο ΣΚΑΙ και πρόσθεσε:
«Απελευθερώνονται αστυνομικές δυνάμεις. Είναι μία κατάσταση από την οποία βγαίνει ωφελημένο τόσο το κράτος όσο και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών με όρους ασφαλείας και καλύτερης αξιοποίησης των δυνάμεών μας».
Τι θα ισχύσει
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 87, αυξάνεται η χρονική ισχύς των διαβατηρίων από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα, στα 10.
Μάλιστα, δεκαετή ισχύ θα έχουν επίσης και τα διαβατήρια των ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Αυτό σημαίνει πως δεν θα πηγαίνουμε πλέον κάθε πέντε χρόνια με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και το παράβολο ύψους 84,40 ευρώ συν το κόστος των φωτογραφιών, να ανανεώσουμε το ταξιδιωτικό μας έγγραφο, αλλά κάθε δέκα χρόνια.
Ειδικότερα το άρθρο 87 αναφέρει:
ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Άρθρο 87
Χρονική ισχύς διαβατηρίου-Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 25/2022
«Στην παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 25/2022 (Α΄ 66), τροποποιείται η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων από πέντε (5) σε δέκα (10) έτη από την έκδοσή τους και η παρ. 1 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων καθορίζεται σε δέκα (10) έτη από την έκδοσή τους για τα διαβατήρια των ενηλίκων, καθώς και των ανηλίκων, που έχουν συμπληρώσει τα δεκατέσσερα (14) έτη της ηλικίας τους και τρία (3) έτη για τα διαβατήρια των λοιπών ανηλίκων».
Σύμφωνα με την ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης του νομοσχεδίου, επιτυγχάνεται πλέον «εξοικονόμηση πόρων για τους Έλληνες πολίτες που είναι κάτοχοι διαβατηρίων ή επιθυμούν να εκδώσουν διαβατήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς επιμηκύνεται η διάρκεια ισχύος τους από πέντε (5) σε δέκα (10) έτη από την έκδοσή τους, με αποτέλεσμα να απαλλάσσονται από την καταβολή του σχετικού παραβόλου για την έκδοσή τους ανά πενταετία. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα εναρμονίζεται με τα διεθνή πρότυπα διάρκειας ισχύος των διαβατηρίων, καθώς στην πλειονότητα των χωρών, ιδίως των ευρωπαϊκών, η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων είναι δέκα (10) έτη από την έκδοσή τους. Τέλος, επιτυγχάνεται η περιστολή του διοικητικού φόρτου των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι αρμόδιες για την έκδοση των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών και εξοικονομείται αστυνομικό προσωπικό, το οποίο μπορεί να διατεθεί στην κύρια αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία συνίσταται στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας».