Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Πέμπτη τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κινδυνεύει να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, κατέστρεψε εκτάσεις του πρώην σοβιετικού γείτονά της και δημιούργησε φόβους για τη σοβαρότερη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
“Οι χώρες του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους και οι ασκήσεις των χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ μέσω σχετικής ανάρτησης στο Telegram.
“Μια τέτοια σύγκρουση έχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωικό πυρηνικό πόλεμο”, τόνισε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε: “Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους”.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο: Η Ρωσία διαθέτει περίπου 6.257 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ – οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία – διαθέτουν συνολικά περίπου 6.065 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου των Όπλων που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
Ο Πούτιν έχει υποστηρίξει ότι η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία – όπως παοκαλεί τον πόλεμο – είναι απαραίτητη επειδή οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία και η Μόσχα έπρεπε να υπερασπιστεί την ασφάλεια των ρωσόφωνων.
Ο Πούτιν, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι ουσιαστικά ένας λαός, θέτει τον πόλεμο ως αναπόφευκτη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί ότι απειλούν τη Ρωσία μέσω της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Η Ουκρανία από τη μεριά της λέει ότι πολεμά μια αυτοκρατορικού τύπου αρπαγή γης και ότι οι ισχυρισμοί του Πούτιν περί γενοκτονίας είναι ανοησίες. Το Κίεβο λέει ότι η εισβολή του Πούτιν ενίσχυσε την επιθυμία του ουκρανικού λαού να στραφεί δυτικά, έξω από την τροχιά επιροής της Ρωσίας.