Ζήτημα έναρξης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας στις Βρυξέλλες ότι η χώρα του βρίσκεται σε «στρατηγική σημείο» ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κατά τη συνάντησή του με πρεσβευτές που βρίσκονται στην Τουρκία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη σημασία της χώρας του σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας και ζήτησε από την ΕΕ να προχωρήσει σε ξεκάθαρα βήματα το επόμενο διάστημα.
«Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που φτάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο , έχει δείξει πως η Τουρκία βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ κυρίως στους τομείς ασφάλειας και ενέργειας. Περιμένω από την ΕΕ να κάνει ξεκάθαρα βήματα και να λάβει υπόψη το όραμα μας για ένταξης και να μην παραδοθεί στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών της», τόνισε ο Ερντογάν.
Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος κράτησε χαμηλά τους τόνους, λέγοντας ότι επιθυμεί μια δίκαιη, ρεαλιστική και λειτουργική λύση.
Ανεβάζει τους τόνους ο Ακάρ
Σε τελείως διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ερντογάν, του Χουλουσί Ακάρ. Ο Ακάρ έθεσε θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ενώ δεν έκρυψε και τον τουρκικό εκνευρισμό για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας.
«Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Ελλάδα», «μάταιος κόπος τα εξοπλιστικά» δήλωσε ο Ακάρ.
Όπως επεσήμανε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία επιχειρεί να προμηθευτεί κάποια στιγμή μαχητικά F-16 καθώς η αγορά F-35 έχει αποκλειστεί, ενώ από την άλλη η Ελλάδα παίρνει 24 rafale, φρεγάτες belharra και συζητά για κορβέτες και πυραυλικά συστήματα. Τούρκος αναλυτής εξηγούσε πρόσφατα στο CNN Turk ότι τα rafale μπορούν να καταστήσουν «τυφλά» τα τουρκικά F-16.