Με την κυβέρνηση να έχει ουσιαστικά «σφυρίξει», τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, τη λήξη της πανδημίας έχοντας ανακοινώσει την άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων απ’ την Πρωτομαγιά, αρκετοί επιστήμονες συνιστούν προσοχή τις ημέρες του Πάσχα.
Ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, είπε ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, έχουμε αρκετά κρούσματα και μπορεί επειδή πολλά είναι ήπια να μην δηλώνονται και να είναι ακόμα περισσότερα.
Έτσι, επισήμανε ότι οι πολίτες που είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι ευάλωτοι. «Θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα στους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, ο ιός είναι πάρα πολύ μεταδοτικός, ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, ειδικά αυτές τις μέρες λόγω των εορτών πρέπει να φοράμε τη μάσκα» τόνισε ο κ. Γώγος.
«Ελπίζουμε να έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, πέραν των σκληρών δεικτών, υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα πρέπει να δούμε πως θα συνεχίσουμε» είπε ακόμα και παρατήρησε ενόψει Πάσχα ότι «ποτέ δεν παύει η χρησιμότητα των self test ειδικά όταν πρόκειται αυτές τις μέρες να επισκεφτούμε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα».
Αντίστοιχα, η Σοφία Πουρίκη εντατικολόγος στη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου Σωτηρία, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει μια ιδιαίτερη προσοχή τώρα το Πάσχα με τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και στις εκκλησίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να κλειστούμε μέσα. «Προσοχή στις εκκλησίες, στον Επιτάφιο, την Ανάσταση, μην ξεχνάμε ότι εκεί μαζεύονται και άτομα μεγάλης ηλικίας, εκεί τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια», είπε.
Η ίδια παρατήρησε: «βλέπουμε μία μείωση των περιστατικών που μπαίνουν στα νοσοκομεία, οι ΜΕΘ είναι ακόμα γεμάτες πάνω από 50%, οι θάνατοι είναι γύρω στα 60 – 70 άτομα, οι διασωληνωμένοι που έχουν και υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα και βέβαια και οι ανεμβολίαστοι. Στις ΜΕΘ υπάρχουν και διπλά και τριπλά εμβολιασμένοι συνήθως άνω των 80 ετών με πολλά υποκείμενα νοσήματα».
Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, μιλώντας σήμερα στο OPEN για το μπορούμε να πάμε στον εορτασμό του Πάσχα με αυτά μέτρα όπως έχει η κατάσταση, είπε πως πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που είναι σε κίνδυνο για τη ζωή τους. Είπε ότι πρόκειται για ένα 5% και ανθρώπους που δεν μπορούν να ανοσοποιηθούν με τα εμβόλια.
«Όλη η υπόλοιπη κοινωνία, που είναι ανοσοπροστατευμένη είτε με φυσικό είτε με τεχνικό τρόπο, μπορεί να ανασυστήσει την καθημερινότητά της με πολύ μικρό ρίσκο μόλυνσης με ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική νόσο. Συνεπώς θεωρώ ότι αυτά τα μέτρα όπως πάρθηκαν ήταν την κατάλληλη στιγμή» είπε ο κ. Τζανάκης.
Οι ανεμβολίαστοι και ειδικά οι άνω των 60 να εμβολιαστούν έστω και τώρα, δηλαδή πριν ξεκινήσουν για τις διακοπές του Πάσχα, είναι το μήνυμα που μετέφερε απ’ την ίδια συχνότητα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος.
Σύστησε επίσης να κάνουν την 3η ή την 4η δόση για όσους εκκρεμεί ο αναμνηστικός εμβολιασμός. Πρότεινε σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συγχρωτισμός να γίνεται χρήση μάσκας και να θυμόμαστε τους χώρους υγιεινής. Ακόμα, είπε ότι ένα rapid test θα βοηθούσε σε περιπτώσεις τραπεζιών με άτομα ηλικιωμένα και ευάλωτα. Ειδικά σε χώρους συνωστισμού και στις εκκλησίες προτείνει τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.