Tο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης μπορεί να μην έχει τα πιο παραγωγικά δάση της χώρας, αλλά σίγουρα έχει δάση με πολύ μεγάλη και επαναλαμβανόμενη επισκεψιμότητα, με πολλές δυνατότητες για αναψυχή και ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο αυτό, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δασικού Σχολείου (Λυκείου) της πόλης Κράλιεβο της Σερβίας γνώρισαν το φυσικό τοπίο, την ειδική δασική διαχείριση και τις ιστορικές αναφορές του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης, του Δημοσίου Δάσους του Χορτιάτη και του οικισμού του Χορτιάτη για ένα διήμερο (06-07/04/2022).
Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ERASMUS+ υπό τον τίτλο του προγράμματος “Ο κόσμος λέγεται δάσος” και υποστηρίχθηκε από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Υποδομή, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ/Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.
Επίσης, στους Χώρους Δασικής Αναψυχής του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης εκπαιδεύτηκαν οι νέοι επιστήμονες του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε θέματα δασικού τοπίου και δασικής αναψυχής με θεωρητικές διαλέξεις και με διάλεξη στο πεδίο (11/04/2022) με τη στήριξη μελών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου και του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης.
Τέλος, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων) σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε άλλους φορείς, το οποίο περιλαμβάνει εξόρμηση στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς να συμμετάσχουν δεκάδες σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκατοντάδες μαθητές.
Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις το Δασαρχείου Θεσσαλονίκης είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες.με πληροφορίες απο το thestival.gr