Άφωνος με τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Τράγκα, δηλώνει στο protothema.gr ο μεγαλύτερος αδελφός του Νίκος, λίγες ώρες μετά και την αποκάλυψη της ιδιόχειρης διαθήκης του δημοσιογράφου, που ο ίδιος συνέταξε και υπέγραψε πριν από τέσσερα χρόνια στο Μονακό.
Όπως αναφέρει ο ετεροθαλής αδελφός του δημοσιογράφου, από τον πρώτο γάμο του πατέρα τους, όχι μόνο δεν γνώριζε τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά και οι δυο τους δεν ήταν και τόσο δεμένοι μεταξύ τους, ώστε να αποκαλύπτουν ο ένας προσωπικά ζητήματα στον άλλον: «Δεν σχολιάζω τίποτα απολύτως και ούτε έχω κάποια σχέση με αυτά. Δεν ασχολούμαι και δεν έχω ιδέα για τα περιουσιακά στοιχεία του αδελφού μου. Ήμασταν φυσικά αδέλφια, αλλά τα οικογενειακά μας θέματα τα είχαμε ξέχωρα. Δεν γνώριζα τίποτα για όλη αυτή την περιουσία που άφησε, αλλά και από την άλλη δεν μου φαίνεται και τόσο παράξενο. Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις μας δεν ήταν τέτοιες, ώστε να μοιραζόμαστε αυτού του είδους τα θέματα μεταξύ μας. Εκείνος ήταν δημοσιογράφος εγώ μηχανικός».
Τα δυο αδέλφια είχαν να μιλήσουν από το περασμένο καλοκαίρι, όπως είχε αναφέρει λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου τον Δεκέμβριο από επιπλοκές του κορωνοϊού ο Νίκος Τράγκας, τότε που τον συμβούλευε να εμβολιαστεί εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε:
«Είχε μια άποψη δική του, πίστευε πως δεν έπρεπε να εμβολιαστεί και το πλήρωσε τελικά με την ζωή του. Από το καλοκαίρι που είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο του είχα πει “Γιώργο εμβολιάσου”. Αυτό που έκανε ήταν απαράδεκτο. Αν με ρωτήσετε φυσικά και είμαι λυπημένος που έφυγε έτσι, αλλά περισσότερο αισθάνομαι πως είμαι θυμωμένος γιατί πήγε τσάμπα. Εξαιτίας της υγείας του έπρεπε να είχε εμβολιαστεί με το που εμφανίστηκε το εμβόλιο. Ήταν γιος γιατρού και έπρεπε να είχε εμβολιαστεί. Δυστυχώς ο Γιώργος δεν άκουγε έκανε το δικό του. Έπρεπε να είχε ακούσει τον γιατρό».
Τα δυο ετεροθαλή αδέλφια είχαν 13 χρόνια διαφορά μεταξύ τους με τον μεγαλύτερο Νίκο Τράγκα να θυμάται πως από μικρός ο Γιώργος είχε εκφράσει την επιθυμία να γίνει δημοσιογράφος:
«Από παιδί ο Γιώργος ήταν επαναστάτης και μάλιστα από μικρός ήθελε να γίνει δημοσιογράφος. Τα τελευταία χρόνια είχαμε λίγο απομακρυνθεί η αλήθεια είναι, αλλά πάντα νοιαζόμασταν ο ένας για τον άλλον. Ήταν ο μικρός μου αδελφός είχαμε 13 χρόνια διαφορά. Κρίμα πολύ κρίμα».
Η χειρόγραφη διαθήκη του Γιώργου Τράγκα που αποκάλυψε άγνωστα ακίνητα, καταθέσεις και θυρίδες
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η στιγμή είναι σαν τη διαθήκη, αφού η τελευταία αναιρεί και σβήνει όλες τις προηγούμενες, κάτι που ισχύει πλέον απόλυτα στον ενδοοικογενειακό πόλεμο των Τράγκα.
Ισχύει, επειδή πριν από περίπου τρεις εβδομάδες εμφανίστηκε η ιδιόχειρη, κρυφή μέχρι πρότινος, διαθήκη του Γιώργου Τράγκα, η οποία έχει συνταχθεί πριν από τέσσερα χρόνια στο πριγκιπάτο του Μονακό.
Ο Φεβρουάριος στο Μονακό είναι συνήθως ένας μουντός μήνας, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από τους 7 έως τους 12 βαθμούς Κελσίου. Δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για βόλτες στη διάσημη μαρίνα του, ενώ και η κίνηση γενικότερα είναι πεσμένη.
Όλα αυτά όμως δεν είχαν και πολλή σημασία για έναν συγκεκριμένο κάτοικο του πριγκιπάτου. Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, λοιπόν, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου του 2018, ο Γιώργος Τράγκας στα 69 του χρόνια τότε, κάθισε πιθανόν αναπαυτικά στο καθιστικό του διαμερίσματος που είχε αγοράσει στο συγκρότημα Eden Star, μια ανάσα από το λιμάνι του Fontvieille και συνέταξε την ιδιόχειρη διαθήκη του.
«Εγώ ο Γεώργιος Τράγκας του Ιωάννη και της Ευθυμίας….» είναι οι πρώτες λέξεις του χειρογράφου που αριθμεί 15 σελίδες, είναι γραμμένο σε πολυτονικό σύστημα και το οποίο φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα σήμερα το «ΘΕΜΑ».
Στη διαθήκη αποκαλύπτονται οι τελευταίες επιθυμίες του εκδότη-δημοσιογράφου, ενώ στο παρασκήνιο της αποκάλυψής της έρχονται να προστεθούν νέα ακίνητα σε Ευρώπη και Αμερική, τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες στο Μονακό, αλλά και καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Κάποιοι άριστοι γνώστες της υπόθεσης εικάζουν ότι μπορεί να μην έχουμε τελειώσει ακόμη και τώρα με την καταμέτρηση των δεκάδων κατοικιών της real estate αυτοκρατορίας που έστησε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και την Αμερική ο «θείος», όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά.
Ακόμη και το 2021 ο Γιώργος Τράγκας αγόρασε άλλη μια κατοικία στο Σεν Τροπέ, ένα από τα πλέον διάσημα θέρετρα του διεθνούς jet set, ενώ άγνωστο παραμένει το χρονικό διάστημα που απέκτησε άλλα δύο σπίτια. Το πρώτο εξ αυτών βρίσκεται στο Μπέβερλι Χιλς του Λος Αντζελες, όπου τα ακίνητα κοστίζουν μια περιουσία, ενώ το δεύτερο εντοπίστηκε στην Ουάσινγκτον. Αμφότερα τα ακίνητα, πάντως, ήταν άγνωστα μέχρι τώρα σε όλους σχεδόν – πλην της κυρίας Μαρίας Καρρά.
Η χήρα του Γιώργου Τράγκα άλλωστε φέρεται να διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στον ενδοοικογενειακό πόλεμο για την κληρονομιά του συζύγου της, ειδικά σε ό,τι αφορά την ιδιόχειρη διαθήκη που συνέταξε ο ίδιος.
Τι λέει και τι δεν λέει
Αυτά που ξεκαθαρίζει ο αποθανών στις 15 σελίδες της γιατί πολλά παραμένουν αδιευκρίνιστα, αφορούν και τους τρεις κληρονόμους του, δηλαδή την τελευταία του σύζυγο και τους δύο γιους του, Γιάννη και Φρέντυ.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα αποκτήματα, ειδικά αυτά της Γαλλίας, το εντυπωσιακό διαμέρισμα της οδού Victor Hugo, μια ανάσα από την Αψίδα του Θριάμβου, κατέληξε εξ ολοκλήρου στον Γιάννη Τράγκα.
Αντίθετα, η εκπληκτική βίλα της Νίκαιας στην Κυανή Ακτή, με την απίστευτη θέα, την εσωτερική πισίνα και τους φοβερούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κατέληξε εξ ολοκλήρου στη Μαρία Καρρά, που κατείχε ήδη το 70% και ο αποθανών της άφησε και το υπόλοιπο 30%.
Η κυρία Καρρά μαζί με τον Γιάννη Τράγκα θα είναι πλέον συνιδιοκτήτες με ποσοστό 50% στο εντυπωσιακό διαμέρισμα του ουρανοξύστη Olympic Tower που έχτισε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στο Νο 641 της 5ης Λεωφόρου στην καρδιά του Μανχάταν. Εκεί όπου διατηρούσε διαμέρισμα και η οικογένεια Gucci, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα είναι το μόνο από τα ακίνητα της Αμερικής που περιλαμβάνεται ονομαστικά στο χειρόγραφο που απηχεί τις τελευταίες επιθυμίες του δημοσιογράφου-εκδότη.
Βρίσκεται στον 28ο όροφο και φτάνει να ψάξει κανείς λίγο στην αγορά του real estate της Νέας Υόρκης για να διαπιστώσει ότι ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών μέτρων στον συγκεκριμένο ουρανοξύστη κοστίζει 2.400.000 ευρώ, ενώ αυτό των 166 τ.μ. φτάνει τα 4.040.000 ευρώ!
Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη διαθήκη για τα σπίτια στο Μαϊάμι και το Λας Βέγκας, ενώ μόλις πρόσφατα έγινε γνωστή η πληροφορία ότι αυτός ο άτυπος βασιλιάς του real estate έχει αγοράσει άλλα δύο σπίτια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το πρώτο βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και το δεύτερο στη συνοικία των διάσημων σταρ του Χόλιγουντ, το Μπέβερλι Χιλς, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τιμές και τετραγωνικά μέτρα. Κι εδώ, πάντως, μπορεί να προκύψει θέμα, αφού οι τρεις κληρονόμοι θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή για το πώς θα μοιραστούν δίκαια, ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι και να μην ανακύψει νέος εμφύλιος.
Σε ό,τι αφορά τον γιο του Φρέντυ, του αφήνει το 30% των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούσε στις ΗΠΑ, οι οποίοι είναι άγνωστο προς το παρόν τι ποσά περιέχουν, ενώ το υπόλοιπο 70% μοιράζεται ακριβώς στη μέση -δηλαδή 35% έκαστος- στον Γιάννη Τράγκα και τη Μαρία Καρρά.
Ο ρόλος της χήρας
Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης με την αμύθητη περιουσία φέρεται να έπαιξε η τελευταία σύζυγος του εκλιπόντος, Μαρία Καρρά.
Οπως διέρρευσε και δεν αμφισβητείται, το μπέρδεμα και οι εντάσεις ξεκίνησαν όταν ο Θέμης Σοφός, δικηγόρος του Φρέντυ Τράγκα στην υπόθεση, πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό ταξίδι στο Μονακό στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου συναντήθηκε με συμβολαιογράφο και έπεσε από τα σύννεφα όταν ο πρώτος τον ενημέρωσε για την ύπαρξη της χειρόγραφης διαθήκης του Γιώργου Τράγκα.
Το ίδιο συνέβη και με τον Νίκο Αγαπηνό, που είχε αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό του Γιάννη Τράγκα και της Μαρίας Καρρά και ο οποίος επίσης αγνοούσε την ύπαρξη των 15 σελίδων μέσω των οποίων ο αποθανών τακτοποιούσε τα κληρονομικά του. Οπως φάνηκε εκ των υστέρων, η μόνη που γνώριζε την ύπαρξη της διαθήκης ήταν η κυρία Καρρά, η οποία και την είχε καταθέσει στον συμβολαιογράφο του Μονακό.
Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι γιατί δεν είπε από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει διαθήκη ώστε οι εξελίξεις να είναι διαφορετικές και όχι τέτοιες που να παραπέμπουν ευθέως σε ενδοοικογενειακό εμφύλιο. Θα μπορούσε κάλλιστα μετά τις πρώτες σαφέστατα δύσκολες μέρες της απώλειας να φώναζε τους δύο γιους του συζύγου της και να τους έλεγε ότι ο πατέρας τους δεν τους ξέχασε αλλά άφησε διαθήκη στην οποία τους συμπεριλαμβάνει.
Δεν το έπραξε όμως, ενώ φέρεται να προσέγγισε αρχικά μόνη της και μετά σε συνεννόηση με το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αγαπηνού τη δικηγόρο Γεωργία Κούβελα στο Παρίσι, από την οποία ζήτησε μια γνωμοδότηση για την ακίνητη περιουσία του συζύγου της στις ΗΠΑ και τα ποσοστά που θα αναλογούν στους κληρονόμους, σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο. Αυτά μεταφράζονται σε 25% για τη χήρα, ενώ το υπόλοιπο 75% καταλήγει στον Γιάννη και τον Φρέντυ που έχουν λαμβάνειν από 37,5% έκαστος από την περιουσία του πατέρα τους.
Στην περίπτωση που ο εκλιπών δεν εγκαθιστά τον Φρέντυ ή τον Γιάννη κληρονόμους του, το ποσοστό τους πέφτει αυτόματα στο μισό, δηλαδή από 18,75% για τον καθένα τους. Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα στην Ελλάδα, εκτός από αυτά που έχουν παραχωρηθεί εν ζωή από τον Γιώργο Τράγκα και τα ανέφερε στη διαθήκη του, όπως οι δύο βίλες στη Μύκονο που κατέληξαν η μία στη Μαρία Καρρά και η άλλη στον Γιάννη, ισχύουν τα ποσοστά του Ελληνικού Δικαίου.
Οι θυρίδες και οι λογαριασμοί στο Μονακό
Εκτός από τα ακίνητα σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ, τα οποία αισίως πλέον έχουν φτάσει τα 17, ο Γιώργος Τράγκας διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αμερική και στο Μονακό. Στο πριγκιπάτο ειδικά φέρεται να έχει καταθέσεις σε δύο τουλάχιστον τράπεζες, αλλά και άγνωστα περιουσιακά στοιχεία σε θυρίδες που κανείς, πλην της Μαρίας Καρρά, δεν γνωρίζει τι περιέχουν. Σύμφωνα με την επιθυμία του, οι τρεις κληρονόμοι θα μοιραστούν το περιεχόμενό τους σε ποσοστό 25% ο καθένας, ενώ το εναπομείναν θα χρησιμοποιηθεί για τον αστυνομικό που ήταν χρόνια δίπλα του, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα στα οποία επέλεξε να κάνει δωρεές και την Εκκλησία της Ελλάδας.
Οπως γράφει στην πρώτη σελίδα της διαθήκης του, είναι «Ελληνας πολίτης κάτοικος του Πριγκιπάτου του Μονακό» και, σύμφωνα με την επιθυμία του, όσα λεφτά υπάρχουν στους λογαριασμούς του θα μοιραστούν σε ποσοστό 30% για τη Μαρία Καρρά και από 35% στον Γιάννη και τον Φρέντυ.
Εικόνα για τα μετρητά θεωρείται βέβαιο ότι έχει η τελευταία σύζυγος του ανθρώπου που διέθετε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επενδεδυμένα κυρίως σε ακίνητα. Τώρα πλέον μένει να φανεί αν εκτός από τα 10-12 εκατ. ευρώ υπάρχουν κι άλλα, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα ζητηθούν οι κινήσεις των λογαριασμών μετά τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Αυτό θα γίνει για να διαπιστωθεί αν πριν από τα αποκαλυπτήρια της διαθήκης υπήρξαν κινήσεις μεγάλων κυρίως ποσών -όχι χιλιάδες, αλλά εκατομμύρια- και από ποιον έγιναν αυτές. Παρόλο που η τελευταία συνάντηση έγινε σε σχετικά καλό κλίμα, η Μαρία Καρρά δεν παρέστη σε αυτή, ενώ εκτελεστές της διαθήκης έχουν οριστεί ένας δικηγόρος από το Μονακό και ένας Ελληνας συμβολαιογράφος.
Το τέλος είναι η αρχή
Η ιδιόχειρη διαθήκη του Γιώργου Τράγκα τροποποιήθηκε στην τελική της μορφή την 1η Αυγούστου του 2018 και εν μέρει αποτελεί την τελική λύση στον πόλεμο της οικογένειας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο. Η ύπαρξη της χειρόγραφης διαθήκης άλλαξε άρδην τα μέχρι τώρα δεδομένα της υπόθεσης, αφού ορίζει ρητά τι έχει λαμβάνειν ο κάθε δικαιούχος από την τεράστια περιουσία.
Μόνο που παρέμενε άγνωστη μέχρι τώρα η αντίδραση του Φρέντυ Τράγκα, ο οποίος πήρε τελικά στα χέρια του, σύμφωνα με τα όσα έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, το αντίγραφο της ιδιόχειρης διαθήκης του πατέρα του. Του δόθηκε από το γραφείο του συμβολαιογράφου στην οποία κατατέθηκε από τη Μαρία Καρρά, όπως δόθηκε στον αδελφό του, ενώ ενημερώθηκαν και τα δύο δικηγορικά γραφεία που έχουν εμπλακεί στην Ελλάδα.
Ο Φρέντυ θα σεβαστεί την τελευταία επιθυμία του πατέρα του – και πλέον αυτό που μένει να διευθετηθεί είναι να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που σίγουρα θα προκύψουν και θα αφορούν ποσοστά από τα ακίνητα του εξωτερικού αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμη την αξία των κατοικιών της Ουάσινγκτον, του Μπέβερλι Χιλς και του Σεν Τροπέ, αλλά και των άλλων σπιτιών στις ΗΠΑ -πλην της Νέας Υόρκης που έχει δοθεί- και στο Μονακό. Μάλιστα ο Γιώργος Τράγκας δεν τα ανέφερε καν στη διαθήκη του, οπότε πρέπει να ξεκαθαριστεί όσο πιο σύντομα γίνεται σε ποιους ανήκουν και πώς θα μοιραστούν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πολύς κόσμος αναρωτιέται το αυτονόητο: πώς είναι δυνατόν ένας δημοσιογράφος -σαφέστατα πολύ καλά αμειβόμενος- και εκδότης που πούλησε εφημερίδες και κανάλια στις χρυσές εποχές των παχιών αγελάδων να έβγαλε τόσα λεφτά.
Λεφτά που τελικά κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με σιγουριά αν ήταν 50, 60 ή 70 εκατ. ευρώ και τοποθετήθηκαν σε πανάκριβα ακίνητα ανά τον κόσμο, τα οποία έφτασαν αισίως τα 17, χωρίς να είμαστε σίγουροι αν αυτός θα είναι ο τελικός αριθμός της real estate περιουσίας του «θείου» Γιώργου.
Πηγή: protothema.gr