Η Τουρκία θέλει να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της Ουκρανίας και εργάζεται σκληρά για την επίτευξη ειρήνης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κομματικής συγκέντρωσης στην Αττάλεια την Κυριακή.
Παρότι η Τουρκία έχει ισχυρούς δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, ο πόλεμος μεταξύ δύο μεγάλων γειτόνων της Τουρκίας επηρεάζει τη χώρα καθώς και τον υπόλοιπο κόσμο, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
“Αντιταχθήκαμε έντονα στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Εάν ο κόσμος είχε δώσει την κατάλληλη απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας, τότε, δεν θα βρισκόμασταν σε αυτήν την κατάσταση σήμερα”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το CNN.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μια συμφωνία σε θεμελιώδεις τομείς. Η ανεξαρτησία της Ουκρανίας είναι μεταξύ των προϋποθέσεων που συζητήθηκαν και η Τουρκία θέλει να είναι εγγυημένη, τόνισε, προσθέτοντας ότι μαζί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία, η Τουρκία θέλει να είναι εγγυήτρια για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσίευσε ενημερώσεις στη σελίδα του στο Twitter, αναφέροντας ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. “Ο ανθρωπιστικός φόρος γίνεται βαρύτερος μέρα με τη μέρα. Δεν θα υπάρξουν νικητές σε αυτόν τον πόλεμο. Μια ειρηνευτική συμφωνία δεν είναι αδύνατη, έγραψε στο Twitter.
“Το πιό δύσκολο θέμα για τη συμφωνία είναι το αίτημα της Ρωσίας για αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία και επίσης η αναγνώριση της λεγόμενης ανεξαρτησίας δύο δημοκρατιών στην περιοχή του Ντονμπάς. Είναι τα κύρια ζητήματα και νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά. Τα άλλα τέσσερα θέματα που συζητούνται είναι η ουδετερότητα της Ουκρανίας, ο αφοπλισμός και οι εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία και η εργασία της λεγόμενης αποναζιστικής οργάνωσης”, πρόσθεσε ο Καλίν.
Και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνεχείς επικοινωνίες τόσο με Ρώσους όσο και με Ουκρανούς αξιωματούχους σε αυτήν τη διαδικασία για να επιτευχθεί ο τερματισμός του πολέμου.
Πηγή: capital.gr