«Η Ουκρανία είναι για τη Ρωσία, όχι απλώς γειτονική χώρα, αλλά μέρος της ιστορίας της. Το σύγχρονο ουκρανικό κράτος δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία με την απόσπαση μέρους των ιστορικών εδαφών της, κανείς δεν ρώτησε τίποτα τους ανθρώπους της. Οι Μπολσεβίκοι ήθελαν να παραμείνουν στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του Μπρεστ-Λιτόφσκ και της ικανοποίησης κάθε επιθυμίας των εθνικιστών. Ο Λένιν ήταν αρχιτέκτονας της Ουκρανίας. Η Ρωσία είναι έτοιμη να δείξει στην Ουκρανία τι σημαίνει πραγματική απο-κομμουνιστικοποίηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πούτιν στο διάγγελμά του με το οποίο αναγνω΄ρίζει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από την Ουκρανία, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά».
«Οι μπολσεβίκοι κυριολεκτικά «συμπίεσαν» το Ντονμπάς στην Ουκρανία. Παρά την αδικία και την απάτη, ο ρωσικός λαός αναγνώρισε τα κράτη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και βοήθησε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Η Ρωσία εξόφλησε πλήρως τα χρέη της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες για την επιστροφή της περιουσίας της. Το Κίεβο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον διάλογο με τη Ρωσία για παζάρια με τη Δύση, από την αρχή άρχισε να χτίζει την κρατική της υπόσταση πάνω σε αντιφάσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ, ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε λίγη ώρα πριν το διάγγελμά του, τόσο τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν όσο και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την επικείμενη ενέργεια του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Αντίδραση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά η Ουκρανία
Σε ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζητά την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη βάση του μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994. Στο άρθρο αυτής αναφερόταν πως: «Ρωσική Ομοσπονδία, Ηνωμένο Βασίλειο Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους προς την Ουκρανία σύμφωνα με τις αρχές της Τελικής πράξης της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη να σέβονται την ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία και τα υπάρχοντα σύνορα της Ουκρανίας».
Επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία
Υπό το φόβο μιας ρωσικής επίθεσης η Ουκρανία εμφανίζεται έτοιμη σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ να εφαρμόσει στρατιωτικό νόμο. Η ένταση μετά την απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ κλιμακώνεται γρήγορα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ζιουγκάνοφ, ρωσικός στρατός θα αναπτυχθεί στις δύο αυτονομημένες περιοχές μόλις ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία τους.
Έκκληση ΟΗΕ για αποφυγή μονομερών αποφάσεων
Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του, ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών.
«Υπογραμμίζουμε την έκκλησή μας για άμεση παύση των εχθροπραξιών, για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενέργεια και δήλωση που θα επιδείνωνε περαιτέρω τις εντάσεις», είπε, επιπλέον, ο Στεφάν Ντουζαρίτς, τονίζοντας πως όλες οι διαφορές πρέπει να «επιλυθούν μέσω της διπλωματίας».
πηγήDikaiologitika